שתף קטע נבחר

 

ה-BSA לעסקים קטנים: את הכסף או שתחטפו

האיגוד של חברות התוכנה נגד פיראטיות פונה בעיקר לעסקים קטנים, דורש מהם פיצוי בגין פיראטיות ומזהיר כי אי תשלום יגרור תביעה בסכומים גבוהים יותר. רבים מהם נכנעים ומשלמים, על פי בדיקה של AP

מייקל גרטנר חושש כי הוא עלול לאבד את משרד הארכיטקטים שלו. ארגון ה-BSA שלח לו מכתב התראה בו נטען כי בחברה הטקסנית, המעסיקה 10 עובדים, נעשה שימוש בתוכנה לא חוקית. הארגון דרש 67,000 דולרים – רוב רווחי השנה החולפת – או שיתבע הרבה יותר בבית המשפט. "פחדתי, ברור שפחדתי", אמר גרטנר ושילם לבסוף את רוב הסכום.

 

התמקדות בעסקים קטנים התגלתה כאסטרטגיה משתלמת עבור ה-BSA, זרוע אכיפה של זכויות יוצרים עבור חברות תוכנה כמו מיקרוסופט, אדובי וסימנטק. על פי בדיקה של AP, רוב הכספים שקיבל האיגוד במסגרת הסדרים בשנה שעברה - כמעט 90 אחוזים - הגיעו מעסקים קטנים.

 

פועל כחוק

ה-BSA, יש להדגיש, פועל כחוק, וזכותו לדרוש פיצוי עבור שימוש בלתי חוקי בתוכנה ולפעול על מנת לעצור את הפגיעה בזכויות היוצרים של החברות במסגרתו. עם זאת, מנהלים בחברות היי טק ויועצים בתחום התוכנה טוענים כי חלק מהפעילות היא בתחום האפור.

 

חברות מכל הסוגים ובכל הגדולים הסתבכו עקב רישוי תוכנה חסר או שגוי בגלל בעיות מובנות שתעשיית התוכנה יצרה בעצמה ולא בגלל זדון. עקב הקושי או חוסר הרצון ליצור חסמים טכנולוגיות יעילים נגד העתקה, התעשייה סינדלה את הלקוחות באמצעות הסכמי רישוי מורכבים שקשה לאכוף אותם.

 

ה-BSA בחר כיעד את העסקים הקטנים מאחר וברשותם פחות משאבים משפטיים, ארגוניים וטכנולוגיים שעשויים למנוע הסתבכות. במקרה של גרטנר, כמה עובדים לא הצליחו לפתוח קבצים באמצעות מעבד התמלילים החוקי של החברה, ולכן הם עקפו את הבעיה באמצעות התקנת תוכנות חלופיות באופן עצמאי, בניגוד לכללי הארגון, הוא טוען.

 

נוסף על כך, הקבלות על רכישת תוכנות חוקיות נאבדו בגלל חוסר סדר במשרד. "מדובר בעיקר בהעדר ידע ורשלנות בשמירת מידע מצדי", אמר גרטנר, ששילם לבסוף 40 אלף דולרים במסגרת הסדר.

 

"אין אפקט הרתעה"

שיעור הפיראטיות בארה"ב עומד במקום כבר שנים. מבקרי ה-BSA טוענים כי לרדיפה אחר עסקים קטנים אין כל אפקט של הרתעה, מאחר ורובם כלל אינם מודעים לכך שהם מפרים זכויות יוצרים וממילא לא עושים זאת במכוון.

 

"אילו הם רדפו אחרי פיראטיים אמיתיים, זה היה סיפור אחר, אך הם מסמנים כמטרה חברות המבוססות על עבודה קשה", אמרה ברברה רמבייסה, ראש האיגוד הבינלאומי של נכסי טכנולוגיות המידע.

 

ב-BSA טוענים בתגובה כי רישיונות התוכנה אינם מורכבים במיוחד. הארגון הוקם ב-1988 כדי לשרת את חברות הטכנולוגיה בתחומים שונים. חברותיו, בהן HP, IBM ו-Dell, משלמות סכום של כשלושה מיליון דולרים בשנה עבור עבודת לוביסטים בנושאים כמו רפורמה במדיניות הפטנטים וקידום חוקים לטובת הטכנולוגיה. אך ה-BSA מזוהה יותר מכל עם פעילות נגד העתקה בלתי חוקית של תוכנה. לא כל חברות הארגון משתתפות במאמץ הזה. אלה שכן הן מיקרוסופט, אדובי, Autodesk, אפל ומקאפי.

 

על פי נתוני הארגון, שיעור הפיראטיות העולמי הוא 35%, לעומת 43% ב-1996. עם זאת, הארגון טוען כי מאחר והתעשייה גדלה בעשור האחרון, הפסדי החברות בגלל פיראטיות למעשה גדלו פי ארבעה. בארגון מדברים על הפסד של כ-40 מיליארד דולרים מתוך תעשיה בשווי 246 מיליארד דולרים ב-2006. המבקרים אומרים כי סכום ההפסד אינו מציאותי מאחר והוא מתבסס על ההנחה כי כל עותק בלתי חוקי גורם להפסד - תחשיב לא ריאלי כאשר מדובר במדיה דיגיטלית.

 

ה-BSA כן מספק כלים והסברים בנושא שימוש חוקי בתוכנה באמצעות אתר האינטרנט של הארגון. עם זאת, מבקריו טוענים כי הוא יכול לגלות מעורבות רבה יותר בעזרה לחברות תוכנה. "במקום לתפקד כמשטרת תוכנה, הארגון היה יכול להפוך לשותף של חברות.

 

לפני מספר חודשים האיגוד הגדיל למיליון דולרים את הפרס המוצע לעובדים שילשינו על מעסיקים שנושאים באחריות לפיראטיות תוכנה בארגון שלהם. ב-2005 הפעיל הארגון קמפיין לעידוד הלשנות גם בישראל, באינטרנט ובטלוויזיה. הארגון אף פרסם כי זכה לאלפי דיווחים על עסקים שהתקינו תוכנות ללא רשיון חוקי. 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים