שתף קטע נבחר

כנס בבירה: ירושלים הופכת לעיר רפאים

לא פחות מ-9,200 דירות בירושלים נמצאות ברשותם של תושבי חוץ, שמגיעים אליהן רק בחגים וחופשות. שכונות רבות בעיר הפכו לחרדיות או ליקרות במיוחד. בכנס שנערך היום הביעו צעירים חילונים דאגה מחוסר היכולת לרכוש יחידות דיור בעיר, ובמיוחד לאחר ביטול תוכנית ספדי שהיתה אמורה להציע דירות זולות יחסית

לא רק עמק רפאים: קבוצת סטודנטים מהאוניברסיטה העברית בירושלים לבשה היום (א') תחפושות של רוחות וצעדה ברחובות הבירה, במחאה על הפיכתה של ירושלים מעיר תוססת לעיר רפאים, כהגדרתם.

 

הערכות שונות בענף הנדל"ן מדברות על כך שכ-9,200 דירות נמצאות כיום בבעלות של תושבי חוץ, בעיקר יהודים עשירים מהתפוצות, הרוכשים דירות בירושלים ונוהגים להגיע להתגורר בהן במהלך החגים והחופשות. התופעה מדירה שינה מעיני ירושלמים רבים - שכונות במרכז העיר והשכונות הסמוכות דוגמת ממילא, משכנות שאננים ועמק רפאים כבר מזמן הפכו לשכונות שקשה למצוא בהן נפש חיה מהלכת ברחוב.


רוחות רפאים בעיר (צילום: גיל יוחנן)

 

בכנס שנערך במשכנות שאננים חשף מנכ"ל חברת "קירייתא", יהונתן לוירר, נתונים שגרמו לאי-נחת בקרב השומעים. ממחקר שנערך עלה כי 40% מהדירות שנמכרו בקריות החרדיות בירושלים בשנת 2007 ושליש מהדירות שנמכרו בטלביה - עברו לבעלות תושבי חוץ. עוד עולה מהמחקר כי 20% מכלל הדירות במרכז ירושלים כבר שייכות לתושבי חוץ ועומדות ריקות רוב ימות השנה.

 

בהקשר זה צוינו שמותיהם של כמה אילי הון כצ'ארלס ברונמפן, לין שוסטרמן ואחרים, המחזיקים בדירות בעיר. במהלך סקירת פתרונות אפשריים לבעיה הועלתה הצעה ליידע את בעלי הדירות על המצב ולבקש מהם להסדיר "מיסוי מרצון" מצידם, שיסייע בהנעת מיזמים לצעירים בעיר.

 

נתון נוסף מראה כי שכונת רוממה היא השכונה המובילה (30%) בשיעור הדירות המוחזקות על ידי תושבי חוץ. אחריה ממוקמת טלביה (20%), רחביה והמושבה הגרמנית (14%). המחקר מגלה גם כי רמות המחירים אף זינקו מ-5,000 עד 7,000 דולרים למטר רבוע - גם למחירים של 13 אלף דולרים למטר רבוע.

 

משבר הנדל"ן בבירה גורם גם לבעיה חברתית קשה, שכן זוגות צעירים אינם מסוגלים לרכוש עוד דירות בירושלים - מה שהופך את מרכז העיר לאזור מבוגר ושומם.

 

לפני יותר מחצי שנה נדחתה על ידי המועצה הארצית לתכנון ובנייה תוכנית ספדי לבנייה במערב ירושלים. במסגרת התוכנית היו אמורות להיבנות 22 אלף יחידות דיור שנועדו לפתור את מצוקת הדיור של משפחות וצעירים בני המעמד הבינוני המעוניינים להתגורר בעיר. התוכנית נגנזה הודות למאבקם של הגופים הירוקים, שמחו על הפגיעה בטבע ובנוף המיוחד למערב ירושלים.

 

בדו"ח שהוצג אז מטעם קואליציית "ירושלים בת קיימא", שאיגדה את כל הגופים הירוקים במאבק נגד התוכנית, הוצעו עתודות קרקע חלופיות הקיימות כבר בתוך העיר הבנויה ויכולות להוות תחליף לתוכנית. כאשר ראש עיריית ירושלים, אורי לופליאנסקי, הודיע כי הוא מאמץ את דו"ח הקואליציה ברור היה שתוכנית ספדי לא תצא אל הפועל.

 

בהמשך הוגש לוועדה הארצית לתכנון ובנייה דו"ח שריכז את הנתונים על הבנייה, ושעל פיו נגנזה תוכנית ספדי. אלא שמבדיקת ynet מתברר שאותן עתודות קרקע שנמצאות בתוך העיר, ועליהן דובר כאלטרנטיבות - נמצאות בעיקר באזורים החרדיים או באזורים המיועדים לעשירים בלבד.

 

מי מקבל הכי הרבה דירות?

מסקירה של תוכניות הבנייה שהחלו בבנייתן במהלך 2007 ומבדיקה של תוכניות שאושרו ומתוכננות להיבנות עד 2009, עלתה תמונה מדאיגה עבור חילונים השואפים לגור בבירה: קרוב ל-9,800 דירות נבנות ומתוכננות באזורים החרדיים. העדיפות הנדל"נית השנייה מוענקת לעשירים בלבד - כאשר עבורם נבנות ומתוכננות להיבנות 4,270 דירות לערך. לציבור החילוני מתוכננות קצת יותר מ-3,600 . 3,300 דירות מיועדות לציבור הדתי.

  

נציג הדור הצעיר בכנס, עמית פוני, רכז פיתוח חברתי ב"רוח חדשה", הודיע לנוכחים כי "ירושלים כבר מחולקת. לא באנאפוליס, אלא פה. אם תימשך התופעה תיווצר עיר פנימית לעשירים בלבד עם מגדלי יוקרה, ועיר חיצונית לפשוטי העם

 על הגבעות מסביב".

 

נציג העירייה, סגן ראש העיר יהושע פולק, הודיע לנוכחים כי "כל עוד לא ייבנו דירות בירושלים, המצוקה תמשיך ותחריף". כשנשאל מה צריך לעשות על מנת להציל את המצב ענה: "לאשר כמה שיותר תוכניות בנייה, מגדלים לגובה, להתרחב. זו הייתה טעות לבטל את תוכנית ספדי. יש להמשיך את הבנייה כדי שיהיו כמה שיותר דירות בירושלים".

 

שלמה מליק, חבר מועצת העיר מטעם יהדות התורה, "הרגיע" את באי הכנס: "אתם חוששים שירושלים תהפוך לעיר רפאים, אך אין מה לדאוג. העיר תתמלא לבסוף, בחרדים".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
עצור! עיר רפאים לפניך
צילום: גיל יוחנן
מומלצים