שתף קטע נבחר

דו"ח: בראש דורשי השוחד - השוטרים והשופטים

מדד השחיתות העולמי לשנת 2007, המסתמך על סקר שהקיף כ-63 אלף נשאלים ב-60 מדינות בעולם, מצא כי הנפגעים העיקריים מהשחיתות הם עניי העולם. עוד מתברר כי דווקא הגורמים האמונים על אכיפת החוק, המשטרה ומערכת המשפט, הם אלו שדורשים הכי הרבה שוחד

המשפחות העניות ברחבי העולם, במדינות המפותחות והמתפתחות כאחד, הן הנפגעות הגדולות ביותר של בקשות השוחד, כך עולה מדו"ח מדד השחיתות העולמי של ארגון "שקיפות בינלאומית", שפורסם היום (ה'), לקראת יום הבינלאומי למאבק בשחיתות שיחול ביום ראשון. המחקר מצא גם כי האזרחים במדינות השונות רואות במפלגות הפוליטיות ופרלמנטים כמוסדות שהכי חשופים לפגעי השחיתות.

 

המדד השנתי, במסגרתו נערכו סקרים שהקיפו 63,199 נשאלים ב-60 מדינות, מציג מגוון רחב של נתונים הנוגעים לשחיתות כפי שהיא נתפשת בציבור. ישראל לא השתתפה השנה בסקר העולמי מסיבות טכניות. ראש הארגון, הוגט לה-בל, אמרה כי "מדד השחיתות העולמי השנה מבהיר כי לעתים קרובות מדי, אנשים נאלצים להיפרד מהכסף שעבורו עבדו קשה, כדי לשלם על שירותים שאמורים להינתן להם בחינם".

 

"אותם אנשים אינם רואים די מחויבות לטיפול בנושא כשהם נושאים מבטם לעבר ממשלותיהם ומנהיגיהם", המשיכה לה-בל. "אנו מעודדים, עם זאת, כי הציבור דורש באופן גובר שכל המוסדות המשפיעים על חייו יהיו מחויבים לתת דין וחשבון על פעילותם, מכיוון שזהו גורם חשוב לשינוי".

 

יותר מאחד מכל עשרה נשאלים בסקר העולמי דיווח כי שילם שוחד בשנה האחרונה בגין שירות כלשהא. המדינות בהן שיעור תשלום השוחד הוא הגבוה ביותר הן: אלבניה, קמבודיה, קמרון, מקדוניה, קוסובו, ניגריה, פקיסטן, הפיליפינים, רומניה וסנגל. במדינות אלו, למעלה מ-30 אחוזים מהנשאלים דיווחו כי שילמו שוחד.

 

נתון מפתיע הוא כי השירות שבגינו נדרשים רוב תשלומי השוחד הוא דווקא אכיפת החוק. 25 אחוזים מהנשאלים דיווחו כי התבקשו על-ידי שוטרים לשלם שוחד. במקום השני נמצאים אנשי מערכת המשפט, בהם גם שופטים. מהדו"ח עולה כי אלו לרוב מבקשים שוחד על מנת לעכב או להאיץ טיפול בתיקים משפטיים וכדי לקבל החלטות שונות, כגון קבלת או דחיית ערעורים.

 

"המדד חושף שהמשטרה והמערכת המשפטית במדינות רבות מסביב לעולם הם חלק ממעגל השחיתות", אמר מנכ"ל ארגון "שקיפות בינלאומית", קובוס דה-סוורט. "משמעותו של הממצא המדאיג הזה היא שהשחיתות פוגעת בזכות הבסיסית לטיפול שוויוני בפני החוק".

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ויז'ואלפוטוס
צדק. כמה זה עולה לנו?
צילום: ויז'ואלפוטוס
מומלצים