שתף קטע נבחר

דו"ח: יחס מיטות האשפוז לנפש - הנמוך במערב

האגודה לזכויות האזרח פירסמה דו"ח חדש החושף נתונים קשים על אפלייה מצד הרשויות כלפי אוכלוסיות שונות, בהן תושבי הפריפריה, עניים, עובדי קבלן ומהגרים. כמו כן, היא מציגה את המצב העגום של מערכת הבריאות: שיעור המיטות בבתי החולים לנפש הוא הנמוך במערב

שירותי הבריאות בישראל מתמודדים מול שחיקה משמעותית בתקצוב הממשלתי והמצוקה מורגשת בעיקר בבתי החולים - כך עולה מהדו"ח השנתי שפירסמה היום (א') האגודה לזכויות האזרח בישראל. עוד מוזכרים בדו"ח נתונים קשים על אפלייה קשה מצד הרשויות כלפי אוכלוסיות שונות, בהן תושבי הפריפרייה, עניים, עובדי קבלן ומהגרים, אזרחים ותושבים ערבים, עצירים ואסירים.  

 

הפרק הראשון של הדו"ח, המובא תחת הכותרת "מוטב להיות עשיר ובריא", מציג נתונים על שחיקה משמעותית בתקצוב הממשלתי של שירותי הבריאות. כך, למשל, בשבע השנים האחרונות נשחק התקצוב הממשלתי של שירותי הבריאות לנפש בכ-14 אחוזים. בעקבות השחיקה הגדולה גדלה המצוקה במערך האישפוז, כך ששיעור המיטות לנפש בישראל הוא הנמוך ביותר בעולם המערבי ועומד על 1.94 לאלף איש. זאת, לעומת 3.27 מיטות בשנת 1970.

  

כמו כן, עוסק הדו"ח בזכויות עובדי הקבלן וחושף כי השכר הממוצע של עובד חברת כח-אדם עומד על כ-60 אחוזים מהשכר הממוצע במשק. באגודה לזכויות האזרח טוענים כי מדינת ישראל עצמה חוסכות מיליוני שקלים על-ידי העסקת קבלנים שעושקים את העובדים. זאת, בזמן שמשרד האוצר פועל לטרפד חקיקה שתסדיר את הנושא.

  

בפרק שדן בכפרים הבלתי-מוכרים בנגב מוצגת תמונה קשה, לפיה 80 אלף בדואים חיים ביישובים, שהמדינה מסרבת להכיר בהם. תושבים אלה מתגוררים בשטחים ללא רשות מוניציפלית וללא יכולת חוקית לקבלת היתרי בנייה. בשנת 2007 נהרסו בנגב יותר מ-200 מבנים - מספר שיא לעומת עשרות הריסות בשנים קודמות.

  

עוד עולה מהדו"ח סוגיית מצבם העגום של הנאשמים, העצירים והאסירים, המסמך מתייחס לחוק החדש שהתקבל בעניין הארכות מעצר בווידאו ומדגיש כי "הארכת המעצר באמצעות הווידאו-קונפרנס פוגעת קשות בזכויותיו של העציר ועוברת על הכלל שאין דנים באדם אלא בפניו", נכתב בדו"ח.

 

אמש פורסמו חלקים מהדו"ח של האגודה לזכויות האזרח העוסקים ביחס לערביי ישראל במדינה. מבדיקת האגודה עולה כי חלה עלייה בתחושות השנאה בקרב הציבור היהודי, הצעות חוק גזעניות בכנסת, השפלה בנמלי התעופה, הגבלת חופש הביטוי ואפליה בתקציבי שיקום לישובים ערביים בצפון.  

 

הנתונים שבדו"ח הנוגעים לגזענות כלפי המיעוט הערבי בישראל, קשים: יותר מחמישים אחוזים מהנשאלים בסקר של המרכז למאבק בגזענות שפורסם בחודש מרס 2007 הצהירו כי לא יסכימו לגור בבניין משותף עם ערבים, לא יהיו מוכנים שיהיו להם חברים ערבים שיבקרו בביתם, מסכימים כי יש להפריד בין ערבים ליהודים במקומות הבילוי וסבורים כי ישראל צריכה לעודד את האזרחים הערבים להגר מהמדינה.

 

בשנת 2006 נרשמה עלייה של 26% באירועים גזעניים כלפי ערבים, וסקרים מצביעים על עלייה של כמעט 100% בתחושות השינאה, שמביע הציבור היהודי כלפי ערבים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: צביקה טישלר
חסרות מיטות לאשפוז (ארכיון)
צילום: צביקה טישלר
מעצר בווידאו (אילוסטרציה)
מומלצים