שתף קטע נבחר

מה יהיה במחשבים שלנו ב-2008?

מה ישפיע על המחשבים שלנו בשנה החדשה? המלחמה הבלתי-נגמרת בין יצרניות המעבדים אינטל ו-AMD תוסיף לתת את הטון ולייצר כותרות גם ב-2008. עוד יהיו איתנו מעבדים מרובי-ליבות, זיכרונות DDR3, מאיצים משופרים, HDTV HTPC ועוד ועוד

תקופת סוף-השנה היא הזמן שבו שוק המחשבים האישיים משנה את פניו ומעוצב מחדש. מכירות חג-המולד בארה"ב ובאירופה, הן ההזדמנות של היצרנים הגדולים לדחוף טכנולוגיות חדשות, לעדכן מחירים, ולעודד את המגמות הצרכניות הצפויות לשנה הבאה. אלינו, כרגיל, השינויים יגיעו במנות קטנות יותר ואולי קצת באיחור, אבל הם יגיעו. בכתבה הזו נסקור כמה מהחידושים הטכנולוגיים של הזמן האחרון, שעתידים לעשות את דרכם למחשבים שחלק מאתנו נקנה בשנה האזרחית הבאה.

 

המעבדים החדשים

התחרות, כידוע, עושה טוב לשוק, ומאז יוני 2006 כשאינטל הכריזה על מעבדי Core 2 היה לנו מעט מדי ממנה. מלחמת המחירים בין אינטל ל-AMD אמנם הוזילה מאד את המחשבים שקנינו, אבל מבחינה טכנולוגית ובכל מה שקשור לביצועים, AMD התקשתה להציג מענה הולם ושילמה על-כך באובדן הכנסות.

 

בשבועיים האחרונים הגיעו ארצה מעבדי Phenom X4, בעלי ארבע הליבות (Quad Core), שאמורים לשנות את התמונה. הם אכן כוללים מספר חידושים טכנולוגיים מרתקים, אך למרבה הצער הדגמים הנוכחיים שלהם לא מגיעים למהירויות שעון גבוהות מספיק כדי לאיים על מעבדי Core 2, שבכל תסריט ימשיכו להיות חזקים מאד בשוק ב-2008.

 

אינטל מצדה, השיקה דור חדש וטרי (Penryn) שמתבסס על תהליך ייצור חדשני שמאפשר להם להיות חסכוניים מאד בחשמל. במחשוב הנייד, זה יאפשר הארכת זמן הסוללה והקטנת המארז. המחשבים השולחניים יוכלו להיות קטנים ושקטים יותר, בזכות פליטת חום מופחתת ופחות צורך באוורור.

 

ואיפה זה מעמיד את AMD? אל תמהרו להספיד אותה. החל מינואר יגיעו לשוק גירסאות חדשות ומהירות יותר של Phenom, ונוספות ימשיכו כנראה לנחות בשוק לאורך כל השנה (גם בדגמים כפולי-ליבה, אגב). חשוב לא פחות: AMD כבר לא משווקת מעבדים, אלא "פלטפורמה" בשם Spider, שמעבדי Phenom הם רק חלק ממנה.

 

 

התפישה ההוליסטית

באופן אירוני, את הסיסמא הזו, ואת גישת הפלטפורמות שהודגמה בניידי סנטרינו, זו בכלל אינטל שהמציאה. עכשיו אלו דוברי AMD שאומרים אותם דברים ממש: אל תסתכלו על המעבד, אלא על מה שמציעה לכם הפלטפורמה השלמה במונחי עלות-תועלת.

 

פלטפורמת Spider משלבת את מעבדי AMD עם ההאצה הגרפית וערכות השבבים של ATI אותה רכשה החברה אשתקד. בזמן הרכישה, היו AMD ו-ATI שתי חברות שסבלו מנחיתות מול המתחרות שלהן (אינטל ו-nVidia). כיום, השילוב בין הטכנולוגיות של AMD ו-ATI אולי לא מנצח את אינטל ו-nVidia בביצועים, אבל הוא יכול להיות תחרותי במחיר.

 

כרטיסי Radeon HD 3800 החדשים של AMD-ATI עדיין פחות מהירים מדגמי GeForce האחרונים של המתחרה. מצד שני, התמחור האגרסיבי שלהם (150-250 דולר) יאיים על מוצרי הקו השני של nVidia.

 

ב-AMD טוענים שמחשב שהחלקים העיקריים שלו מגיעים מאותו יצרן, צפוי להיות פטור מבעיות של תאימות ויציבות וכיוצא באלו, כי הרי החלקים נתפרו זה לזה היטב. זו טענה שיש בה היגיון מסויים, והיא כבר הוכיחה את עצמה מבחינה שיווקית (כשאינטל השתמשה בה כדי לשווק את פלטפורמת סנטרינו...). לא פחות חשוב: יצרן שמוכר חבילת מוצרים במקום מוצר אחד, מקבל גמישות גדולה יותר בתמחור הסופי.

 

אז נכון, מודה AMD, ההיצע הנוכחי של המוצרים המרכיבים את פלטפורמת Spider לא מסוגל להתחרות במעבדים הכי חזקים של אינטל או במאיצים הכי חזקים של nVidia, ומי שיכול להוציא על מחשב 2500 דולר, יעדיף אולי את השילוב הזה. מצד שני, המספר הגדול פי כמה של אנשים שירצו לקנות השנה מחשבים תמורת 800-1200 דולר, יגלה שמערכת Spider תיתן לו תמורה טובה יותר.

 

ומצד שלישי, מי שרוצה לשלם על המחשב שלו אפילו פחות, יוכל לקבל אותו עם אחד המאיצים ה"משולבים" (Integrated) של אינטל. הם לא מתאימים למשחקים ובאופן כללי די נחותים בהשוואה לטכנולוגיות של ATI ו-nVidia, אבל לפחות חצי מהצרכנים לא יתעניינו בזה כלל.

 

AMD, מצדה, מבטיחה תאימות טובה יותר אחורה, שתאפשר לשמר את ההשקעה ולפזר את ההוצאה על החומרה. המעבדים החדשים שלה יתאימו ללוחות הישנים; ערכות השבבים 790FX מתוצרתה מציעה את טכנולוגיית CrossFireX, שתאפשר לקנות היום מחשב עם כרטיס גרפי אחד, ולהתקין בעתיד 1, 2 או 3 מאיצים נוספים על אותו לוח, בהתאם לצרכים וליכולת הכספית שלנו. צפו, מכל מקום, לפתרון דומה גם מאינטל ו-nVidia.

 

ארבע ליבות? מי צריך את זה?

נחזור רגע למעבדים, ולקרקע המציאות. גם מעבדי Phenom X4 החדשים וגם מעבדי Core 2 Quad של אינטל, הם מעבדי ארבע-ליבות (Quad Core). מי אמר שהשוק מעוניין בכלל במעבדים כאלה?

 

AMD ואינטל כמובן. בשנתיים האחרונות הן השקיעו מאמצים לא מעטים כדי לשכנע את השוק שמעבדים מרובי-ליבות הם הדבר הבא. לפחות במה שקשור למעבדים כפולי-ליבה (Dual Core) הן הצליחו ודי בצדק. הליבה הנוספת מעניקה שיפור ביצועים מוכח, ומלחמת המחירים של 2007 הפכה אותה ל"מוצר יסוד".

 

המעבר לארבע-ליבות הוא הרבה פחות מובן מאליו. עד כדי כך, שרבים מאתנו פשוט נפסח עליו. רוב התוכנות לא תוכננו לנצל את העיבוד-המקבילי שמאפשר ריבוי-הליבות. תסריטי שימוש שמפיקים תועלת נאה מהליבה השנייה, לאו דווקא ייהנו מהליבה השלישית ועוד פחות מזה מהרביעית. ריבוי-ליבות מוכיח את עצמו בשרתים, ביישומים מדעיים, בעריכת וידאו, בעבודות פוטושופ מורכבות וביישומים מקצועיים נוספים. אבל רוב האנשים לא עושים במחשב שלהם אף אחד מהדברים האלה.

 

אז אולי שלוש ליבות?

כמובן שנראה ב-2008 גם הרבה כפולי-ליבה חדשים, משתי החברות. נראה גם חיה חדשה: מעבד תלת-ליבתי (Triple Core) בשם Phenom X3, אותו AMD תציע כפשרה בין מוצרי ה-Dual וה-Quad.

 

מעבר לגימיק, יש בזה לא מעט היגיון: אם הליבה הרביעית מציעה תועלת שולית קטנה יותר מהשנייה, אז השלישית אמורה להציע משהו באמצע. Phenom X3 צפוי להציע ביצועים קצת יותר טובים ממעבדי ה-Dual Core של AMD, וכנראה גם של אינטל, ובתמחור אטרקטיבי יותר ממעבדי ה-Quad של שתי החברות. והכי טוב מבחינת AMD: לאינטל לא יהיו מעבדים כאלה, כי הטכנולוגיה שלה לא מתאימה לזה.

 

אבל בשורה התחתונה, רוב האנשים לא ירצו לשלם עוד 100-200 דולר על מעבד חזק יותר. רובנו נעדיף להוציא את הכסף על דברים אחרים.

 

לאן ילך הכסף

אז במה בכל זאת נשקיע את הכסף שלנו, אם לא במעבד יקר? ובכן, חלק מאיתנו נשקיע אותו ביותר זיכרון (לפחות 2GB אם נרצה להריץ את Vista כמו שצריך). אחדים, יוציאו אותו על רכיבי הזיכרון המהירים יותר מסוג DDR3, שמחירם בשחקים ובינתיים רק אינטל תומכת בהם.

 

אחדים מאתנו ירכשו את ה-HTPC הראשון שלהם, תמורת החל מ-2000 שקלים לערך. חובבי הגאדג'טים, יוכלו לרכוש ניידי UMPC זעירים, זולים ומהירים יותר.

 

למרות שלפי כל הסימנים, ה-HTPC ו-UMPC יעניינו אותנו הרבה פחות מאשר סתם PC. בארה"ב אפשר כבר עכשיו למצוא ניידים ראשונים במחירים של פחות מ-400 דולר, ובמכירות חג המולד הקרב הם בוודאי ייחטפו כלחמניות. במהלך 2008 נראה בישראל דגמים דומים, במחירים שסביב ה-2000 שקלים, ואם יש משהו שהישראלי אוהב יותר מלהיות "חדשני" זה לעשות עיסקה טובה.

 

השינוי הכי גדול יבוא מהכסף שיתפנה כתוצאה מירידת מחיר המחשב ויושקע בעיקר בציוד ההיקפי. חלק גדל והולך ממנו ילך למאיצים גרפיים חזקים יותר (לא רק בשביל משחקים, אלא גם ל-Vista ולווידאו) אך יותר מזה לצגי LCD גדולים (20-24 אינץ'). הכוננים האופטיים בטכנולוגיות Blu-ray ו-HD-DVD, יישארו בשוליים בינתיים. לעומת זאת, נראה הרבה יותר דיסקים חיצוניים, שהמחירים הזולים שלהם הופכים אותם היום לאפשרות המועדפת לגיבוי בנפחים גדולים. 2008 גם תהיה כנראה שנה שבה נשקיע יותר במארזים נוחים, עכברים ומקלדות, רמקולים איכותיים - באיכות חיים. משעשע שזה יקרה בזכות טכנולוגיות שרובנו לא באמת מתעניינים בהן.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים