שתף קטע נבחר

מונגוליה: התגלה ירבוע נדיר בעל אוזני ענק

חוקרי החברה הזואולוגית של לונדון תיעדו לראשונה ירבוע ארך-אוזניים במדבר גובי במונגוליה. המכרסם הקופצני בעל אוזניים עצומות, ניזון מחרקים, פעיל בלילות ונחשב לבעל חיים נדיר ובסכנת הכחדה

משלחת מדעית של החברה הזואולוגית של לונדון (ZSL) פירסמה הבוקר (ב') תצלומים ראשונים של ירבוע ארך-אזניים שצולמו במדבר גובי, במונגוליה. הירבוע, סוג של מכרסם קטן (long-eared jerboa) ידוע למדע מאז שנת 1891, אך נחשב לנדיר במיוחד ובסכנת הכחדה. משלחת החוקרים הצליחה למפות מספר מינים של בעלי חיים במדבר ותיעדה לראשונה מספר ירבועים בסביבת המחייה הטבעית שלהם.
 
 
ירבוע ארך-אוזניים נחשב למכרסם קטן, אך בולט בשטח תודות לאוזניו העצומות, הגדולות בשליש מראשו ורגליו. כיאה למכרסם קופצני, רגליו מותאמות היטב לניתורים זריזים. הירבוע נפוץ בעיקר בבתי גידול מדבריים ומעדיף קירבה לאפיקי נחל בהם ישנם שיחי נמוכים וצפופים. ככל הידוע לחוקרים, תחום התפוצה של המכרסם הנדיר הוא צפון מערב סין ועד לדרום מונגוליה, אך גודל האוכלוסיה אינו ידוע.
 

ירבוע ארך-אוזניים
ירבוע ארך-אוזניים
פרטים מידות
אורך ראש וגוף 7-9 ס"מ
אורך זנב 15-16.2 ס"מ
אורך רגליים אחוריות 4-4.6 ס"מ
משקל 23.7-37.8 גרם
 
כיום ידוע מעט מאוד על סביבת המחייה של הירבוע ארך-אוזניים, אך החוקרים משערים כי הוא דומה בהתנהגותו לירבועים אחרים. הם פעילים בעיקר בלילות ומבלים שעות רבות במאורות קטנות מתחת לקרקע, אותן הן חופרים בכוחות עצמם. מרבית ממיני הירבועים הינם אוכלי עשב, ניזונים מזרעים ומצמחים בשרניים. עם זאת, מציינים החוקרים כי התזונה העיקרית של ירבוע ארך-אוזניים מורכבת בעיקר מחרקים. 
 


(צילום: Zoological Society of London)

 
ד"ר בני שלמון, אקולוג במחוז אילת ברשות הטבע והגנים מציין כי "הירובעים נפוצים במדבריות אסיה וערב הסעודית ובישראל ישנם שני מיני ירבועים - קטן וגדול", אומר שלמון. "הרגליים הקדמיות עוזרות להן בעיקר לסירוק הפרווה ולעזרה באוכל.
 
הם מנתרים על רגליהם האחוריות בזריזות רבה ובזכות זנבם הארוך, הם יכולים להיעזר בו לניווט והיגוי תוך כדי הקפיצה".
 
עוד מוסיף שלמון כי הפלומה השעירה בקצה זנבם בעלת צבעים בולטים ומשמשת לתקשורת בין הפרטים מאותו מין. עד כמה האוזניים הגדולות משרתות את המכרסם להישרדות? "לא רק שהן מאפשרות לו יכולת שמיעה מצויינת, הן גם מעניקות לו יכולת להקרין חום לסביבה ולהיפטר מעודפי חום בדרך יחסית זולה ומהירה".
 
מה מאיים על אוכלוסיית המכרסמים הנדירה? פלישת בני אדם לשטחי בית הגידול, מחסור במקורות מים זמינים ובצורת. מאחר שידוע מעט מאוד על מין הירבוע, מקווים החוקרים כי עם חשיפתו בעולם, יחלו מאמצים לשמר ולגלות מידע נוסף על האוכלוסייה הקיימת, תפוצתה ודרכים להגן על בתי הגידול הטבעיים שלה. 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
דומה לקנגורו זעיר
צילום: Zoological Society of London
אוכל עשב וחובב חרקים
צילום: Zoological Society of London
חי בלילות ומיומן בחפירת מאורות מתחת לקרקע
צילום: Zoological Society of London
מומלצים