שתף קטע נבחר

תובעים מיליונים: לא מנעתם הריון של בננו, חולה CF

בנם של זוג חרדים נולד עם מחלת הסיסטיק פיברוזיס הקטלנית. כעת הם תובעים את שרותי בריאות כללית על כך שהרופאים לא יידעו אותם על בדיקת הנשאות למחלה. עד כה עבר הילד 7 ניתוחים, אישפוזים ממושכים, והוא נזקק לתרופות, טיפולים מיוחדים והשגחה מתמדת של הוריו

בני זוג חרדים, בשנות השלושים לחייהם, אשר בנם נולד חולה במחלת הסיסטיק פיברוזיס (C.F) תובעים מיליוני שקלים מקופת חולים כללית וממדינת ישראל. בתביעה שהוגשה לאחרונה לבית המשפט המחוזי בירושלים, באמצעות עו"ד אסף פוזנר טוענים ההורים לרשלנות קופת החולים, שלא יידעה אותם בדבר קיומה של בדיקת נשאות למחלה הקשה.

 

מחלת ה-CF היא תורשתית ופוגעת בבלוטות מפרישות בגוף ובהם בלוטות מפרישות ריר ובלוטות זיעה. המחלה מתבטאת ביצירת ריר סמיך החוסם את בלוטות המעי, הלבלב והסימפונות בריאה. כתוצאה מכך נגרמים זיהומים קשים בדרכי הנשימה, חוסר יכולת לספוג שומנים, קוצר נשימה וצורך באינהלציות והשתלת ריאות, קומה נמוכה, תת משקל וסיבוכים רפואיים רבים נוספים.

 

מדובר בזוג ממרכז הארץ אשר כשנתיים לפני נישואיו ב-1990, ביצעו בדיקות גנטיות שונות אשר התגלו כתקינות. באותה תקופה לא נבדקה נשאות למחלת ה-C.F. לאחר 8 שנים של טיפולי פוריות וכתוצאה מהפרייה חוץ גופית נולד בנם הראשון. לטענת הזוג איש מהצוות הרפואי של שירותי בריאות כללית לא יידע אותם במהלך שנים אלה בנוגע לאפשרות ביצוע בדיקת נשאות למחלת ה-C.F למרות שבתקופה זו הבדיקה כבר הייתה עניין שבשגרה.

 

לפני כשש שנים נכנסה האישה להיריון נוסף כתוצאה מהפריית מבחנה. בשבוע ה-33 להריונה אושפזה בבית החולים בילינסון ובבדיקות שנערכו לה עלו סברות למחלות שונות של העובר, ביניהן גם מחלת ה-C.F. היא שוחררה לביתה וכשבועיים לאחר מכן אושפזה שנית וילדה. במהלך האשפוז נערכה לשני בני הזוג בדיקה והם נמצאו נשאים של המחלה. בנם הקטן, אשר נולד במצב קשה, אושפז במשך ארבעה חודשים בפגיה, במהלכם, בוצעו בו מספר ניתוחים והוא אובחן כחולה C.F.

 

בתביעה שהוגשה, טוענים ההורים כי במגזר החרדי קיים קושי הלכתי לבצע באישה הרה בדיקת סיסי שליה או דיקור מי השפיר לאבחון מחלות בעובר וזאת עקב ההלכה האוסרת על הפסקת הריון. עם זאת, הם מדגישים, לא חל איסור הלכתי על בדיקת העובר לאחר ההפריה בהפריה חוץ גופית ובטרם ההיריון על מנת לבדוק אם לעובר מחלה גנטית כלשהי.

 

בדיקה זו של אבחון גנטי מכונה PGD והיא מתבצעת טרם השרשת העובר ברחם האישה. היא מאפשרת גילוי מחלות, מבטיחה הולדת ילדים בריאים ומותרת הלכתית על ידי הרבנים. סוג בדיקה זה מעולם לא הובא לידיעת ההורים, למרות שהצוות הרפואי ידע על המגבלות ההלכתיות המוטלות עליהם.

 

כיום, סובל בנם בן השש מבעיות בריאותיות קשות הנובעות ממחלת ה-C.F ועלויות הטיפול בו הגיעו עד כה לכשני מיליון שקלים. הוא נזקק לקבל אינהלציות שלוש פעמים ביממה. מאז לידתו עבר 7 ניתוחים ואישפוזים ממושכים. גם האכלתו של

הילד הייתה משימה קשה שדרשה זמן וסבלנות. עד גיל שנתיים האכילו אותו ההורים דרך גסטרוסטום שהוביל את המזון ישירות לקיבתו. לשם כך נאלצו לטחון את האוכל עבורו. עד היום חיי המשפחה נסובים סביב המזון, כל ארוחה נמשכת יותר משעה משום הקושי בהאכלתו.

 

בנוסף הותקן בגופו עירוי קבוע משני צידי הצוואר בניתוח. גם הטיפול בעירוי הקבוע דורש תשומת לב ומיומנות, מה שמונע מההורים להיעזר בשמרטף. כפועל יוצא, מחליפים ההורים "משמרות" ביניהם.

 

על פי הוראת הרופא הילד לא יכול היה לשהות בשום מסגרת מלבד הבית עד גיל 3, וזאת מחשש להידבק במחלות אשר יחמירו את מצבו. הוריו נאלצו לוותר על חיפוש עבודה או לימודים כדי להישאר עמו. כיום אמו מתקשה למצוא עבודה המתאימה מבחינת השעות בשל הצורך להימצא סמוך לבנה.

 

בכתב התביעה שהוגש השבוע, תובעים בני הזוג משרותי בריאות כללית ומדינת ישראל החזר כספי, תשלום עבור אובדן כושר השתכרות והוצאות עתידיות לטיפולים מיכשור רפואי, עזרה וסיוע בסך מיליוני שקלים. משרותי בריאות כללית נמסר בתגובה כי כתב התביעה התקבל רק לאחרונה והועבר לטיפול ובדיקה של היועץ המשפטי אשר ילמד את הנושא ויגיב עליו במסגרת ההליך המשפטי.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: שאול גולן
הילד נולד עם CF, ההורים טוענים שיכלו למנוע את ההריון
צילום: שאול גולן
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים