שתף קטע נבחר

יוקרה מחוץ לבועה: תרבות המגדלים יוצאת מת"א

המירוץ לבית הפרטי עם החצר וגג הרעפים פינה מקומו זה מכבר לחיים ה"נוחים" במגדל, עם שפע של עזרים נלווים וחברת ניהול שמפקחת על הכל. אלא שמה שהתחיל כתופעה תל-אביבית, כבר מזמן חוצה גבולות אל עבר באר שבע, אשדוד, חיפה, בת ים, ראשון לציון ועוד. וההבדלים מסתבר, לעומת תל-אביב, לא מאוד משמעותיים (למעט המחיר כמובן)

מי שבעבר מילמל בחצי פה כי הוא מתגורר ברב קומות, אומר היום בגאווה כי הוא גר במגדלי... אלא שמה שהתחיל כתופעה תל-אביבית, כבר מזמן חוצה גבולות. באר שבע, חיפה, בת ים, ראשון לציון וערים רבות אחרות מתהדרות היום במגדלים לא פחות מפוארים מאלה של תל אביב, אבל קצת יותר נגישים כלכלית.

 

"לפני 30 שנה, החלום הישראלי האולטימטיבי היה וילה, עם דשא ובריכה פרטית בגינה. חלפו השנים, הילדים התבגרו הבית הפך להיות גדול מדי, ותחזוקת הגינה הפכה לעול. בנוסף, עניין הביטחון האישי הפך להיות פקטור חשוב מאוד בשל ריבוי הפריצות וגם הטעם הישראלי השתנה" אומר דודי שירזי, מנכ"ל חברת הבנייה NAM 5.

 

על ההיסטוריה שמאחורי מגדלי היוקרה מספר שירזי "המגדלים הראשונים נבנו בתל אביב בשנות ה-70 (מגדלי דוד ומגדלי פנקס) ואחריהם, באמצע שנות ה 80 נחנך מגדל גן העיר. שלושת הפרויקטים הללו היו חלוצים בזמנם, והציעו סטנדרט גבוה מהמקובל. אלא שמעבר לגודל, לגובה ולתוספות כגון בריכה ושומר, היה מדובר בבניין מגורים רגיל.

 

"בתחילת שנות ה-2000 לראשונה בישראל, הציע היזם אלפרד אקירוב מגדלים מסוג חדש, לא עוד קניית דירה על פי מספר החדרים שבה, אלא, קנייה על פי מטרים. הרוכש מקבל תכנון חוץ מרשים, שטחים ציבוריים מפנקים ודירה שכולה נתונה לעיצובו האישי.

 

"השלב ההתפתחותי הבא של אותה תופעה היה פריצת הטרנד אל מחוץ לגבולות תל אביב. כאשר כבר עתה ניתן למצוא פרויקטים יוקרתיים שמציעים את אותם סטנדרטים של מיטב בנייני היוקרה בתל אביב, גם בפריפריה" אומר שירזי.

 

חיים קקון סמנכ"ל השיווק של חברת בוני התיכון מספר כי המגדלים "כובשים" היום גם את בת ים, ראשון לציון, פתח תקוה, מודיעין ונתניה.

 

"הנחת העבודה שלנו היא שגם אוכלוסייה שלא יכולה לגור בתל-אביב רוצה ומגיע לה לגור באותה רמה אך במחיר פחות. אם בתל-אביב אתה משלם על דירה במגדל 10,000-15,000 דולר למ"ר, במעגלים השני והשלישי שמחוץ לעיר, אתה יכול לשלם 2,500-3,000 דולר למ"ר ולקבל את אותה איכות של מוצר.

 

"הפערים במחיר נובעים בראש ובראשונה מעלות הקרקע, אבל חוץ מההבדל במחיר, השוני היחידי כמעט לעומת הפרויקטים של תל-אביב הוא העובדה שבפריפריות עדיין קונים דירות בחדרים ולא במטרים" אומר קקון.  

 

האם יש הבדל בהרגלי הרכישה של הצרכנים באזורים השונים?

"יש הבדלים קלים, בין האזורים השונים" אומר קקון. "לא ברמת הגימור או בסטנדרט המצופה מאיתנו היזמים או באיכות השטחים הציבוריים, אלא, בהרגלי הצריכה. למשל בנתניה יש ביקוש לדירות גדולות - 5 חדרים לפחות בעוד שבראשון לציון 3.5-4 חדרים זה גמרי מספיק".

 

לדברי תמיר לולו, מנהל השיווק של חברת מ.אביב שכונת קרית השרון במזרח נתניה, שהבנייה בה היא ברובה מגדלים, היא דוגמה מצוינת להטמעה נכונה של קונספקט המגדלים בפריפרייה.

 

"רובו של קהל הרוכשים הפוטנציאלי מגיע מאזור השרון ולכן איננו מורגל במגורים בקומות גבוהות. על מנת להעביר לקהל זה את המסר, כי מגורים במגדל הם שווה ערך ליוקרה ורמת חיים גבוהה, מציעות החברות היזמיות סטנדרט בנייה שלא היה מבייש אף פרויקט יוקרה בתל אביב: מיזוג אויר מרכזי, הכנה למערכות תקשורת ביתיות, דלת כניסה מעוצבת, דלתות פנים מעץ מלא, פרקט בחדר הורים, ועוד. מה שמושך אל השכונה צעירים ומשפרי דיור רבים לא רק מהשרון אלא גם מרמת גן ותל אביב".

 

עוזבים את הבית הפרטי לטובת המגדל

"קודם כל צריך להבין שאוכלוסיית הרוכשים שלנו היא לא 'המשוגעים' לבתים פרטיים, בית פרטי הוא התעסקות, יש כאלה שאוהבים את זה ויש כאלה שפחות". אומר עמוס דבוש מנהל השיווק של חברת י.ח דמרי.

 

"אלא שהיום אנחנו רואים יותר ויותר אנשים בכל מני תקופות של החיים פשוט עוזבים את הבית הפרטי ועוברים לגור בדירה קטנה בהרבה במגדל. אנחנו גם רואים המון זוגות שמגיעים אלינו עם הדילמה של לעזוב את הבית הפרטי או לא.

 

"בונים היום מחוץ לתל-אביב מגדלים של החל מ-20 קומות בבאר שבע ועד למגדלים של למעלה מ-40 קומות במקומות כמו אשדוד וההבדלים לתל-אביב ממש מזעריים, מבחינת סטנדרט, נותנים את אותו דבר ההבדל הוא שאין את חברת הניהול שגובה 1,000 דולר מכל דייר מדי חודש והמחירים נוחים, בבאר שבע לדוגמה יעלו דירות 4 ו-5 חדרים 750 אלף שקל עד 900 אלף שקל בהתאמה".

 

ומי האוכלוסייה שמגיעה אליכם?

"קשה מאוד לאבחן את סוג האנשים, האוכלוסייה מאוד הטרוגנית, למשל בבאר שבע אנחנו רואים אנשים שעוזבים וילות בעומר, מיתר ולהבים ומחפשים את מרכז העיר, את הקרבה להכל וזו רק תופעה שהולכת ומתרחבת".

 

איל חכם מנכ"ל אמבסדור ישראל, העוסקת בשיווק פרויקטים נדל"ניים, אומר כי "הבנייה לגובה ומספרם ההולך וגדל של מגדלים בפריפריה, הם בראש וראשונה תולדה של מצוקת שטחים ולא של אופנה חולפת".

 

יחד עם זאת, אומר חכם "בערים רבות מסביב לתל אביב מגורים במגדל הם עדיין לא תופעה שכיחה ול'מקומיים' קשה להתרגל לתרבות המגורים החדשה. זו הסיבה לכך שבערים כמו פתח תקווה למשל, דווקא הקומות הנמוכות יותר ישווקו ראשונות בעוד בתל אביב הקומות הגבוהות נחטפות ואילו הקומות הנמוכות נמכרות בדרך כלל בהמשך.

 

שוני נוסף עליו מצביע חכם הוא הפרשי המחירים בין קומה לקומה. "בעוד בתל אביב בקרבת הים או במיקום אטרקטיבי יכולים מחירי דירה בין קומה לקומה מעליה לקפוץ בעשרות אלפי דולרים, הרי שבערים אחרות, ההפרשים בין קומה לקומה במגדלים בערים אלה נע בממוצע סביב ה-1000-2000 דולר בלבד".

 

המגדלים כובשים גם את חיפה 

"אני לא מתבייש לומר שלפני שהתחלנו לבנות מגדלים בחיפה, הלכנו לתל-אביב, בדקנו איך בונים שם וביקשנו לקחת את היתרונות היחסיים" אומר ברק פז מנהל השיווק של חברת יובל אלון.

 

"אחרי זה באנו חזרה הביתה ועשינו סקר שוק. החיפאים הרבה יותר שמרנים, רוצים לתחום מראש את ההוצאות החודשיות שלהם ומעדיפים להשקיע בדירה טובה יותר ולא בסמלי סטטוס.

 

"יש דברים שהחיפאי פחות אוהב, למשל בריכת שחייה. רוב האוכלוסייה החיפאית לא מסכימה לשלם את דמי ההחזקה של בריכת שחייה וזאת לעומת תל אביב בה זה סמל סטטוס. במקום זה בחרנו להשקיע במה שהחיפאי כן מוכן לשלם עליו וזה פחות דירות בקומה, 3 כיווני אוויר לפחות, נוף שהוא דבר הכרחי, 2 חניות, מחסן מוצמד לכל דירה ללא תוספת תשלום.

 

"המגדלים בחיפה, היא תופעה שתופסת תאוצה כי חיפה היא עיר עם מעט מאוד בנייה חדשה, עיר משופעת שהמעלית בה הוא רכיב הכרחי עם מצוקת חניה הולכת וגוברת. על הרקע הזה אם פעם היה מקובל לבנות לכל היותר בניינים של 12 קומות ב-5 השנים האחרונות אנחנו רואים בניינים של 20 ומעלה קומות וזה הולך ומתפשט גם צפונה, לקריות ואני מעריך שבעוד כמה שנים נראה את זה מתפשט עוד צפונה".

 

ומה רמות המחירים?

"מ-950 אלף שקל לדירת 4 חדרים סטנדרטית ועד ל-4.5 מיליון שקל לפנטהאוז יוקרתי, הגבוה ביותר במישור החוף".

 

לאן עוד יגיעו המגדלים?

לדברי שמאית המקרקעין, האגרונומית והמשפטנית נחמה בוגין, תרבות המגדלים הולכת לכבוש ובגדול את אזור השרון. "הביקוש לדירות במגדלים הוא חלק מהמגמה הכללית בארץ של מעבר למגדלים. מחד, הרוכשים בפריפריה מחפשים לרוב אחר בנייה צמודת קרקע, אך מאידך המחירים זולים מאלה של תל-אביב, הדירות מאפשרות פרטיות וחשיפה לנוף פתוח ולכך מתווספים פינוקים של סטנדרט גבוה.

 

"כבר עכשיו בהוד השרון, המאופיינת בבנייה שרובה צמודת קרקע, מתחילה מגמה של בנייה לגובה. בחודשים האחרונים אושרה לראשונה תוכנית בנייה של מגדלים בני 19 ו-20 קומות לאורך דרך השרון (הרחוב הראשי בעיר). אזור נוסף בו מתפתחת מגמה של בניית מגדלים הוא האזור שלאורך התוואי של כביש 531 העובר בגבול שבין הוד השרון לכפר סבא. מדובר בתוכניות ענק החולשת על מאות דונמים של איחוד וחלוקה מחדש למטרת בניית מגדלים, כאשר סלילת הכביש היתה למעשה קטליזטור לכל התהליך".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: שאול גולן
מחקים את תל-אביב
צילום: שאול גולן
מומלצים