שתף קטע נבחר

הפגנה מול מכון ויצמן: הפסיקו את הניסויים בקופים

יותר מ-200 בני אדם הפגינו מול מכון ויצמן למדע ברחובות במחאה על ניסויים בקופים שנחשפו בתחקיר של "תנו לחיות לחיות". בין המפגינים היה גם איש החדשות גדי סוקניק שאמר: "אני חושב שצריך לעצור את חיות האדם שנמצאות כאן ומתעללות בצורה מוגזמת בבעלי חיים"

למעלה מ-200 בני אדם השתתפו היום (ג') בהפגנה נגד ניסויים בקופים ובבעלי חיים אחרים במכון ויצמן למדע ברחובות. ההפגנה, שאורגנה על ידי עמותת "תנו לחיות לחיות" ו"האגודה הישראלית נגד ניסויים בבעלי חיים" משכה אליה פעילים למען זכויות בעלי חיים, אוהבי חיות מכל רחבי הארץ, וגם כמה דמויות מפורסמות, וביניהן מגיש החדשות לשעבר גדי סוקניק.
 
ההפגנה באה בעקבות חקירה סמויה שנוהלה על ידי "תנו לחיות לחיות" במחלקה לנוירוביולוגיה במכון, ושפורסמה בכתבה ב"ידיעות אחרונות" בסוף השבוע האחרון. בעזרתו של עובד מעבדה במחלקה, תועדו לראשונה שורת ניסויים המתבצעים על שמונה קופי מקוק, וניסויים נוספים על חתולים - למטרות חקר המוח. בעקבות פרסום הממצאים הקשים דרשו המפגינים לשחרר את הקופים מהמעבדה ולהעמיד לדין את האחראים לניסויים.
 

 

"הקופים נמצאים בגיהנום והניסוי שנעשה עליהם הוא ניסוי שיש בו התאכזרות והתעללות בבעלי חיים", אמר ראובן לדיאנסקי, המנכ"ל והיועץ המשפטי של "תנו לחיות לחיות". "אנו קוראים להנהלת המכון לסגור את המעבדה, לשחרר את הקופים ולהעבירם למקום בו ניתן יהיה לשקמם".
  
העמותה כבר הגישה תלונה במשטרה נגד מכון ויצמן, ובכוונה לפעול לקבלת צו מניעה, שיאסור על המשך הניסויים בבעלי חיים במעבדה ויורה על הוצאת הקופים מהמקום. "אנו מקווים ומאמינים כי המשטרה תיקח זאת במלוא הרצינות, תחקור את העניין ותגיש כתבי אישום נגד אותם אנשים שמבצעים את הניסויים". עוד אמר לדיאנסקי כי בסיועם של מספר חברי כנסת, יובא הנושא לדיון במליאה, ותועלה הדרישה להוציא את הקופים מהמקום. 
 

גדי סוקניק: ניסויים אכזריים ומיותרים

בין עשרות המפגינים היו גם מספר שחקנים ומפורסמים, כמו שירה וילנסקי ואלון ריינהורן, וכן איש החדשות גדי סוקניק. "באתי רק כדי להזדהות עם אלה שמתנגדים לניסויים אכזריים בבעלי חיים, וכדי להגיד לכם שבסופו של דבר החיות הכי אכזריות בטבע - יש כאן הוכחה בפנים - הם בני האדם", אמר סוקניק ל-ynet. "אני חושב שצריך לעצור את חיות האדם שנמצאות כאן ומתעללות בצורה מוגזמת בבעלי חיים".
 
"בני האדם לא רק הורסים את כדור הארץ על ידי כך שהם מרתיחים את עצמם לדעת, אלא על ידי כך שהם מכחידים את בעלי החיים. בעלי חיים הם הדיירים המקוריים של כדור הארץ ובלעדיהם לא היו לנו חיים", אמר סוקניק. "העובדה שבני אדם הורגים אחד את השני זה עניינם, אך כשהם עושים זאת ליצורים חסרי ישע - לטעמי זה בלתי נסבל. ראיתי את התיעוד של הניסויים וזה היה מקומם ומיותר, ואני חושב שצריך לעצור זאת כל עוד שנשאר משהו מהחיות האומללות הללו".
 
איילה משולם מבנימינה, גמלאית וניצולת שואה, השתתפה גם היא בהפגנה ואחזה בידיה שלט עליו נכתב "גם מנגלה עשה את זה למשפחה שלי!". "לא להאמין שגם אחרי 60 שנה הסיפור חוזר על עצמו. הגעתי לכאן במיוחד כי זה הפריע לי. מדובר ביצורים חשים ומרגישים כמו בני האדם. כשמתחילים בניסויים, איש לא יודע היכן זה יגמר".
 

מכון ויצמן: המחקרים מצילי חיים; רווחת החיות נשמרת בקפידה

למרות מספר פניות, במכון ויצמן סירבו לאפשר לכתב ynet להיכנס למכון. כמו כן סרב המכון לשגר נציג מטעמו על מנת לתת תגובה. התגובה שהתקבלה מהמכון נשלחה בדואר אלקטרוני, וזו לשונה:
 
"מכון ויצמן למדע פועל להרחבת גבולות הידע האנושי ולמען הארכת חייהם ושיפור איכות חייהם של כל בני-האדם באשר הם. מחקרים בסיסיים (להרחבת הידע) שביצעו מדעני המכון מאז הקמתו, הביאו לפיתוח מספר תרופות מצילות חיים, ביניהן לפחות שלוש תרופות מתקדמות לסרטן ושתי תרופות לטרשת נפוצה... כל הפיתוחים המתקדמים הללו, המצילים את חייהם של מיליוני בני-אדם לא היו מתאפשרים ללא ניסויים בבעלי-חיים", נכתב בתגובת המכון. 
 
"מכון ויצמן למדע פועל על-פי החוק הישראלי וכללי האתיקה הבין-לאומית (וכללי ה-NRC) בכל מה שקשור לניסויים בבעלי-חיים תוך צימצום מרבי של סבל, והקפדה יתרה על רווחתם של בעלי-החיים... במכון ויצמן פועלת ועדת אתיקה מוסדית לטיפול ולשימוש בבעלי-חיים, הבוחנת את ההצדקה המדעית של כל ניסוי, ואת עמידתו בדרישות למזעור הסבל, לצמצום מספר החיות ולבדיקת חלופות".

 

הארגון הבין-לאומי לפיקוח על הטיפול בחיות ניסוי, AAALAC, סקר באחרונה בקפידה את כל הפעילות בניסויים בחיות במכון וקבע כי מכון ויצמן למדע עומד בתקנים הגבוהים ביותר בעולם לטיפול בחיות ניסוי ולדאגה לרווחתן. מכון ויצמן למדע הוא המוסד הישראלי הראשון – והיחיד עד כה - שקיבל הכרה מארגון זה. מחקריו של פרופ' עמירם גרינולד נועדו לפענח את עקרונות הפעולה הבסיסיים של המוח. פיענוח העקרונות האלה עשוי להביא עידן חדש ברפואת המוח... שעשוי לחסוך חיי אדם ולמנוע סבל מבני-אדם רבים מאוד".

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
זה בלתי נסבל. סוקניק
צילום: אוהד קיינר
גיהנום לקופים. לדיאנסקי מ"תנו לחיות לחיות"
צילום: אוהד קיינר
המפגינים מול המכון
צילום: אוהד קיינר
מומלצים