שתף קטע נבחר

שר ההגנה לשעבר: דו"ח הגרעין - מודיעין מטופש

ג'יימס שלזינגר, מי שהיה בעבר שר ההגנה האמריקני וראש ה-CIA, כתב במאמר ביקורתי שפורסם היום כי כותבי הדו"ח האמריקני על הגרעין באיראן "העניקו חשיבות מוגזמת להפסקת התוכנית לעיצוב הפצצה, אבל החלטה קריטית להמשיך בהעשרת אורניום -הוסתרה בהערת שוליים"

"מודיעין מטופש על איראן". זו כותרת דבריו של ג'יימס שלזינגר, מי שהיה שר ההגנה של ארה"ב, שר האנרגיה וראש ה-CIA בשנות השבעים, במאמר שפרסם היום (יום ד') על דו"ח המודיעין האמריקני, לפיו איראן הפסיקה את תוכנית הגרעין שלה בשנת 2003.

 

בדברים, שנכתבו עבור ה"וול סטריט ג'ורנל", ישנה קביעה כי ההערכה הנחרצת של המודיעין

הלאומי האמריקני על עצירת תוכנית הגרעין "גרמה לתדהמה בארה"ב ובעולם כולו וגרמה מבוכה באשר למטרות המדיניות האמריקנית ולהתמדה במימושן".

 

שלזינגר, שהיה שר ההגנה בממשלי ניקסון ופורד ושר האנרגיה בממשל קרטר, כותב עוד כי צריך לשבח את קהילת המודיעין אם השיגה עדות מספיק משכנעת שמובילה למהפך בהערכה הקודמת על איראן. עם זאת, הוא מציין כי כותבי הדו"ח "העניקו חשיבות מוגזמת להפסקת תוכנית לעיצוב הפצצה עצמה ב-2003 - אבל החלטה קריטית להמשיך בהעשרת אורניום בפומבי הוסתרה בהערת שוליים".

 

כזכור, גם בישראל התקבל הדו"ח בנושא הגרעין בספקנות גדולה. רק השבוע התייחסו אליו שני שרים, באופן נחרץ ביותר. השר לביטחון פנים, אבי דיכטר, הזהיר מפני "יום כיפור אזורי" וציין כי "משהו בתוכנה האמריקנית השתבש. חייבים לעזור לאמריקנים לתקן את השיבוש הזה". השר לעניינים אסטרטגיים, אביגדור ליברמן, אמר מעל בימת הכנסת כי "מעבר של האיראנים ממסלול גרעין אזרחי לצבאי זה עניין של חודשים בלבד".

 

"עיצוב הפצצה דורש פחות זמן מהעשרת החומר"

מי שנחשב ל"מר ביטחון" האמריקני מבהיר כי "הייצור של חומר בקיע, בין אם נעשה בגלוי או בסתר, נותר המרכיב החשוב ביותר ביכולת לפתח נשק גרעיני". הוא מוסיף ש"עיצוב הנשק עצמו אינו תובעני כל כך ומצריך פחות זמן מאשר העשרת אורניום".

 

שלזינגר קובע כי החלטת איראן להפסיק את התוכנית לייצור הפצצה עצמה בשנת 2003 נבעה מהפלישה המהירה של ארה"ב לעיראק בתוך עשרה ימים, מחיסול משטר הטאליבן באפגניסטן, ומההחלטה של קדאפי לוותר על הנשק הגרעיני של לוב ועל ייצוא טרור.

 

לדעתו, איראן חששה להיתפס באמצע התוכנית הסודית שלה ולכן הפסיקה אותה, אבל המשיכה

בגלוי להעשיר אורניום כביכול למטרות שלום, מסלול דומה לזה שנקטה בו צפון קוריאה. שלזינגר קובל על כך שדו"ח המודיעין לא ציין עובדה זו, "אולי בגלל רצון המודיעין להימנע מספקולציות ולדבוק רק במידע", בעקבות הכשלון הצורב בעיראק.

 

שלזינגר מאשים את התקשורת האמריקנית בכך שהיא "מגיבה ברפלקס" לכל ידיעה המצביעה על כישלון של הנשיא בוש. "התקשורת התעלמה מהמובן מאליו: שההחלטה של איראן ב-2003 לעצור את המאמץ הסודי לעצב נשק נבעה מההצלחות של המדיניות האמריקנית, העלולות להיחשב בצורה אירונית כתבוסה לממשל".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הכור באיספהאן. ארכיון
צילום: איי אף פי
מומלצים