שתף קטע נבחר

צילום: יעל אילן, לע"מ

על חשבון הברון: פריחה וארכיאולוגיה בגן הנדיב

גן הנדיב מזכיר לנו שיש גם בארץ גנים מטופחים עם ניחוח של חו"ל. בסמוך אליו מצויה חורבת עקב - אתר ארכיאולוגי עם ממצאים משלוש תקופות שונות. טיול ליום חורפי שטוף שמש

אדמונד דה רוטשילד, "הנדיב הידוע", ורעייתו עדה פעלו רבות למען ראשי היישוב במושבות הוותיקות. לאחר מותם, רכשה משפחתם את האדמה שעליה הוקם לזכרם גן הנדיב, ובשנת 1954 הם הובאו לקבורה במקום.

 

הקבר נמצא בגן האחוזה המשתרע על פני 4,500 דונם, ובתוכו הוקם בשנת 1954 גן ששטחו 70 דונם, השומר על התכנון והעיצוב המקורי מאז ועד היום. יופיו המרשים מושך אליו מטיילים רבים: משטחי דשא, שבילים מפותלים ורחבים ולצידם מיני צמחים פורחים המנעימים את ההליכה ברחבי הגן.

 

בגן הושם דגש על צבעים שונים ומרקם של עלווה כמו גם גובה משתנה וניחוחות. מפינות חבויות בגן מציצים צמחי בר המשתלבים בצמחי התרבות כמו נרקיס מצוי, רקפות שנשתלו בערוגה לצד רקפת מצויה מהבר, שזה עתה החלה לפרוח, ולידם צמחי ריח ותבלין. 


שלווה ורוגע בגן הוורדים (צילום: שרה גולד)

 

ניתן להתרשם במקום גם מגנים נושאיים כמו גן הוורדים, הכולל עשרות ורדים מזנים שונים, מזרקות המשרות שלווה ורוגע, ובמרכז הגן עומד שעון שמש. גן אחר הוא גן הדקלים, המכיל מינים רבים ממשפחת הדקליים. גן נוסף הוא גן מפלי מים, הבנוי ממספר מפלים ובהם צמחים ייחודיים לנופי מים, וכן אמפיתיאטרון.

 

חלקת הקבר ייחודית בסגנונה - המבנה מזכיר קבר מימי בית שני המוביל את המבקר במבוא תת קרקעי מואר אל במת שיש רבועה וצנועה, הוא מקום הקבר.  


שעון השמש בגן הוורדים (צילום: ערגה אלוני)

 

גן הנדיב הוא המטופח, היפה והוותיק שבין הגנים בארץ, ואפשר לבקר בו בכל עונות השנה. הוא מוכיח לנו שגם בארץ יש גנים שיש להתגאות בהם והם מזכירים לנו גנים יפים בניחוח של חו"ל.

 

הפריחה שווה את הטרחה

מהגן נמשיך במסלול הליכה נוח שאורכו כק"מ אל חורבת עקב, הנמצאת בקצה הדרומי של חוטם הכרמל. נתחיל מהצד הדרומי של מרכז המבקרים החדש (עדיין בבנייה). מעבר למגרש החניה, נראה שביל משולט בעמודי עץ שראשם צבוע אדום, המוביל לדרום מערב.

 

השביל עובר בחורש ים תיכוני טיפוסי של אלון מצוי, אלת מסטיק, שיחים שונים וגם עצים נטע האדם. בתקופה זו מאופיין החורש בעלווה רעננה ובפירות שחנטו מפרחים שפרחו בשנה שחלפה, כמו פירות של אלת מסטיק וקיסוסית קוצנית ובהתחדשות מחזור חיים של צמחים עונתיים - בין העצים, בקרחות, צצו נבטים וצמחים מפותחים, ירוקים, לצד צמחי בצל ופקעת כמו רקפת, עירית גדולה ודודא רפואי.

 

בעונה זו מצטלבת פריחתם של מבשרי הסתיו ומבשרי החורף. מהם נפגוש כאן בקרחות החורש, פריחה יפה של כרכום חורפי, ופרחי חורף בלבן - חיננית הבתה, ונץ החלב הררי - הללו פורחים במאות לאורך המסלול. 


פריחת הכרכום החורפי (צילום: שרה גולד)

 

מי שיגיע לכאן באמצע חודש ינואר יהנה משפע הפריחה המיוחדת של זלזלת הקנוקנות המטפסת לגובה, ממהרת גם היא להציג לראווה ולהתהדר בפרחיה הלבנים הנטויים כפעמונים (כפי שתראו בתמונה, הניצנים כמעט מוכנים לפריחה). שווה בהחלט לטרוח, כדי להכיר את פריחת הזלזלת. 

 

נוף מרהיב ועושר רב

בקצה השביל, ליד הכיכר שבה ספסלי מנוחה תחת עצי החרוב, מתגלה האתר. חורבת עקב היא אתר ארכאולוגי הממוקם בצד המערבי והמצוקי של חוטם הכרמל, כ-140 מטר מעל פני הים. מהאתר נפרש נוף מרהיב של משבצות מעובדות בצבעי ירוק וחום, המתקשרות זו אל זו מעשה תשבץ, וברקע הים. בצד הדרום-מזרחי המדרון מתון עטוף ירוק זהב, שהוא צבע החורש.


הנוף המרהיב ממערב (צילום: ערגה אלוני)

 

האתר התגלה לראשונה על ידי משלחת הסקר הבריטית בראשות קונרד לורנץ בשנת 1873, ונחשף בשנים 1984-87.  במקום התגלו מבנים משלוש תקופות: בית אחוזה יהודי מימי בית שני (המאה ה-1 לספירה); וילה חקלאית, מחסנים ומתקנים חקלאיים מהתקופה הביזנטית (מאות 4-7 לספירה); ושרידים מימי הביניים.

 

באתר שנחשף ושופץ נראה שטח המגורים בין שתי קומות. הקומה העליונה שימשה למגורים והקומה התחתונה שימשה למחסנים, וסביבם נחשפו מתקנים חקלאיים. כל אלה מעידים על עושר הגרים בו, ועל יכולתם הטכנולוגית, גם בימי בית שני וגם בתקופה הביזנטית.  

 

שלושה מתקנים חשובים מצויים כאן בסמיכות. בית בד הכולל שתי אבנים עגולות וגדולות - אבן שכב שהיא אבן הבסיס ואבן רכב אנכית אותה הניעו בעזרת בעל חיים שסובב אותה. כך פרכו את הזיתים מהם הופק שמן. מתקן שני הוא הגת: משטח דריכה סלעי בו דרכו ומחצו ענבים לקראת הפיכתם ליין. מיץ הענבים, התירוש, ניגר ממשטח הדריכה דרך גומה בסלע אל בריכת שיקוע בה שקעו קליפות וזרעי הענבים. התירוש נזל לבריכה שלישית הנמוכה ביותר, וממנה נאסף לאחסון בכדי חרס לתהליך התסיסה. הגת מהתקופה הביזנטית כנראה שרתה את המתגוררים לשתי הפעולות. הגת ורצפת הפסיפס שלה, שימשה גם כבית בד. במרכז נמצאו שתי אבנים שסחטו שמן מהגפת.


עושר של ממצאים בחורבת עקב (צילום: ערגה אלוני)

  

מתקן שנועד ליותר משימוש אחד, מוכר לנו מתקופת השופטים בה גדעון "חבט חיטים בגת". גם מקומה של הגורן לא נעלם. הגורן הממוקמת כאן על משטח סלע, שימשה להפרדת המוץ מגרעיני החיטה - ההפרדה נעשתה כאשר החיטים הועפו עם כוון הרוח - החיטים שקעו והמוץ הקל עף רחוק מהם. כמו כן נמצא במקום בור לאחסון מים, ומחסנים.

 

איך מגיעים: גן הנדיב נמצא בין בנימינה לזכרון יעקב, על כביש מס' 652. במקום חנייה מוסדרת ונוחה. הכניסה ללא תשלום. הגן פתוח כל יום מהשעה 8:00 עד 16:00, בימי שישי עד 14:00. משך הסיור 4-5 שעות. דרגת קושי קלה, מתאים לטיול בכל עונות השנה, למשפחות עם ילדים, לטיול רומנטי, לאופניים.

 

  • למידע על הצמחייה באזור – היכנסו לאתר צמח השדה

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ניצני זלזלת הקנוקנות
צילום: שרה גולד
נץ חלב הררי הפורח מסלול
צילום: שרה גולד
הגת הביזנטית
צילום: ערגה אלוני
בית הבד בחורבת עקב
צילום: ערגה אלוני
מומלצים