שתף קטע נבחר

השבוע: מטר המטאורים הבהירים ביותר לשנת 2008

בנאסא מעריכים כי דווקא במטר הקואנדרנטידים, מטר צנוע היורד מדי שנה בינואר ומפוזר על פני שבוע שלם, צפויים המטאורים הבהירים ביותר שייראו השנה. המטר נוצר לפני 500 שנה מהתנגשות בין שביט לאסטרואיד, שלא כמקובל

בשבוע הקרוב יירד עלינו מטר מטאורים מבוזר, שייראה היטב בכל העולם. מדובר במטר הקוואנדראנטידים, שמוצא המטאורים שלו (הנקודה בשמים שממנה נראה כאילו הם יוצאים) הוא בקבוצת כוכבים שבוטלה בינתיים וכוכביה חולקו בין קבוצות אחרות. לפי נאסא, המטר הזה הצפוי להניב את המטאורים הבהירים ביות בשנת 2008. מעל 100 מטאורים לשעה צפויים בשיא המטר. זמני התצפית המשוערים שבהם צפוי קצב מטאורים גבוה הם שעות הערב המאוחרות של ה-3 בינואר מעל אירופה ומערב אסיה ובשעות הבוקר המוקדמות של ה-4 בינואר מעל מזרח ארצות הברית.

 

לפי אתר נאסא, ב-4 בינואר, בין חצות לשמונה בבוקר (שעון ישראל) צפוי להיראות השיא באירופה, בשעות הלילה. המשמעות היא שיש ללבוש בגדים חמים ולנסות להילחם באורו של הירח המתמעט, אך אפילו כוכב נופל בהיר אחד יכול לגרום למסע להיות כדאי.

 

זרם שיעלם

המחקרים מראים כי גרגרי האבק והאבנים המרכיבים את מטר המטאורים הנוכחי, נוצר ככל הנראה לפני כחמש מאות שנה, בהתנגשות בין אסטרואיד קרוב בשם 2003 EH1 וכוכב שביט. נתונים היסטוריים מסין העתיקה מציבים את השביט C/1490 Y1 (שלפי שמו התגלה בשמים בשנת 1490), כעצם שהיה במסלול הנכון להתנגשות עם האסטרואיד.

 

עוד ב"הידען": תכונות אופי ניתנות לשינוי גם בגיל מבוגר

 

כוח המשיכה של צדק בלבל את הזרם, ולפיכך בעוד כ-400 שנה המטר הזה יעלם, כמו קבוצת הכוכבים שאליה השתייך. ואולם מדעני נאסא ואסטרונומים אחרים יביטו אל השמים כדי לחקור את האירוע.

 

מרבית מטרי המטאוריטים מתרחשים כאשר מסלול כדור הארץ מתנגש עם שאריות שנשארו מזנבו של שביט, שעבר במקום שנים קודם לכן. הפעם מדובר באירוע שהניב בעבר הרבה מטאורים, אך כאמור הפיזור היום גרם למטר להיות דליל יחסית.

 

תצפית אווירית

קבוצת מדענים מצויידים במכשור מתאים תטוס כ-10 שעות רצוף מעל האיזור הארקטי, כדי לצפות ולתעד את פעילות

המטאורים. מהאוויר יוכלו המדענים לחקור את המטאורים בלא הפרעת האור ובלי חסימת העננים, במטרה לקבוע מתי מתרחש השיא ומהו פיזור הזרם. "נטוס לקוטב הצפוני וחזרה, כדי לפצות על סיבוב כדור הארץ ולשמור על זווית ראיה של זרם המטאורים במהלך כל הטיסה", אומר פיטר גניסקנס, חוקר ראשי במרכז המחקר איימס של נאסא.

 

עוד ב"הידען": תאי גזע ממקור חדש - ביציות לא מופרות

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
פיסת מטאוריט
צילום: יריב כץ
"הידען"
מומלצים