שתף קטע נבחר

ביניש: פרידמן יביא לפוליטיזציה במינוי שופטים

נשיאת בית המשפט העליון תקפה את שר המשפטים, המבקש לשנות את הרכב הוועדה לבחירת שופטים: "הצעות החוק גורמות להחלשת מעמדו של בית המשפט העליון והנשיאה העומדת בראשו. זו פגיעה במקצועיותה של הוועדה ובעצמאות השיפוטית ולמעשה יתר פוליטיזציה בהליך מינוי השופטים"

נשיאת בית המשפט העליון משיבה אש: השופטת דורית ביניש טוענת כי היא שמעה על הצעות החוק של שר המשפטים, פרופ' דניאל פרידמן, בנוגע לשינויים המוצעים במערכת המשפט ובדרך בחירת השופטים רק "מהפרסומים בכלי התקשורת" והם לא נמסרו לידיה. לדבריה, התזכירים גובשו ללא התייעצות או דיון עימה.

 

בהודעה שפרסמה אחר הצהריים (יום ד') נשיאת בית המשפט העליון, נכתב: "הצעות החוק גורמות להחלשת מעמדו של

 בית המשפט העליון והנשיאה העומדת בראשו, על-ידי כרסום בסמכויות המוענקות לנשיאת בית המשפט העליון בחוק הקיים. ההצעות יגרמו לפוליטיזציה בהליך מינוי השופטים ולפגיעה בעצמאות השיפוטית".

 

הנשיאה ביניש הוסיפה כי ההצעה תגרום להגדלת כוחם של הפוליטיקאים בוועדה, היא מסכמת: "התוצאה המיידית של השינויים המוצעים, הינה פגיעה במקצועיותה של הוועדה ובעצמאות השיפוטית ולמעשה יתר פוליטיזציה בהליך מינוי השופטים".

 

ההצעה: שינוי הרכב הוועדה לבחירת שופטים

השר פרידמן מבקש לשנות את הרכב הוועדה לבחירת שופטים. במקום תשעה חברים היא תורכב מ-11. מספר נציגי בית המשפט העליון - כיום שלושה - יופחת לשניים בלבד וישווה למספר נציגי הממשלה והכנסת. הממשלה תבחר שני נציגים: איש ציבור ושופט בדימוס. נציג נוסף ימונה מהעולם האקדמי.

 

על השינוי הזה שהציע השר פרידמן, כתבה השופטת ביניש: "משמעותו של התזכיר בעניין הרכב הוועדה לבחירת שופטים הינה למעשה דילול כפול של משקלם של שופטי בית המשפט העליון בוועדה. על פי התזכיר, בהליך בחירת שופטי בית המשפט העליון פוחת מספרם האבסולוטי של שופטי בית המשפט העליון בקרב חברי הוועדה שכן, על פי המוצע יהיו חברים בוועדה נשיא בית המשפט העליון ושופט נוסף של בית-המשפט העליון. כמו כן, פוחת היחס המספרי בין שופטי בית המשפט העליון החברים בוועדה לבין המספר הכולל של חברי הוועדה, אשר על פי ההצעה גדל מתשעה חברים לאחד-עשר".

 

לעניין מינוי נשיאים וסגניהם בבתי משפט בידי ועדת איתור, כתבה ביניש: "בעבר נדונה אפשרות שסמכות המינוי בעניין נשיאים וסגני נשיאים תיוותר על-פי המצב החוקי הקיים בידי השר והנשיאה במשותף. בפועל, התזכיר שהופץ על ידי השר חורג מן האפשרות האמורה. בתזכיר מוצע כי בין חמשת חברי ועדת הבחירה של נשיאי בתי המשפט המחוזי והשלום ייכללו שני שופטים של בית המשפט שבו יכהן הנשיא שיתמנה, שייבחרו 'מקרב השופטים של אותו בית משפט'. הצעה זו עשויה לגרום ליצירתה של מערכת בחירות בקרב שופטי בתי המשפט ולעיסוק בקמפיינים ובתוך כך להביא לפגיעה בעבודה השיפוטית".

 

"מהלך אמיץ מצד פרידמן"

מנגד, השר פרידמן כינה את היוזמה "דמוקרטיזציה של מערכת המשפט". לדבריו, "ההצעה נועדה לרכז את הכוח בעליון. כיום מה שקורה הוא שאנחנו מפזרים את הכוח".

 

ויש גם תומכים מקרב עורכי הדין בהצעת השר פרידמן. עו"ד יראון פסטינגר, שמזה עשור קורא לשינוי מבנה הוועדה לבחירת שופטים וכן לביטול שיטת המינויים הזמניים בבית המשפט העליון, אמר ל-ynet:" זהו מהלך היסטורי ואמיץ מצד השר פרידמן. השינוי במבנה הוועדה הכרחי. השליטה בפועל של שופטי העלייון בהליך הבחירה, הביאה לתוצאות של שיכפול, הנצחת הקיים ומינויים על דרך של 'חבר מביא חבר' - תופעות שפגעו פגיעה קשה באמון הציבור במערכת המשפט".

 

עו"ד פסטינגר הוסיף: "אין אף מקום בעולם בו שופטים, ועוד שופטי העליון, ממנים את יורשיהם .גם שיטת המינויים הזמניים בעליון כתנאי הכרחי למינוי בפועל הביאה לעיוותים קשים, כולל פסיחה וסיכול קידומם של עשרות שופטים מחוזיים מצטיינים ללא סיבה של ממש ותוך עקיפתה של הוועדה בניגוד לכוונת המחוקק ומבלי שיש זכר לפרוצדורה זו בחק עצמו".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ביניש. תוקפת
צילום: גיל יוחנן
מומלצים