שתף קטע נבחר

צילום: ablestock

חלוצי התלת-מימד

מעבר להיותו אסופה של סרטונים משעשעים, אוסף הסרטים הקצרים של "פיקסאר" מספק הצצה נדירה להתפתחותה של האנימציה הממוחשבת, משנות השמונים ועד היום. את שיעור ההיסטוריה הזה לא כדאי להחמיץ

 

 

אוסף הסרטים הקצרים מבית היוצר של "פיקסאר", שיצא לפני כשבועיים במהדורת די.וי.די, לא מספק רק יצירות קולנועיות שלמות ומוגמרות, על אף שחלק מ-13 הסרטונים שבו בהחלט כאלה. גם בכירי "פיקסאר" בעבר ובהווה מודים כי הסרטים הקצרים נעשו בדרך כלל כמעין תצוגת תכלית לאפשרויות הטכנולוגיות שהציעה החברה (הראשונים שביניהם), או כאמצעי לאיתור כשרונות חדשים בקרב העובדים הצעירים יותר (הסרטים האחרונים שבאוסף).

 

הסרטים עצמם לא מציגים, מעבר לפן החזותי, תוכן יוצא מגדר הרגיל מבחינה עלילתית: רובם מבוססים על רעיונות חביבים, חלקם מתוחכמים יותר מאחרים, ובודדים מהם נעשו ללא ערך מוסף משמעותי מעבר להדגמת טכנולוגיות פורצות דרך. אבל כולם, ללא יוצא מן הכלל, הינם תאווה לעיניים, אפילו מחוץ להקשרם ההיסטורי. בין הטובים ביותר באוסף ניתן לציין את "Red's Dream" המלנכולי, "Lifted" המשעשע, "Jack-Jack Atack" הגאוני ו"Geri's Game" היפהפה.

 

אולם מעבר לסרטיו החביבים, היתרון הגדול שטומן בחובו התקליטור הקצר למדי הוא האפשרות לבחון את התפתחותה של האנימציה הממוחשבת, מבעד לעיניה של אחת הקבוצות המובילות בתחום, אם לא הבכירה ביותר.

 

כמו כל תחום המחשוב, האנימציה הממוחשבת התפתחה בקצב מדהים ביחס לטכנולוגיות קולנועיות שקדמו לה. צפייה בסרט הראשון של "פיקסאר" מ-1984, ומעבר מיידי לסרט האחרון (או לאחד מן הסרטים באורך מלא שיצאו תחת ידיהם, כמו "רטטוי" או אפילו "צעצוע של סיפור" המוקדם מ-1995) יוכיחו טענה זו באופן חד וחי יותר מכל הסבר מילולי.

 

מה שנראה היום כמו תרגיל חובבני מוצלח מאוד באנימציה ממוחשבת, היווה למעשה פריצת דרך טכנולוגית לפני מעט יותר מעשרים שנה, עם המעבר מאנימציה של צורות הנדסיות פשוטות בלבד, לשילובן של צורות גמישות וחופשיות יותר. לתוצאותיו של אותו מעבר דרמטי ראשוני אנו עדים גם היום. למרות הכרוניקה המלאה למדי שמציע האוסף, שמו המלא כולל גם את צמד מילים "חלק ראשון", אולי כרמז לכך שהענף טרם הגיע לשיאו הטכנולוגי. או זה, או שהחבר'ה ב"פיקסאר" חיפשו דרך לחלוב עוד קצת כסף מהמעריצים. נחיה ונראה.

 

תוספות מיוחדות: כמעט לכל סרט מצורף ערוץ שמע של יוצריו, שבדרך כלל מדגיש את מיקומו ותפקידו באבולוציה של "פיקסאר", לצד תלונות פולניות משהו על הקשיים שצצו לאורך הדרך (כמו למשל בתהליך יצירת האנימציה של חוטי חשמל מקפצים).


פיקסאר. פרצו דרך טכנולוגית לפני יותר מעשרים שנה

 

להשלמת חווית הצפייה מצורף גם סרט תיעודי קצר (22 דק'), "The Pixar Shorts: A Short History". הסרט מלווה את יוצרי הסרטים החל משנות השמונים, אז התמקדה החברה במכירת מוצרי חומרה ותוכנה, ועד שנות האלפיים, שנים אחרי שהפכו סרטי האנימציה לעיסוקה העיקרי והרווחי ביותר של "פיקסאר".

 

אפשר ממש לחוש את הפליאה שנותרה בליבם של האנימטורים, שזינקו מעבודה זוטרה במסדרון לעמדות בכירות, ככל שהענף בו עסקו תפס תאוצה. גם הסיפורים על פירות עבודתם המשותפת של מאיירים לצד אנשי גרפיקה ממוחשבת מוסיפים לערך הסנטימנטלי של הסרט התיעודי עצמו, ומהדורת הדי.וי.די כולה. מדהים שניתן היה לדחוס את כל אותם סיפורים ואנקדוטות לפרק זמן קצר כל כך.

 

מלבד אלו, ישנם מספר קטעים קצרים ומשעשעים של פראפרזות על קטעי "רחוב סומסום", בכיכובן של מנורות השולחן המשרדיות שהפכו לסמל החברה. כל התוספות, כולל ערוצי השמע, מתורגמות לעברית.


פיקסאר. הענף עדיין לא הגיע לשיאו הטכנולוגי

 

בשורה התחתונה: "The Pixar Shorts" אינו סתם אוסף סרטי ילדים. מדובר בפיסה של היסטוריה קולנועית, כזו שחורגת הרבה מעבר לגבולות סיפורה של החברה עצמה. מרתק לצפות באוסף דווקא במאה ה-21, כשכמעט כל סרטי האנימציה המצליחים מופקים בטכנולוגיה זו. גם המחיר הזול (49 ש"ח) רק מחזק את התחושה שמדובר בתקליטור חובה בביתו של כל חובב אנימציה.

 

"סרטונים קצרים של פיקסאר – האוסף", 51 דק', פורום פילם

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אוסף הסרטונים של "פיקסאר". שיעור מאלף בהיסטוריה קולנועית
לאתר ההטבות
מומלצים