שתף קטע נבחר

האם בעלי פרופיל 24 הוחזרו לצבא שלא כחוק?

כתב אישום הוגש נגד חייל שלא התייצב ביחידתו, אחרי שפגה זמניות הפרופיל הרפואי שפטר אותו משירות. אלא שבבית הדין הצבאי עלה חשד כי צו ההתייצבות שנשלח אליו לא הוצא בהתאם לנהלים - והאישומים בוטלו. ל-ynet נודע כי צה"ל בודק האם מדובר בתופעה

האם הליך חזרתם לשירות של חיילי צה"ל שקיבלו פרופיל רפואי 24 - אינו חוקי? צה"ל מינה לאחרונה קצין בודק שיברר האם חיילים ששוחררו באופן זמני מצה"ל בשל בעיות רפואיות מוחזרים לשירות שלא לפי ההליך הנדרש. ל-ynet נודע כי מעדות של חייל המשרת ביחידה האחראית על הגיוס מחדש התקבל הרושם כי לא מתקיים הדיון הדרוש, וכי חייל שוועדה רפואית קובעת שיכול להתגייס "מקבל צו תוך שתי דקות".

 

פרופיל 24 נקבע מסיבות שונות, בדרך כלל מסיבה רפואית. הוא פוטר את החייל או המועמד לגיוס משירות צבאי, אך תוקפו זמני ונקצב בדרך כלל לתקופה של חצי שנה, שלאחריה - מתקיימת בחינה מחודשת והפרופיל מעודכן בהתאם למצבו העדכני של החייל.

 

הבעיה בהליך הגיוס מחדש התגלתה בבית דין צבאי, במהלך דיון על כתב אישום נגד חייל שלא התייצב מחדש ביחידתו במשך למעלה מ-50 יום אחרי שפג הפרופיל הזמני שלו. "גילינו שבמסמך הקובע את נוהלי חזרתו של החייל לשירות נפלו פגמים, וכלל לא ברור מי חתום עליו ומי קיבל את ההחלטה על החזרתו לשירות פעיל", אמרו בסניגוריה הצבאית, "הדבר מעורר חשד כי במקרים נוספים הליך החזרתם של חיילים אלה לשירות אינו חוקי".

 

כתב האישום שהוגש נגד טוראי ד' ייחס לו - כמו במאות מקרים אחרים עבירת עריקות - "היעדר מן השירות", לאחר שהתבקש לחזור ליחידתו ב-17 באוקטובר 2007 ולא עשה זאת.

 

הקצין הממונה לא טיפל בתיק כנדרש בחוק

כאשר הגיעו המסמכים הנוגעים לפרשה הבחין סניגורו של הנאשם, עו"ד דוד שוורצבאום, כי ישנה אי-בהירות לגבי מי שחתום על צו התייצבות. על פי הנהלים, מפקד מיט"ב (היחידה האחראית על גיוס ושחרור) אל"מ משה אלוש, הוא שאמור לאשר את החזרת החייל או להאציל סמכות זו לקצין זוטר יותר. אך במקרה של טוראי ד' לא ברור אם הדבר עבר את אישורו של הקצין הבכיר.

 

עדותו של חייל המשרת במשרד בבסיס מיט"ב רק העצימה את השאלות בנושא לאחר שהודה כי ברוב המקרים, מרגע שיוצא החייל מהוועדה הרפואית "הוא מקבל צו התייצבות תוך שתי דקות" - מה שממחיש כי אין עיון מעמיק בנושא. לאור העדות,

הוחלט, לפנים משורת הדין, לשחרר את טוראי ד' מהכלא, לבטל את כתב האישום נגדו ולמנות קצין בודק שיבחן את הפרשה כולה.

 

מדובר צה"ל נמסר: "כתב האישום בוטל לבקשת התביעה, לאחר שבתיק התגלו קשיים ראייתיים שהעמידו בספק את האפשרות להרשיע את החייל. במקביל, הוחלט על מינוי קצין בודק שיבחן את אופן ההתנהלות של גורמי מיטב בנושא זה. בין היתר, יבדוק הקצין הממונה את הנהלים החלים במקרים מסוג זה ואת אופן הטיפול של מיטב בהם. על יסוד ממצאי הקצין הבודק יוחלט אם יש מקום לנקוט צעדים נוספים כלשהם"

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים