שתף קטע נבחר

ימי סרקוזי הראשון

הוא מוכר כורים, מתווך בסכסוכים, מתקרב לאמריקה ונותן גט לאסד. הוא גם שר חוץ, גם מנכ"ל המדינה, ובין לבין יש זמן לרומן מהסרטים. בבית קוראים לו היפר-פרזידנט, אבל גם: צאר-קוזי. מה מניע את ניקולא - ולאן הוא לוקח את צרפת?

מתרה בנשיא סוריה בשאר אסד, מכנס ועידה בינלאומית על דרפור, מחפש פתרון למבוי הסתום במשבר בלבנון, מודאג מהסכסוך הישראלי-פלסטיני - נראה שאין משבר או סכסוך בינלאומי, שנשיא צרפת לא מעורב בו. מאז נכנס לארמון האליזה במאי שעבר, הספיק ניקולא סרקוזי להפשיל שרוולים ולהתערב באופן ישיר בלא מעט מחלוקות עולמיות - החל בגרעין האיראני, דרך המבוי הסתום על עתידו של מחוז קוסובו בסרביה וכלה בשחרור האחיות הבולגריות מהכלא בלוב.

 

"סרקוזי מתאפיין בגישת hands-on", קובע ד"ר עמנואל נבון, מהתוכנית לדיפלומטיה על שם אבא אבן באוניברסיטת תל-אביב. "לא סתם מכנים אותו בצרפת 'היפר-פרזידנט".

 

לדברי נבון, המעורבות של סרקוזי לא באה לידי ביטוי רק בנושאי מדיניות חוץ, אלא גם בנושאי פנים. "כבר שכחו בצרפת שיש שם גם ראש ממשלה, כי סרקוזי הפך ל'מנכ"ל המדינה' - למרות שעד כה היה נהוג שנשיא הרפובליקה נוטל על עצמו את מדיניות החוץ והביטחון ומשאיר את 'העבודה השחורה' לראש הממשלה, כדי שיהיה את מי להאשים ולפטר כשהציבור יפגין מורת רוח. אבל סרקוזי מנהל את המדינה אחרת לגמרי. הוא מנהל את הנשיאות על פי המודל האמריקני, ולכן הפך את ראש הממשלה שלו ללא רלבנטי".

 

ערכי יותר בחוץ

אבל לא רק משרת ראש הממשלה רוקנה מתוכן. נבון מציין כי גם שר החוץ הצרפתי, ברנאר קושנר, כבר לא מנהל את מדיניותה של צרפת. "סרקוזי הוא גם שר חוץ בעצמו, הוא נוסע וקובע". סגנונו האישי הצליח להרגיז לא מעט אנשים בצרפת, שהעניקו לו את הכינוי 'צאר-קוזי'. "שרים מרגישים שהם לא מנהלים את משרדיהם - שלא לדבר על ראש הממשלה פרנסואה פיון".

 

לטענת ד"ר נבון, המעורבות הגדולה של צרפת תחת הנהגתו של סרקוזי בענייני העולם לא צריכה להפתיע איש. "לפני שנבחר, הציג סרקוזי לא רק אג'נדה כלכלית וחברתית מאוד ברורה - אלא גם מדיניות חוץ ברורה. הוא אמר בפירוש שצרפת בהנהגתו תנקוט מדיניות חוץ ערכית יותר, והבהיר כי בכוונתו להיות מעורב הרבה יותר מקודמיו, ולא רק כדי לשמור על האינטרסים הכלכליים של צרפת. העובדה שאחד הדברים הראשונים שעשה היה כינוס ועידה בינלאומית על דרפור ממחישה זאת".

 

נבון חושב שמאחורי המעורבות הגוברת של סרקוזי בעולם לא מסתתרת פנטזיה על שיקום האימפריה הצרפתית. "מדיניות החוץ שלו היא דווקא מציאותית הרבה יותר מקודמו. לז'אק שיראק הייתה גישה ניאו-קולוניאלית כלפי אפריקה, וראש ממשלתו דומיניק דה וילפן נהג לכתוב שירים על הגדולה של צרפת בתקופת נפוליאון. הם היו די מנותקים מהמציאות, ודווקא סרקוזי הרבה יותר מציאותי. סרקוזי הבין שאין טעם להמשיך את הקו היהיר שניהל שיראק מול וושינגטון. הוא רוצה לבנות את העוצמה של צרפת על בסיס ראילסטי, לקדם את האינטרסים שלה ולחזק את מקומה בעולם".

 

"יש משהו מאוד בריא ברומן עם ברוני"

אחת הדרכים לחיזוק מעמדה של צרפת היא הדרך הכלכלית, ובחודשים האחרונים הביא סרקוזי לצרפת עשרות הסכמים כלכליים חדשים, שכללו בין היתר בניית כורים גרעיניים להפקת חשמל. בימים האחרונים ביקר הנשיא הצרפתי במדינות המפרץ הפרסי, ושם חתם על הסכם לבניית כורים גרעיניים באיחוד האמירויות. "הגרעין הוא אלמנט כלכלי מובהק ורווחי מאוד לצרפת", מציין ד"ר נבון. "ברור שישראל חוששת מפני המכירות של כורים גרעיניים למטרות אזרחיות למדינות ערב, אבל אי אפשר להאשים את סרקוזי על כך שהוא דואג לאינטרסים הכלכליים והאסטרטגיים של ארצו. אחרי הכל, הוא נשיא צרפת ולא ראש ממשלת ישראל".

 

וכאילו לא מספיק שהנשיא הפעלתן נמצא ממילא במוקד החדשות - נואם בכינוס מפלגתו, מדבר ברדיו, מקיים מסיבות עיתונאים - על אלה נוסף הרומן הכה-מתוקשר עם דוגמנית-העל קרלה ברוני, שלא יורד מהכותרות. בעיני נבון, יש לרומן הזה דווקא היבטים חיוביים. "יש בזה משהו בריא מאוד. לפחות כאן הכל גלוי, לא כמו בתקופתו של הנשיא פרנסואה מיטראן, שחייו הפרטיים הענפים היו מוסתרים מהציבור. סרקוזי התגרש ומצא מישהי אחרת. זה לגיטימי. העובדה שברוני היא דוגמנית-על לשעבר גרמה לסיפור הזה להיות כל כך מתוקשר, אבל בכל זאת אני סבור שיש כאן שינוי לטובה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
סרקוזי עם מובארק. בונה כורים
צילום: איי פי
עם אבו-מאזן. מחפש פתרונות
צילום: איי פי
עם נשיא סין הו. חותם חוזים
צילום: רויטרס
עם מרקל. מגבש תוכניות
צילום: איי אף פי
עם פוטין. מנהל עניינים
צילום: איי אף פי
עם קרלה. מושך כותרות
צילום: רויטרס
מומלצים