שתף קטע נבחר

איראן: למרות הדיכוי, נשים נאבקות על זכויותיהן

"אף אחד לא רוצה ללכת לכלא. אבל אם צריך לשלם מחיר אז נעשה זאת כמו נשים בכל רחבי העולם", אמרה פעילה איראנית למען זכויות הנשים. עשרות נשים נעצרו בשנה האחרונה ונשלחו אל הכלא הידוע לשמצה "אווין". מטרת הפעילות: לאסוף מיליון חתימות בקריאה לשינוי החוקים המפלים

"הכלא רק המחיש את צדקת דרכנו. זה לא עצר אותי, זה לא הפחיד אותי", כך אמרה נאהיד כשאוורז, אחת מעשרות נשים שנכלאו באיראן בשל פעילות פוליטית למאבק באפליית הנשים.

 

איראן ידועה כמדינה המפרה באופן שיטתי את זכויות האדם של אזרחיה, אך מעמדן של הנשים ברפובליקה האיסלאמית נמוך במיוחד, מתוקף ההלכה האיסלאמית הנהוגה שם. אף על פי כן ולמרות הכל התארגנה בשנה האחרונה קבוצה של נשים, המבקשת לערוך רפורמה בחוק האירנאי ולתקן את העוול שנגרם להן.

 

הפעילות, רובן חברות בארגוני נשים, פתחו בקמפיין לאיסוף מיליון חתימות ברחובותיה של הבירה טהרן. בשלב הראשון, שאמור להימשך בין שנה לשנתיים, הן מצפות להגיע למיליון חתימות, ולאחר מכן יפעלו לקידום חוקים לתיקון האפלייה. הפעילות הדגישו כי הן אינן מתנגדות לאיסלאם, אלא מעוניינות ברפורמות. לדבריהן, הן מודאגות בעיקר ממה שהן מכנות האפלייה הממסדית שהופכת אותן ל"אזרחים סוג ב'" בכל הקשור לנושאים כגון: גירושין, ירושה ומשמורת על ילדים. הן אף בנו אתר אינטרנט שלא משאיר ספק באשר לרצינות כוונותיהן: "אנחנו משנות".


איראנית משחקת ביליארד. "יש שיפור, הבעיה היא בחוק" (צילום: רויטרס)

 

ההתארגנות הזאת לא נשארה חבויה מעיני המשטר, שעצר עשרות נשים שהיו מעורבות באיסוף החתימות. עבור המשטר האיסלאמי, כל התארגנות פוליטית, ובמיוחד של נשים פמינסטיות ורפורמיסטיות, היא איום פוטנציאלי על יציבותו. המקום שאליו נשלחים כל האסירים הפוליטיים באיראן הוא כלא "אווין", הנודע לשמצה בשל היחס האכזרי במיוחד שלו זוכים העצורים.

 

הבעל דווקא גאה

נאהיד כשאוורז, בת 34, היא אחת מאותן נשים שנעצרו בגין הקמפיין. "זה הפך לחלק יום-יומי בחיי", אמרה, וסיפרה כי על מאמציה לגייס חתימות באוטובוסים, בקניונים ובמסיבות. בשבוע שעבר היא שוחררה מבית הכלא לאחר שהואשמה בסעיפים הקשורים לפגיעה בביטחון המדינה. לדבריה, "אף אחד לא רוצה ללכת לכלא. אבל אם צריך לשלם מחיר אז נעשה זאת כמו נשים בכל רחבי העולם. היא נעצרה באפריל כשאספה חתימות בפארק בטהרן.

 

חברתה לקמפיין, שביקשה להישאר בעילום שם, אמרה שכ-40 נשים נעצרו עד כה. "אנחנו נמצאות תחת לחץ גובר. יש הרבה התנגדות לנושא של זכויות נשים", אמרה הפעילה. אחת העצורות, ג'לווה ג'אווהרי, שנכלאה במשך חודש בכלא "אווין", הואשמה בהפצת תעמולה נגד המשטר האיסאלמי. בעלה, קווה מוזפרי, דווקא גאה בה: "אני שמח שהיא מאמינה במטרה שלה עד כדי כך שהיא מוכנה ללכת לכלא בשביל זה".


מועצת המומחים העליונה - אין כניסה לנשים (צילום ארכיון: רויטרס)

 

נשים באיראן מורשות לעסוק ברוב התפקידים, אך גברים שולטים בכל תפקידי המפתח במדינה. בשנים האחרונות החלו נשים לעבוד במקומות שעד כה נמנע מהן, במשטרה, במכבי האש ואף כחברות פרלמנט. עם זאת, הן עדיין לא רשאיות להתמודד לנשיאות או לשמש כשופטות. סוגיה המעיקה במיוחד על הנשים האיראניות, לדברי הפעילות, נוגעת לקשיים שמערים הממסד על המבקשות להתגרש. אפליה מטרידה נוספת נוגעת לחוקי היריושה ולכך שעדותן של נשים בבתי המשפט שווה לחצי מעדותו של גבר.

 

"מעולם לא שמעתי על זה"

לצד הבעיות, יכולות הפעילות להצביע גם שינויים חיוביים שחלו בשנים האחרונות, כמו העובדה שרוב הסטודנטים באוניברסיטאות במדינה הן נשים. "מצב הנשים השתפר יחסית", אמרה שרה לוקמני, "החוק הוא הבעיה". הפעילות סירבו לומר כמה חתימות הצליחו לאסוף עד כה, אך אמרו כי לא יוותרו על העברת המסר שלהן, למרות הסיקור המצומצם מאוד שלו זכו עד כה בכלי התקשורת המקומיים.

 

"הקמפיין העלה את הסוגייה על פני השטח" אמרה סוזן טאהמסבי, "אתה יכול לראות סבתות, אמהות ובנות שעובדות זו לצד זו". למרות זאת, באיראן יש עדיין אנשים רבים שלא מודעים לעצומה. "לא שמעתי אף פעם על זה, מה זה?", הייתה תגובתה של הסטודנטית יסמין, בת 23.

 

ארגוני זכויות ודיפלומטים מערביים רואים במעצרן של הנשים חלק ממבצע נרחב יותר נגד מתנגדי המשטר וההערכה היא כי הוא בא בתגובה ללחץ של המערב סביב תוכנית הגרעין של איראן. מנהיגה העליון של איראן, האיתוללה עלי חמינאי, אמר החודש שהמערב השתמש בתעמולה שלילית בנושא זכויות נשים באיראן ככלי להפעלת לחץ פוליטי על המדינה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
נשים בטהרן. אזרחיות סוג ב'
צילום: רויטרס
חמינאי: זו תעמולה של המערב
צילום: איי פי
מומלצים