שתף קטע נבחר

זירת הקניות

מחקר: עצים לא יפתרו את בעיית שינוי האקלים

עד כה סברו מומחים שייעור מאסיבי יסייע לספיחת הפחמן הדו-חמצני שהתעשיה והתחבורה פולטים לאטמוספירה, ויילחם בהתחממות כדור הארץ. אך מחקרים חדשים מגלים כי יכולתם של עצים לספוח פחמן דו-חמצני נחלשת בעקבות עליית הטמפרטורות העולמיות. החום מאיץ את השלכת והעצים פולטים פחמן במקום לספוג אותו

יכולתם של עצים לספוג פחמן דו-חמצני נחלשת בעקבות עלית הטמפרטורות העולמיות - כך עולה ממחקר שפירסם כתב העת Nature.

 

לפי חישובי מומחים, מחצית מכמות הפחמן הדו-חמצני שאנו מייצרים נספג באוקיינוסים ובצמחים ומאוחסן בתוכם עד לשחרור עתידי. צמחים פולטים פחמן דו-חמצני בעיקר בזמן השלכת, בעת נשירת העלים וכן כתוצאה מפעילות חיידקים.

 

במקביל, ממצאים של מחקרים שונים תמכו בטענה שהעלייה בטמפרטורה העולמית גורמת לחורף להגיע באיחור, ולאביב להקדים. מכאן הסיקו המדענים שהתארכות תקופת הפריחה תביא לעליה בכמויות החמצן העולמיות הנפלטות כתוצאה מתהליך הפוטוסינתזה וירידה בכמויות הפחמן. לכאורה בשורה טובה למאבק בהתחממות כדור הארץ. 

 

 

אך ממצאים חדשים מצביעים על כך שהתהליך אינו כה פשטני. צוות החוקרים ניתח נתונים של 20 השנים האחרונות שנלקחו מ-30 אתרים באזורים צפוניים כמו אלסקה, סיביר, קנדה וצפון אירופה. החוקרים בחנו את רמות הפחמן הדו-חמצני באטמוספרה המקומית, וגילו שלמרות שהאזורים המיוערים גדלים, אין ערובה שתהיה לכך השפעה חיובית על מאזן הפחמן האזורי.

 

הצוות התמקד בעיקר בנתונים שנאספו בסתיו, כאשר היערות הופכים מסופגי פחמן לפולטי פחמן. במקום שתהליך ההתייבשות והשלכת יאחר כפי שציפו, הוא הקדים במקומות מסוימים בכמה ימים, ובמקומות אחרים בכמה שבועות. התוצאה היא האצה של פליטת הפחמן ותרומה להתחממות הגלובלית.

 

חדשות עגומות אלה עשויות לאשש מחקרים אחרים שגילו שכמות הפחמן הדו-חמצני באטמוספרה גדלה ב-35 אחוז ממה שציפו. משמעות הדבר היא שההתחממות הגלובלית הולכת ומאיצה, "והשלכותיה תהינה הרסניות וקיצוניות יותר", אומר טימו ווסאלה מאוניברסיטת הלסינקי, שהוביל את המחקר.

 

על פי נתוני הפאנל הבין-ממשלתי לשינוי אקלים (IPCC), שייסד בין היתר את פרוטוקול קיוטו וזכה השנה בפרס נובל לשלום, לאנושות נותרו שמונה שנים למניעת ההשלכות הנוראיות של ההתחממות הגלובלית. עד כה נרתמו מדינות שונות ליוזמות בינלאומיות של ייעור מאסיבי כאמצעי להאבק בתופעה, אך נראה שאין מנוס מאשר המהלך הברור ביותר: הפחתה משמעותית של רמות הפחמן הדו-חמצני שאנו מייצרים ופולטים לאטמוספרה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
השלכת דווקא מגבירה פליטת פחמן. ארכיון
צילום: סי די בנק
הידען
מומלצים