שתף קטע נבחר

מועצת הביטחון: לוב הכשילה גינוי ירי הקסאם

14 מתוך 15 המדינות החברות במועצת הביטחון תמכו בהצעה לגנות את ירי רקטות הקסאם לעבר ישראל, אולם לוב הכשילה את המהלך, שאינו כולל התייחסות דומה לפעולות הישראליות. הדיון בהצעה יימשך ביום שני

הסתיים ללא תוצאות הדיון שהתקיים הלילה (שבת) בטיוטת הצעה אמריקנית שתגנה את ירי רקטות הקסאם לעבר ישראל. ההצעה לא כוללת גינוי של המצור הישראלי על עזה, אלא פנייה לישראל לפעול להקלת הסבל ההומניטרי ברצועה.

 

14 מתוך 15 המדינות החברות במועצת הבטחון תמכו בקבלת נוסח ההצהרה, המגנה את ארגוני הטרור בעזה, אולם לוב, תחת לחץ סורי כבד מאחורי הקלעים, ביקשה לדחות את המשך הדיון ליום שני, לאחר התייעצויות בבירות ערב.

 

השאיפה במועצת הבטחון היא לקבל החלטות פה אחד, ועל כן, למרות הרוב הגדול לקבלת נוסח ההצעה האמריקנית, הוחלט לדחות את המשך הדיון ליום שני.

 

שגריר בריטניה באו"ם, ג'ון סויירס, אמר לכתבים בצאתו מאולם הישיבות של מועצת הבטחון: "היינו לקראת סיכום, אבל רק מדינה אחת, לוב, ביקשה להחזיר את הנושא לדיון במדינות הערביות".

 

ההצעה החדשה מהווה מהפך מוחלט לעומת הטיוטות הראשונות של ההצעה שהגישו מדינות ערביות, וכללו גינוי של פעולות ישראל מבלי לגנות את ארגוני הטרור הפלסטינים וירי הקסאם. 

 

על פי ההצעה, מועצת הביטחון תגנה את ירי רקטות הקסאם מרצועת עזה לעבר ישובים ישראלים, אך לא תכלול גינוי של ישראל. עם זאת, ההחלטה תקרא לישראל לפעול להקלה על סבלם של הפלסטינים בעזה, ולהימנע מפגיעה באזרחים חפים מפשע במהלך פעולות צבאיות.

 

בימים האחרונים עסקו חברות המועצה באופן רצוף במצב בעזה. בתחילה התקיימו התיעצויות בלתי פורמליות של מועצת הביטחון בעקבות דרישות מצד מדינות ערב, ובראשן סעודיה, לקיים כינוס חרום של מועצת הבטחון במטרה לגנות את ישראל על המצב בעזה.

 

ביום שלישי התקיים דיון פתוח במועצה, בו טען נציג ישראל, גלעד כהן, המשמש כיועץ המדיני של משלחת ישראל לארגון, כי חברות המועצה לא היו עוברות לסדר היום על ירי רקטות על לונדון או בירות אחרות באירופה. מאז הדיון הוגשו למועצה טיוטות שונות שגיבשו מדינות ערביות, ועסקו במצור הישראלי על עזה. עם זאת, ארצות הברית נקטה ב"בונקר" דיפלומטי ולא אפשרה דיון בהצעות שהוגשו.

 

האמריקנים נכנסו לפעולה

ביום חמישי החליטו הדיפלומטים האמריקנים במועצה לנקוט בצעד משלהם, לאחר שהתברר כי אם לא תתקבל החלטה בנושא, יועבר הדיון לעצרת הכללית של האו"ם בה יש רוב אוטומטי למדינות המולסמיות והבלתי מזדהות. החלטה של העצרת הכללית אמנם אינה מחייבת, אולם היא בעלת ערך הצהרתי והסברתי שארצות הברית ביקשה להימנע ממנו.

 

האמריקנים גיבשו טיוטת הצעה מטעמם, שהופצה היום בקרב חברות מועצת הביטחון. ההצעה האמריקנית פותחת בגינוי ארגוני הטרור האחראים לירי רקטות הקסאם על ישראל, אולם אינה נוקטת בשמם המפורש של הארגונים. בנוסף, מביעה ההצעה את דאגת מועצת הביטחון מהמצב ההומניטרי בעזה. 

 

במהלך היום דנו החברות בטיוטת ההצעה מאחורי דלתיים סגורות, וכעת שבה המועצה והתכנסה כדי לדון בהצעה. דיפלומטים באו"ם העריכו כי ישנו סיכוי כי שהנוסח האמריקני יאושר כהצהרה נשיאותית, הנחשבת להצהרה שניה בחשיבותה אחרי החלטה של מועצת הביטחון.

 

בישראל היו מעדיפים כי מועצת הביטחון כלל לא תעסוק בנושא, אולם אם תתקבל ההצעה האמריקנית היא תהווה נוסחה מאוזנת והיפוך מוחלט של ההצעות הקודמות שהוגשו.


פורסם לראשונה 25/01/2008 22:28

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מועצת הביטחון. דנים בהצעה
צילום: איי אף פי
ירי רקטות לעבר שדרות. גינוי הארגונים הפלסטינים
צילום: אמיר כהן
מומלצים