שתף קטע נבחר

דריכות בגבול מצרים? התושבים לא מרגישים

הגברת עירנות? סגירת אתרי תיירות? לתושבי היישובים הסמוכים לגבול מצרים ולמטיילים באזור לא ברור על מה המהומה. תושב קדש-ברנע: "נסעתי שעתיים לאורך כביש 10 ולא ראיתי חיילים. יריתי פצצת תאורה - איש לא הגיע". הבעלים של אחד האתרים: "אם לא היינו שומעים חדשות, לא היינו יודעים שצה"ל סוגר אותנו"

תושבי המועצה האזורית רמת-הנגב זועמים היום (שבת) על הודעת דובר צה"ל בדבר סגירת אתרי התיירות באזור גבול ישראל-מצרים. לטענת התושבים, הם אינם מרגישים נוכחות של חיילים נוספים לאורך הגבול וממה שהם ראו - צה"ל לא תיגבר את חמשת היישובים הסמוכים לגבול, ובהם עזוז, באר-מילכה וקדש-ברנע.

 

התיירנים באזור אומרים כי ההודעה פגעה במספר המטיילים וכי צה"ל לא הודיע להם על סגירת האתרים והמסלולים לפני שההודעה פורסמה באמצעי התקשורת.

 

יענקל'ה מוסקוביץ' מקדש-ברנע סיפר ל-ynet כי הוא ורכז הביטחון ביישוב נסעו אמש לאורך כביש 10 - שנסגר לתנועה ביום חמישי - במשך כשעתיים ללא הפרעה ומבלי שחיילים עצרו אותם. "רצינו לבדוק אם אכן תגברו את הכוחות לאורך הגבול", סיפר מוסקוביץ'. "כשנסענו על כביש 10 ראינו שלא הוקמו מחסומים חדשים.

 

"המוצבים הקיימים לא היו מאוישים, וגילינו מצבור של פצצות תאורה זרוקות ליד אחד המוצבים. הרמנו פצצת תאורה לאוויר וגם אז לא הגיעו חיילים. כל הגבול פרוץ. יש פער גדול בין ההודעות שהצבא מוציא לתקשורת לבין מה שקורה בשטח".

 

ראש מועצת רמת-הנגב, שמוליק ריפמן, אמר ל-ynet: "לא קיבלנו שום הודעה מהצבא שסוגרים את אתרי התיירות. לא תידרכו אותי או את קצין הביטחון של המועצה, ולא תיגברו את הכוחות בשטח. הפער בין ההודעות שלא מתואמות עם שתי האוגדות שנמצאות באזור רפיח פוגעות בתושבים ובתיירות שלנו.

 

"צה"ל לא מחליט על סגירה או פתיחה של אתרי תיירות. הם לא עשו זאת בצפון, ואין סיבה שיעשו זאת בדרום. הודעה כזו יוצרת נזק משמעותי למועצה - על אחת כמה וכמה כשלא עושים זאת בשטח ולא שמים מחסומים וסוגרים באמת; רק מפחידים את התושבים שמגיעים מהמרכז".

 

"לא הרגשנו שום פחד או נוכחות צבאית"

הבעלים של חאן בארותיים, עופר הרטוב, סיפר ל-ynet: "המקום שלי פתוח כרגיל. אנחנו לא מרגישים שום הבדל לעומת השבוע שעבר. אם לא היינו שומעים חדשות, לא היינו יודעים שצה"ל סוגר אותנו או מתגבר כוחות באזור. אם המצב כל כך גרוע - למה לא מביאים לכאן עוד פלוגות של חיילים?"

 

הרטוב סיפר כי לאחר שההודעה התפרסמה באמצעי התקשורת הגיעו פחות מטיילים לאזור, והוא קיבל טלפונים של אנשים שהביעו חשש לבוא ולטייל באזור. "ישנה פגיעה במספר האנשים שהגיעה הבוקר, אך עדיין היו הרבה מטיילים שיצאו למסלולים באזור, נהנו וחזרו הביתה בשלום. אני לא מבין מדוע הם יוצרים פאניקה בקרב המטיילים, בסך הכול רגוע כאן מאוד".


מטיילים, למרות ההודעה. האירוס השחום בנגב (צילום ארכיון: גילי סופר)

 

ורד גרוסמן מתל-אביב טיילה בסוף השבוע עם קבוצה בת 15 אנשים - בהם שמונה ילדים - באזור בארותיים. "אני לא מבינה על מה מדברים", סיפרה בשיחה עם ynet. "המקום היה מדהים ונהנינו מכל שנייה. טיילנו באותם שטחים שאמרו שאסור להיכנס אליהם כביכול, אך לא הרגשנו שום פחד או נוכחות צבאית. לא נתקלנו בהאמר אחד או במחסום אחד, ולא ראינו מסוקים באוויר. פשוט נהנינו מהמדבר".

 

לדברי גרוסמן, היא התקשרה ביום חמישי לחאן לאחר ששמעה על סגירת כביש 10. היא שאלה האם האתר פתוח, ונענתה כי הכל מתנהל כרגיל. אי לכך החליטה עם חבריה לטיול לצאת כמתוכנן. "זו המדינה שלנו. אנחנו ישראלים, ולכן נמשיך לטייל באזורים השייכים לנו. זה עצוב שצה"ל החליט לסגור אותם. זה מקום יפהפה ולא יכולים לפגוע לאנשים בפרנסה".

 

מיכל ממושב מגשימים שליד פתח-תקווה סיפרה: "ישנו הלילה בבארותיים ולא הרגשנו כל מתיחות. לא פחדנו ולא הייתה שם שום נוכחות צבאית. המקום מדהים ורגוע, והאווירה הכיפית נשמרה למרות המצב ברפיח".

 

דובר צה"ל מסר בתגובה: "עקב הערכות מצב הנובעות מחדירת פלסטינים - בהם חמושים - לשטח סיני, ננקטו כמה פעולות מהירות על מנת להגן על שטחי האזור והמטיילים בו. בשל הצורך הדחוף לנקוט פעולות מבצעיות מהירות על מנת להגן על שלום הציבור וביטחונו, לא הצליח צה"ל להגיע לתיאום מלא ומוחלט עם כלל האתרים במרחב הגבול בנוגע לסגירתם של אתרים ומסלולי טיול. צה"ל פועל לשיפור התיאום, ואולם שם בראש מעייניו את הצורך לשמור על שלום הציבור מפני פעולות אפשריות.  

 

"צה"ל עושה ויעשה כל שביכולתו על מנת לצמצם את הפגיעה בחיים באיזור. צה"ל ממשיך לקיים הערכות מצב רצופות עם גורמי הביטחון האחרים. פיקוד הדרום עומד ויעמוד בקשר עם הגורמים, בהם רשות העתיקות, רשות הטבע והגנים, הסיירת הירוקה והחברה להגנת הטבע".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
"לא הודיעו או תידרכו". ריפמן
צילום: בועז אופנהיים
מומלצים