שתף קטע נבחר

אורחת נדירה בישראל: חובה גדולה ביקרה בגולן

היא גדולה יותר מנשר, כבדה ומגושמת, ובעלת מוטות כנפיים עצומות ומלכותיות. נא להכיר: החובה הגדולה, ציפור הנמצאת בסכנת הכחדה עולמית כתוצאה מציד, התחשמלויות ואובדן שטחי מחייה. בשבוע שעבר היא טעתה בניווט ונצפתה בגולן

ביום חמישי שעבר, כשהיו פקחי רשות הטבע והגנים עסוקים בספירת צבאים בגולן, הם הבחינו לפתע באורחת נדירה: חוּבּה גדולה שהגיעה ככל הנראה בטעות לישראל במהלך תקופת הנדידה.

 

"מדובר בציפור כבדת גוף הנחשבת לנדירה ביותר בישראל, ונצפתה כאן לכל היותר שש פעמים", הסביר יואב פרלמן, חוקר מרכז הצפרות של החברה להגנת הטבע, שמיהר להגיע למקום עם היוודע דבר הופעתה של האורחת הססגונית. "לחובה יש שתי קרובות משפחה בארץ, חוברה מדברית שנפוצה בשטחים במערב ודרום הנגב, והחובה הקטנה, שגם היא נדירה למדי, אך מגיעה לעיתים לישראל בתקופת החורף". 

 

 

גם צלם הטבע אייל ברטוב הגיע לאזור בשעות החשיכה, על מנת לתעד את החובה הגדולה עם אור ראשון. "למרות הקור המקפיא ששרר במקום, קשה שלא היה להתפעל מציפור כה נדירה ומרהיבה שמגיעה אלינו מאזור רוסיה ותורכיה", אמר ברטוב, שהצליח לצלם את הציפור ממרחק גדול. "היא מסוגלת לעבור מרחקים עצומים בתעופה ובזכות מוטת כנפיים עצומה של יותר משני מטר וחצי. היא בהחלט ציפור שקשה להישאר אדישה אליה".

 

ברטוב לא היה הצלם היחיד שהגיע מכל קצוות הארץ כדי לתעד את האורחת המפתיעה, ובמהלך הימים האחרונים הגיעו עשרות צפרים כדי לנסות ולאתר את הציפור לפני שתעזוב את ישראל.

 

ליאור כסלו, צפר וצלם טבע, היה בין ברי המזל. "זחלתי על הגחון באדמה רטובה במשך דקות ארוכות עד שהצלחתי להגיע למרחק צילום סביר, ואחרי כמה שניות נסוגתי כדי לא להפריע לה בשיגרת החיים". הוא מספר.  


(צילום: ליאור כסלו)

 

החובה שוקלת יותר מנשר ועשויה להגיע למשקל של שמונה עד 16 ק"ג. הזכרים בדרך כלל גדולים יותר מהנקבות. למרות המראה הססגוני של הנקבה, בתקופת האביב בה מתנהלת מלאכת החיזור בין הזכרים לנקבות, הם מצטיידים בתלבושת חגיגית במיוחד, בדמות נוצות ומבצעים ריקודי חיזור קולניים.

 

מה בתפריט המזון של החובה? "היא אוכלת כול, מעכברים, לטאות, נחשים ועד לצומח", מסביר ברטוב, ומציין כי בעת מנוסה, תעדיף החובה לרוץ במהירות, מאשר לעוף. "יש לה רגליים חזקות במיוחד והיא מסוגלת ללכת קילומטרים רבים ללא בעיה".

 

בסכנת הכחדה עולמית

כיום החובה נמצאת בסכנת הכחדה עולמית ולדברי פרלמן, עיקר בתי הגידול שלה הינם ערבות עשב הנחשבות לקרקעות פוריות במיוחד. "השטחים מנוצלים למטרות חקלאות והם נעלמים בהדרגה ועימן גם הציפורים האופייניות להן", הסביר פרלמן. "אם בעבר הן היו נפוצות ברצועות רחבות במרכז ומזרח אירופה ועד לאסיה, היום הן ניצודות בכמויות גדולות ונחשבות בארצות ערב למעדן פופולרי במיוחד".

 

גם באירופה אוכלוסיית החובות סובלת קשות מהתחשמלויות. "מאחר והיא עוף כבד ומגושם, קשה לה לתמרן בתעופה ולכן היא פוגעת בחוטי חשמל רבים, במיוחד בספרד, בה קיים תהליך של פיתוח תשתיות מואץ". 

 

מדוע הגיעה החובה לישראל? פרלמן מציין כי היא לא אמורה לשהות בארץ בעונה זו, אלא בתורכיה. "גם ציפורים נודדות נוטות לטעות במהלך הניווט ויכול להיות שהיא אינה רחוקה מהאזור אליו היתה אמורה להגיע, כך שעדיין יש לה סיכוי לחזור למסלול", הוא מסביר. "לציפורים רבות נדידה בכיוון הלא הנכון גורמת להוצאתן ממערכת הנדידה, כפי שקרה לאחרונה עם קיכלי אפור החזה שהגיע אלינו בטעות".

 


 


(צילום: יואב פרלמן, החברה להגנת הטבע)

 


 


(צילום: ליאור כסלו)

 


 


(צילום: ליאור כסלו)


 


(צילום: יואב פרלמן, החברה להגנת הטבע)

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
טעתה בניווט. חובה גדולה
צילום: ליאור כסלו
מומלצים