שתף קטע נבחר

גורם צבאי: אם ייפגעו קצינים - נפנה לבג"ץ

בסנגוריה הצבאית חוששים מביקורת אישית וממוקדת בדו"ח וינוגרד נגד קצינים שעודם מכהנים, שתביא לפגיעה בקידומם. בד בבד משלים צה"ל את הכנותיו למתקפת הסברה, שתציג את תיקון הליקויים שכבר נערך מאז המלחמה

רגע לפני הדו"ח הסופי של ועדת וינוגרד - בצה"ל משלימים היום (ד') את ההיערכות לגל ביקורת אפשרי בעקבות ההתנהלות במלחמת לבנון השנייה. החשש המרכזי בצבא הוא מפני ביקורת אישית וממוקדת נגד קצינים שעודם מכהנים. בסנגוריה הצבאית יקראו את הדו"ח לאחר פירסומו, ויבדקו האם קצינים שהשתתפו במלחמה עשויים להיפגע מהדברים.

 

"העמדה שלנו ברורה מאוד. כיוון שלא ניתנה לקצינים זכות שימוע והזכות להגן על עצמם ולהשמיע את

הדברים שלהם - אין לוועדה מנדט לקבוע נגדם מסקנות אישיות ואם אלה יהיו הדברים, נצטרך לשקול את צעדינו", אמר ל-ynet גורם צבאי בכיר.

לדבריו, אם קצינים ייפגעו מן הדו"ח באופן אישי, הדבר עשוי להגיע לכדי עתירה לבג"ץ. בנוסף, תישקל פנייה מקבילה לרמטכ"ל, כדי שהביקורת בדו"ח לא תשפיע על אותו קצין בכל הקשור לקידומו.

 

הגורם הבכיר הבהיר כי מדובר בסוגיה מורכבת וסבוכה, שכן אם קצין מסוים ייפגע, הרי קידומו יכול להיעצר ויהיה קושי להוכיח קשר ישיר לביקורת שהוטחה בו בדו"ח. "אנו מקווים שלא תופנה אצבע מאשימה ישירות לקצינים. לאחר שנקרא את הדו"ח - נחליט כיצד להתייחס לדברים לגופו של עניין", אמר הגורם.

 

ככלל, עיקר החששות בצבא הם מפני ביקורת כלפי הקצינים המכהנים. זאת, משום שביקורת על הבכירים שפרשו מצה"ל - הרמטכ"ל דן חלוץ, אלוף פיקוד הצפון אודי אדם, מפקד אוגדת הגליל, גל הירש ואחרים - לא תשפיע ישירות על הצבא. בהקשר זה יצוין כי ראש אגף המבצעים בזמן המלחמה, האלוף גדי אייזנקוט, מפקד היום על פיקוד הצפון. במטה הכללי נערכים גם לסבב מינויים קרוב, וביקורת על הקצינים במדים בהחלט עשויה להשפיע.

 

כזכור, על הדו"ח המלא של ועדת וינוגרד התנהלה מערכה משפטית: הנפגעים הפוטנציאליים תבעו מכתבי אזהרה וזכות שימוע, לפני שהדברים יראו אור. חברי הוועדה התחייבו בבג"ץ שהדו"ח לא יכלול המלצות אישיות בעניינו של איש.

 

ואולם זה לא עזר: הסניגורית הצבאית הראשית דרשה להוציא צו ביניים נגד פרסום הדו"ח, בהסבירה שגם ללא ההמלצות האישיות - בכירים בצבא צפויים להינזק. מנגד עתרה התנועה לאיכות השלטון נגד הוועדה, בשל אותה הבטחה שלא לכלול המלצות בעניינו של איש. בלשון סרקסטית במיוחד דחתה הוועדה את שתי הטענות גם יחד, ובג"ץ יישר קו.

 

הצבא מכין "מתקפת הסברה" משלו

במקביל לחשש ברמה המשפטית, נערכים בצה"ל בשעות שלפני פרסום הדו"ח גם ל"מתקפת הסברה", שתציג את השינויים שנערכו בצבא מאז המלחמה. מדובר בהתמודדות עם הסוגיות המערכתיות שיציגו חברי ועדת וינוגרד: נושא האימונים, מחסני החירום, הטיפול בחיילי המילואים, הפעלת הכוח ומדיניות קבלת ההחלטות והממשק שבין הדרג הצבאי הבכיר לדרג המדיני.

 

לצורך ההתמודדות כונס אמש פורום בכיר בידי סגן הרמטכ"ל, אלוף דן הראל. קצינים בכירים במילואים שמעו מהראל אודות השינויים שערך צה"ל מאז המלחמה, בעיקר בעקבות התחקיר הפנימי שביצע. מטרת הפגישה - לתת לקצינים את המידע הדרוש לצורך החזית ההסברתית שהצבא ינסה להוביל עם פרסום הדו"ח. עם זאת, לא מן הנמנע שמדובר בניסיון של צה"ל להקטין את הביקורת שתושמע מפי אותם בכירים במילואים, לאחר שמסקנות וינוגרד יובאו לידיעת הציבור.

 

נקודה נוספת המהווה מוקד לחששות בצבא היא טיפול ועדת החקירה עם אסון הפגיעה בספינת

הטילים אח"י חנית. על-אף שמפקד חיל הים, אלוף דוד בן בעש"ט, כבר פרש מצה"ל, הרי שמספר קצינים בכירים שהיו באותה עת בפיקוד הבכיר בחיל נותרו בתפקידיהם, ואף קודמו. כך למשל, מי שכיהן כראש מספן המודיעין בחיל קוּדם מאז בתפקידו.

   

הרמטכ"ל, רב אלוף גבי אשכנזי, צפוי לכנס בשבועות הקרובים את סגל הפיקוד הבכיר של הצבא, לדיון שנדחה באופן מכוון לאחר פרסום הדו"ח. במהלך הדיון יימסרו כל ההחלטות המרכזיות של הצבא לאור תוצאות ועדת החקירה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הרמטכ"ל. ממתין לדו"ח
צילום: גיל יוחנן
צילום: אלי אלגרט
אייזנקוט. ייפגע?
צילום: אלי אלגרט
מומלצים