שתף קטע נבחר

דיפלומטית אמריקנית: בקניה מתבצע טיהור אתני

ארצות הברית רואה בחלק מהאלימות בקניה "טיהור אתני" ושוקלת להפסיק להעביר לה סיוע, כך אמרה השליחה האמריקנית הבכירה לאפריקה, ג'נדיי פרייזר. בניירובי בינתיים מתכוננים ליום שני של משא ומתן בין הממשלה לאופוזיציה בתיווכו של קופי אנאן

עוזרת מזכירת המדינה האמריקנית לענייני אפריקה, ג'נדיי פרייזר, אמרה היום (ד') כי האלימות בריפט ואלי בקניה מהווה "טיהור אתני" שמטרתו להבריח מהאזור את בני שבט הקיקויו, אליו משתייך הנשיא מוואי קיבקי. כ-850 בני אדם נהרגו ולפחות רבע מיליון נעקרו מבתיהם מאז הבחירות השנויות במחלוקת בסוף דצמבר האחרון.

 

חלק גדול מהאלימות בקניה ניטשה בין שבטים ובעיקר בין בני שבט הקיקויו לשבט הלואו, אליו משתייך מנהיג האופוזיציה ריילה אודינגה, ושבטים אחרים המתנגדים בדרך כלל לממשלה, הקלנג'ין והמסאי. פרייזר, שדיברה עם כתבים בשולי פסגת האיחוד האפריקני בבירת אתיופיה, אדיס אבבה, אמרה עם האלימות בקניה אינה מהווה רצח עם.

 

לדברי הדיפלומטית האמריקנית הבכירה, האלימות שראתה בביקורה מוקדם יותר החודש במערב קניה, שם נאבקו בני שבט הקלנג'ין באנשי הקיקויו "היא בבירור טיהור אתני". "מטרתם המקורית לא הייתה להרוג, אלא לטהר, להוציאם מהאזור", אמרה פרייזר. שבט הקיקויו מהווה כ-22 אחוזים מאוכלוסיית קניה, המונה 38 מיליון, ונחשב לקבוצה האתנית הגדולה במדינה.


תומך אופוזיציה מצית בית בשכונת העוני קיברה בניירובי (צילום: רויטרס)

 

בלבו של הסכסוך בקניה, ובמיוחד במחוז ריפט ואלי, טינה בת עשרות שנים על אופן חלוקת האדמה. המחוז היה בעבר אזורם של שבטי הקלנג'ין והמסאי, אך בימים שקניה הייתה למושבה בריטית, תפסו בה המתיישבים חלקות אדמה גדולות, שחולקו מחדש לאחר שהמדינה זכתה לעצמאות ב-1963. הנשיא הקנייתי הראשון, ג'ומו קנייתה, שכמו קיבקי גם הוא היה משבט הקיקויו, חילק לבני שבטו את רוב האדמות במחוז.

 

פרייזר אמרה כי ארה"ב בוחנת מחדש את כל הסיוע שלה לקניה, למרות שרובו אינו מועבר לממשלה. מרבית הכסף האמריקני המועבר לקניה נועד למאבק באיידס ומלריה ועובר לארגונים לא ממשלתיים. ארה"ב כבר אמרה בעבר כי לא תקצץ בסיוע לקניה למרות המשבר האלים. היא צפויה להעביר לה השנה יותר מ-540 מיליון דולר.

 

גם היום המשיכו מתפרעים מניפי משטות להצית בתים ובתי עסק של בני קיקויו, בעיקר באזורים הנחשבים למעוזי התמיכה של האופוזיציה - שכונות העוני בניירובי וריפט ואלי. אתמול חלה הסלמה במהומות, בעקבות רצח חבר פרלמנט מהאופוזיציה. לפחות 22 בני אדם נהרגו כשמסוקים של הצבא פתחו באש לעבר שתי כנופיות שהתקוטטו במזרח המדינה.

 

בתוך כך, נציגי ממשלת קניה והאופוזיציה צפויים להמשיך היום במשא ומתן בתיווכו של מזכ"ל האו"ם לשעבר, קופי אנאן, במטרה להביא לסיום המשבר. הנשיא מוואי קיבקי ומנהיג האופוזיציה ריילה אודינגה כבר מינו צוותי משא ומתן. אתמול קרא אנאן לשני הצדדים לעשות "ככל שניתן" כדי להשיב את השקט על כנו.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הצתת בתים בריפט ואלי. ארכיון
צילום: רויטרס
מתפרעים בקיסומו, במערב קניה
צילום: AP
אודינגה וקיבקי. ימצאו מוצא?
צילום: רויטרס
מומלצים