שתף קטע נבחר

אמנסטי: הדו"ח מתעלם מפשעי מלחמה ישראליים

"הזדמנות שהוחמצה" - כך כינה ארגון אמנסטי אינטרנשיונל את הדו"ח המסכם של ועדת וינוגרד. בהודעה שפרסם הארגון טען כי הדו"ח מכיל "פגמים חמורים", משום שאינו עוסק במה שכינה "ההפרות החמורות של החוק ההומניטארי הבינלאומי ופשעי המלחמה שביצע הצבא הישראלי"

ארגון זכויות האדם "אמנסטי אינטרנשיונל" טען היום (ה') כי בדו"ח המסכם של ועדת וינוגרד ישנם "פגמים חמורים".

  

בהודעה לעיתונות שפרסם הארגון נכתב כי הדו"ח לא חקר היבט מרכזי של המלחמה - מדיניות הממשלה ואסטרטגיות הלחימה של צה"ל שלא הבחינו בין האוכלוסייה האזרחית בלבנון לבין לוחמי חיזבאללה - ולא ערכו אבחנה בין תשתית אזרחית לבין מטרות צבאיות.

 

 

"זו היתה עוד הזדמנות שהוחמצה לדון במדיניות ובהחלטות העומדות מאחורי ההפרות החמורות של החוק ההומניטארי הבינלאומי - בין היתר פשעי המלחמה - שביצע הצבא הישראלי", אמר מלקולם סמארט, מנהל סניף המזרח התיכון וצפון אפריקה של הארגון.

 

"הוועדה לא הקדישה תשומת לב מספקת לההרג הבלתי-מובחן של אזרחים לבנונים רבים, שלא היו מעורבים בפעילויות האיבה, וההרס הכבד של נכסים אזרחיים ותשתיות, בקנה מידה נרחב", הוסיף סמארט.

 

בדו"ח שהוגש אתמול לראש הממשלה אהוד אולמרט ולשר הביטחון אהוד ברק, לא נכללו מסקנות אישיות לגבי בכירי הדרג המדיני בזמן מלחמת לבנון השנייה. למרות הקביעה כי נרשמו "כשלים וליקויים חמורים", ניפק הדו"ח בעיקר אמירות מתונות על הדרג המדיני וביקורת נוקבת על הצבא.

 

לדברי הארגון, הוועדה התעלמה מהראיות שהוגשו בפניה, שהוכיחו כי ישראל הפרה בבוטות את החוק הבינלאומי, בטענה כי החוק הבינלאומי נתון לפרשנות שנויה במחלוקת, ואין לה את היכולת להתמודד עם היקף הממצאים. כן טענה הוועדה כי ארגונים אחרים חוקרים את ההפרות האלה, וכי לא פעם הדבר משמש ככלי תעמולה נגד ישראל.

 

בדו"ח שחקר את המלחמה, שחובר ב-2006, קבע אמנסטי אינטרנשיונל כי האוכלוסייה האזרחית בלבנון - ולא לוחמי חיזבאללה - היא ששילמה את המחיר הגבוה על פעולותיה הצבאיות של ישראל. לטענת אמנסטי, רובם המכריע מקרב 1,190 בני האדם שנהרגו בלבנון היו אזרחים שלא היו מעורבים בלחימה - בהם מאות ילדים. כך גם מרבית המבנים והתשתיות שהותקפו במלחמה היו אזרחיים - ולא מטרות צבאיות. למסקנות דומות הגיעו ארגוני זכויות אדם אחרים, וכן גופים מטעם האו"ם שחקרו את המלחמה.

 

סמארט ציין כי למרות העובדה שוועדת וינוגרד המליצה שצה"ל ישקול מחדש את מדיניותו בשימוש בפצצות מצרר - כדי להבטיח שהשימוש בנשק זה לא יפר את החוק הבינלאומי, "הוועדה לא הציעה כל צעדים קונקרטיים".

 

דרישה להקים ועדת חקירה עצמאית

הארגון קרא לישראל למסור נתונים על המקומות שבהם השתמשה בפצצות מצרר, כדי שניתן יהיה לפרקם מבלי שיגבו נפגעים נוספים, ולהפסיק לאלתר את השימוש בסוג נשק זה. כן קרא הארגון לישראל להקים ועדת חקירה עצמאית ובלתי

תלויה כדי לחקור את הראיות המעידות כי צה"ל ביצע הפרות חמורות של החוק הבינלאומי ההומניטרי והפרות זכויות אדם במהלך המלחמה, בכלל זה פשעי מלחמה. כן דרש הארגון שישראל תערוך מחדש את החוקים והעקרונות הקשורים לתפיסות של מטרות צבאיות, יתרון צבאי ויחסיות - כדי להבטיח שהם עולים בקנה אחד עם החוק הבינלאומי.

 

הארגון סיכם בביקורת על חיזבאללה, וקרא לארגון להפנות עורף למדיניות ירי הקטיושות, וכן דרש מלוחמי הארגון לאפשר לצלב האדום הבינלאומי לבקר את החיילים החטופים אהוד גולדווסר ואלדד רגב, שאותם חטף ב-12 ביולי 2006.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
חברי ועדת וינוגרד. התעלמו
צילום: גיל יוחנן
הפצצות צה"ל בלבנון במלחמה
צילום: איי פי
מומלצים