שתף קטע נבחר

מטיילים בשביל החלב

חגיגות החלב הן הזדמנות מצויינת לצאת לטיול משפחתי, המשלב הליכה קלה במסלולים נופיים עם אתרים מעניינים ומעוררי תאבון. שני מסלולים ליום חורפי - ואל תשכחו את הילדים

אל הגליל המערבי טיול בגלבוע 

אל הגליל המערבי

מסלול טיול לכל המשפחה בפארק אדמית ובמערת קשת, הממשיך אל מחלבת טבע עז במושב בן עמי, ומסתיים במוזיאון השמן ברגבה.

 

יוצאים לדרך

ניסע בכביש הצפון (מס' 899) מהיישוב שלומי מזרחה. לאחר 3 ק"מ, לפני המושב יערה, נפנה צפונה לכביש 8993 לעבר קיבוץ אדמית שבראש הרמה. הכניסה לפארק אדמית משולטת. המסלול מותאם לנכים.

 

פארק אדמית נמצא ברמת אדמית שהיא חלק מרכס ראש הנקרה, במערב הגליל העליון. הרמה, שנמצאת על מצוק, מתנשאת אמנם לגובה 400 מטרים בלבד מעל פני הים, אך היא בולטת מאוד בנוף, והשהייה עליה כמוה כמעוף הציפור. מהפארק נשקפים הנופים ההרריים של הגליל המערבי ומפרץ חיפה.


רמת אדמית - כמו ממעוף הציפור (באדיבות ארכיון הצילומים של קק"ל)

 

האחראי להיווצרות המצוק הרם הוא קו שבר גיאולוגי רב כוח, שבעקבותיו נישאה רמת אדמית מעלה מדרום ומדרום-מזרח, ובתוך כך יצרה מדרונות זקופים הניצבים כקיר מעל נחל בצת. סיומה של הרמה במערב ב"חרטום" תלול, ששני נחלים עמוקים מנתקים אותו מסביבתו: במערב - הגיא העמוק של נחל נמר, ובמזרח - נחל בצת, מהנחלים הארוכים בגליל.

 

סלע הדולומיט הקשה הבונה את הרמה והמשקעים הרבים היורדים באזור, כ-750 מ"מ בשנה בממוצע, ממיסים את הסלעים ויוצרים בהם אזורי טרשים ומערות רבות. בחלק מהמערות, דוגמת מערת נמר, יש נטיפים וזקיפים, והביקור בהן הוא עתיר חוויות, אם כי עלול להיות מסוכן. שימו לב.

 

בפארק ניטעו עצי בוסתן, עצי יער וערוגות בושם. מסלולי טיול מתפתלים בין אין סוף הירוק הזה, ונעצרים רק בנקודות תצפית ובמפתחי נוף מרהיבים – כל מה שצריך לבילוי נעים בחיק הטבע.

 

מסלול: שביל מערת קשת

מסלול הליכה מעגלי בדרגת קושי קלה, אורך המסלול כ-700 מטר, משך הטיול כשעה. נקודת מוצא וסיום: חניונוף, סימון השביל: ירוק, למעט קטע ממנו שסומן אדום בידי הוועדה לשבילי ישראל. החניונוף מתאים גם למוגבלים ולכיסאות גלגלים.

 

מערת קשת - תוך דקותיים נמצא עצמנו מעל תהום עמוקה של המערה. בעבר היתה זו מערה רגילה, אלא שכאן קרה מקרה מוזר: תקרת המערה התמוטטה ברובה, ורק רצועת סלע צרה נשארה תלויה באוויר. מכאן אפשר לשוב לחניון, אך מומלץ להמשיך במסלול.

 

מצפור אמיר - מהמערה נצעד מזרחה על שפת המצוק בהתאם לסימון השבילים האדום. לאחר כ-200 מטרים נגיע למצפור אמיר, שהוקם לזכרו של סא"ל אמיר מיטל, מפקד סיירת גולני שנהרג בדצמבר 1988 בפשיטה על יעדי מחבלים בלבנון. גם מכאן נפרשים נופי הגליל העליון, ממישור החוף ועד גוש הרי מירון. מבט למטה, מראש המצוק המתנשא 150 מטרים מעל העמק של נחל בצת, בתוספת כמויות בלתי מבוקרות של אוויר צח, עלול לגרום לסחרחורת קלה, למי שאינו מורגל בכגון אלה.

 

השביל נמשך מזרחה, עולה על דרגש סלע גדול ומגיע למעבר נוסף בגדר. נעבור בו, נטפס בגרם מדרגות אבן צפונה ונמשיך עם השביל חזרה אל רחבת החנייה. 


הליכה קצרה בנוף מרהיב. מערת קשת (צילום: ירון ויץ)

 

משם נחזור אל כביש 899 מערבה, בצומת חניתה נפנה שמאלה לכיוון צומת כברי - כביש 70, בצומת כברי נפנה ימינה לכיוון נהריה - כביש 89, ובצד שמאל נראה את מושב בן עמי.

 

מושב בן עמי - מחלבת טבע עז

במחלבת טבע עז מגדלים עיזים לבנות ומייצרים מחלבן גבינות איכותיות. בחגיגות שמחת החלב תארח המחלבה מבקרים בחנות המפעל, הן לטעימות ולמכירת גבינות והן לאירוח ארוחות כפריות. בנוסף, יתקיימו סיורים ב"שביל החלב", מהגמעת גדיים אל חליבת העיזים ועד ייצור הגבינות.

 

מחיר: 10 שקל למבקר, כולל ערכת האכלה לגדיים. זמני הפעילות: כל השבוע בין השעות 17:00-9:00. לפרטים ותיאום: 050-8228531.

 

נצע ממושב בן עמי לכיוון נהריה. נפנה שמאלה לכביש 4 בכיוון חיפה, נעבור את נהריה ונגיע אל מושב רגבה.

 

מרכז מוזיאון השמן - מושב רגבה

מוזיאון ומרכז מבקרים שבהם חצר ארכיאולוגית להפעלה בידי המבקרים, בוסתן קסום ונוף של עצי זית בחצר. האתר נמצא בשטח חקלאי ובמפלס אחד ומתאים גם לגמלאים ולנכים.

 

המקום מציע סרט על עץ הזית במקורות עם ישראל ופעילות יצירה חווייתית ולסיום, סעודת שטח מסורתית של לבנה, שמן זית, זעתר, ירקות למרגלות אמת המים העתיקה (האקוודוקט). אורך הפעילות: 4-3 שעות

 

מחיר: 15 שקל לילדים מעל גיל 4. זמני הפעילות: א'-ו' בין השעות 14:00-08:30. לפרטים ותיאום: 077-7821730, 050-9552251 (סופי).

 

חזור למעלה
טיול בגלבוע

 

מסלול טיול משפחתי בגלבוע, המשלב הליכה רגלית ובו גם אפשרות למיטיבי לכת, עם גבינות בכפר יחזקאל וקנגורואים בגן גורו.

 

יוצאים לדרך

ניסע ממגידו לעפולה בכביש הסרגל (מס' 56) ובצומת הסרגל נפנה ימינה (מזרחה), בכביש 675, ליישובי חבל תענך. נמשיך ישר בצומת יזרעאל, ומיד אחרי שנעבור משמאל את תל-יזרעאל נפנה ימינה, על פי השילוט ל"מעלה נורית" - דרך רחבה החוצה את ההר.

 

נפגוש בשלטים המכוונים לתצפיות יפות מהר שאול ומ"מצפה ויניה", ומדי פעם בפעם נפנה מבטנו צפונה (שמאלה) וניהנה ממפתחי נוף הצופים לשדות עמק חרוד ועמק יזרעאל. אחרי שנעבור ב"שער הזהב", נמשיך כברת דרך ונראה שילוט להר ברקן. נחנה כאן, צמוד לדרך מצד ימין.

  

הר ברקן

גובהו של הר ברקן הוא 497 מטרים מעל פני הים - מהגבוהים בהרי הגלבוע. מרחבת התצפית במקום נצא לטיול רגלי בן כשעה במסלול טבעתי המסומן באדום, שבו נקיף את הפסגה. לאורכו פזורות מרפסות, ובהן לוחות תצפית המקלים על זיהוי האתרים המסתמנים במרחק.


נהנים מהגלבוע הפורח בחורף (צילום: רותם דקל)

 

ליד מגדל התצפית נפרסת תצפית לדרום ולמערב לעבר בקעת ג'נין. רוב הכפרים הערביים, במדרונות המערביים של ההר, שימשו בסיס לכנופיות שתקפו את היישובים היהודיים באזור. מן העמדות בתעלות הקשר, ומדרך הפטרולים שבחלקה נסענו, הם שלטו לכל אורך "הקו הירוק" על גב ההר. כך עד מלחמת ששת הימים שבמהלכה כבש צה"ל את כל האזור.

 

בהמשך השביל נראה בור מים וגת עתיקה. תלילותו של ההר ומיעוט המים והמעיינות בו גרמו לכך שלאורך כל ההיסטוריה נותרו היישובים על ההר קטנים ומעטים. 

 

שיחי אלת המסטיק, "עמודים" ירוקים של כלך ושומר, ופריחות שלהי החורף והאביב של הרקפות, הכלניות, הנוריות והצבעונים הם רק חלק קטן מן הצמחים שיעטרו את מסלולנו בשלל צבעים. ההדור מכולם, בלא ספק, הוא אירוס הגלבוע (פורח בדרך כלל בחודש מרס), הבולט בגושים צפופים של פרחים שצבעם סגול עמוק. 

 

נמשיך בשביל ונגיע לתצפית מזרחה, ובה יתגלו לפנינו העיר בית שאן במלוא הדרה, הרי הגלעד ובקעת הירדן. נרד מההר במדרגות אבן. נחצה את הכביש ונמשיך בשביל ברור צפונה, ללוחות תצפית המספרים על גאולת העמקים על ידי המתיישבים.

 

הנוף הנפרש לרגלינו מגלה תמונה מרהיבה: היישובים עין חרוד, חפצי-בה, תל-יוסף ועוד - פזורים בין שטחים מעובדים בחום ובירוק, ובמקום הביצות שיובשו - בריכות מים כחולות. את כל היופי הזה מקיפה מסגרת של הרי הגליל ורמות יששכר בצפון, והרי הגלעד במזרח.


חפשו את הישובים המשובצים בין השדות (צילום: אהוד יתום)

 

במערב נראה את הר שאול, שחציו מיוער וחציו קירח. סופם הטרגי של שאול ובניו במלחמתם נגד הפלשתים מונצח בשמות הרים וגבעות נוספים במקום - הר עמינדב, הר מלכישוע ואחרים. במזרח נראה את העיר בית שאן, שעל חומותיה נתלו גופותיהם של המלך ובניו. נמשיך בשביל לכיוון מגרש החנייה, וכאן גם יסתיים המסלול. 

 

מי שמעוניין יוכל לצאת לסיור רגלי בנחל יצפור בכביש המתפתל ממעלה הגלבוע. אפשר להשאיר שם רכב אחד ורכב שני בסוף המסלול. לרדת אל הוואדי - השביל המסומן באדום – העובר בצל אורנים, שניטעו על ידי קק"ל בשנות ה-60, ובמפלים יבשים. מסלול רגלי זה אורכו כ-3 ק"מ ומתאים למיטיבי לכת.

 

 

נחל יצפור (מסלול למיטיבי לכת)

מהר ברקן נמשיך בנסיעה לכיוון מעלה גלבוע, ונפנה שמאלה בפיתול חד בכביש. נשאיר את הרכב במפרץ חניה מימין, לפני הפנייה. נשאיר את הרכב השני בנקודת הסיום, לשם כך, נמשיך בנסיעה לכיוון עמק חרוד, ובדרך העפר הראשונה שנפגוש נפנה ימינה עד בריכות בטון עגולות.

 

נחצה את הכביש בזהירות וניכנס אל הנחל דרך שער ברזל. השביל המסומן באדום עובר בצל אורנים שנטעה הקרן הקיימת, בשנות ה-60, כדי לייער את ההר הקירח. לאחר זמן הוחלט שכדי לשמור על הצומח הטבעי בהר יש לעצור את הנטיעות, ושלושה אזורים הוכרזו כשמורות טבע: הר שאול, הר לפידים והר ברקן.

 

נמשיך במורד הנחל ונרד במפלים יבשים. ניעזר בידינו ובשאר איברי גופנו כדי לרדת בזהירות - רק במקומות המסומנים. ננוח בצילם של עצי חרוב, שפריים כחרב, והם גדלים באזורים חרבים, ומכאן שמם. אגדות רבות מספרות על ג'ינים היושבים בין ענפי העצים, והערבים, כדאי לדעת, לעולם לא ינוחו בצילם - ראו הוזהרתם.

 

המסלול מסתיים, כתחילתו, בשער ברזל. חוזרים בדרך בה הגענו ויורדים לכיוון צומת נבות, פונים ימינה לכיוון בית שאן, כשלושה ק"מ לאחר מכן תהיה הפנייה שמאלה לכפר יחזקאל.

 

הרפת הרובוטית בכפר יחזקאל

מהכניסה לכפר יחזקאל, נוסעים לפי השילוט אל מרכז המבקרים ברפת הרובוטית. ברפת תוכלו לראות סרטון קצר שמתעד את תהליך החליבה, משלב החליבה הידנית ועד החליבה הרובוטית. במקום חנות מזכרות שרובן כמובן בדמות פרות.

 

משם נצא לסיור ברפת, ונעצור לתצפית על הפרות שרובצות בתאי רביצה מיוחדים ומשום כך גם נקיות מאוד. נראה את הרובוט עצמו - הטכנולוגיה המתקדמת בעולם לחליבה, שבה הולכות הפרות בעצמן לרובוט, שלוש פעמים ביממה, בזמנן החופשי, לילדים צפויה חוויית האכלת העגלות מבקבוקי חלב.

 

מחיר כניסה: 25 שקל, מגיל שלוש ומעלה. לפרטים ותיאום: 04-6531651, 054-4396406.

 

משם נמשיך על פי השילוט למחלבת ברקנית


הפרות מגיעות רק כשבא להן. הרפת הרובוטית(צילום: אלעד גרשגורן)

 

מחלבת ברקנית

אחת המחלבות המשפחתיות הראשונות, היא מחלבת בוטיק של משפחת ברקין, בה מגדלים עיזים וכבשים כבר למעלה מ-30 שנים. המחלבה מתמחה בייצור גבינות עיזים וכבשים. את רזי הגיבון למדו מיכל ואבינועם ברקין במהלך נסיעותיהם ברחבי העולם. תוך כדי סיור במחלבה ניתן לראות גם את הדיר ואת הגדיים הקטנים, וכן, לטעום ולרכוש גבינות.

 

שעות פתיחה: שישי 14:00-10:00, שבת 16:00-10:00, באמצע השבוע לקבוצות בתיאום מראש. לפרטים ותיאום: 050-4492799 (מיכל).

 

גן גורו

משם ניתן להמשיך לגן גורו. חוזרים לכביש הראשי, פונים שמאלה לכיוון בית שאן, בצומת בית השיטה פונים ימינה ונוסעים לכיוון גן השלושה (סחנה). פונים שמאלה ומגיעים למגרש החנייה של גן גורו.

 

גן גורו הוא המקום היחיד בעולם, מחוץ ליבשת אוסטרליה, שבו אפשר להסתובב בין קנגורו חופשיים, בתוך צמחייה אקזוטית, עם קואלות מתוקות, ציפורים צבעוניות - מיוחדות במינן, קזואר, אמו, קקדו, שועלים מעופפים ועוד חיות ייחודיות ליבשת האוסטרלית.

 

מחיר: 35 שקל לילד מעל גיל 3. שעות פתיחה: ימי חול 09:00-16:00, שישי 09:00-15:00, שבת 09:00-17:00.
חזור למעלה
מומלצים