שתף קטע נבחר

ארה"ב: לא להחמיר המצב ההומניטארי בעזה

דובר מחלקת המדינה, טום קייסי, התייחס להחלטת ישראל לצמצם את אספקת החשמל לרצועה בעשרת השבועות הקרובים ואמר כי "וושינגטון מקבלת את זכותה של ישראל להגן על עצמה, אך חושבת שאין לנקוט בצעדים שיחריפו את מצב האוכלוסיה האזרחית בעזה". ביקורת על ישראל מתחו גם ארגוני זכויות האדם "בצלם" ו-"Human Rights Watch"

ארה"ב קראה הלילה (יום ו') לישראל שלא לגרום להחמרת המצב ההומניטארי ברצועת עזה. זאת, בעקבות החלטת ישראל  אתמול לצמצם במהלך עשרת השבועות הקרובים את אספקת החשמל לרצועה בכחצי מגה-וואט בכל שבוע. מסך אספקת החשמל לרצועה ייגרעו בסך הכל כחמישה אחוזים מתוך 124 מגה-וואט חשמל המסופקים כיום.

 

"אנו מקבלים את זכותה של ישראל להגן על עצמה, אך איננו חושבים שיש צורך לנקוט בצעדים שיחריפו את המצב ההומניטארי של האוכלוסייה בעזה. בכוונתו להמשיך ולהעביר את המסר הזה לישראל", אמר דובר מחלקת המדינה טום קייסי.

 

ארגון זכויות האדם האמריקני "Human Rights Watch" ביקר אף הוא את ההחלטה על צמצום אספקת החשמל והגדיר אותה כ"עונש קולקטיבי" ו"הפרה של חוקי המלחמה". לטענת הארגון, למהלך צפויה להיות השפעה קשה על פעילותם של מוסדות חיונייים, ובהם בתי חולים, מתקנים לשאיבת מים ומתקני ביוב.

 

"ישראל רואה בצמצום אספקת הדלק והחשמל לעזה כאמצעי לחץ על הארגונים החמושים להפסיק את ירי הרקטות ופיגועי ההתאבדות. אך הקיצוצים ישפיעו מאוד לרעה דווקא על אזרחים, להם אין כל קשר עם ארגונים אלה. מדובר בהפרות בסיסיות של חוקי המלחמה", אמר האחראי על אזור המזה"ת בארגון, ג'ו סטורק.  

  

גם ארגון "בצלם" גינה את ההחלטה וקרא לישראל ולפלסטינים להשאיר אזרחים מחוץ למעגל המלחמה. "לישראל יש זכות להגן על אזרחיה, אך עליה להשתמש בדרכים הכפופות לחוק ההומניטארי הבינלאומי", נכתב בהודעת הארגון שציין כי אין להעניש את אזרחים פלסטינים.

 

על פי תוכניתו של מתאם הפעולות בשטחים, הפחתת אספקת החשמל תצטרף לסנקציות נוספות הקשורות בצמצום אספקת הסולר, הבנזין והסחורות לרצועה. את המהלך אישר סגן שר הביטחון, ח"כ מתן וילנאי (העבודה). ישראל ומצרים מספקות לרצועה 70 אחוז מהאנרגיה הדרושה לתצרוכת החשמל, והשאר מיוצר בתחנות הכוח המקומיות.

 

בג"ץ דחה בשבוע שעבר את העתירות נגד צמצום אספקת הדלק והחשמל לרצועת עזה. השופטים ציינו בפסק הדין כי מאז ביצעה ישראל את תוכנית ההתנתקות אין לה שליטה אפקטיבית בנעשה ברצועה, ומלבד הצורך לאספקת צרכים חיוניים והומניטריים - לא חלה עליה חובה "לדאוג לרווחת תושבי הרצועה או לאפשר העברת כמות בלתי מוגבלת של טובין ומצרכים".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ללא חשמל בעזה (ארכיון)
צילום: רויטרס
מומלצים