שתף קטע נבחר

זירת הקניות

עיר העתיד הירוקה של נסיכות הנפט

באבו דאבי הונחה אבן הפינה של העיר מאסדר, שמתוכננת להיות העיר הירוקה בעולם. בעיר החדשה לא יהיו מכוניות, מעל הרחובות יוצבו פאנלים סולאריים והרחובות ייסללו באופן שינצל את הבריזה מהים בקיץ המדברי הלוהט. מים מטוהרים ישקו את הגינון והחממות ומים מותפלים ישמשו לשתיה. טיוח ירוק של נסיכות נפט? פעילי סביבה דווקא טוענים שרק מדינה כה עשירה יכולה להוביל את המהפכה הירוקה

דווקא איחוד האמירויות, נסיכות הנפט במפרץ הפרסי, שצברה את הונה העצום הודות למאגרי הנפט שבתחומה, מציבה רף חדש של עיצוב סביבתי. היום (שבת) הונחה אבן הפינה לעיר מאסדר, שמתוכננת להיות בתוך כשמונה שנים העיר הראשונה בעולם שתתקיים ללא פליטות של גזי חממה לאוויר.

 

העיר צפויה לאכלס כ-50 אלף תושבים ו-1,500 בתי עסק, על שטח של כ-6 ק"מ רבועים ליד נמל התעופה הבינלאומי של הבירה אבו דאבי. על פי העיצוב של האדריכל הבריטי נורמן פוסטר, היא צפויה להיות מודל לחיקוי בתחום של ניצול אנרגיה סולארית, תחבורה ציבורית ותיכנון בר-קיימא. תקציב הפיתוח עומד על 22 מיליארד דולר - 4 מיליארד כהשקעה ראשונית של ממשלת איחוד האמירויות והשאר באמצעות גיוס הון, שיתופי פעולה והשקעות חוץ.

 

במאסדר - "מקור" בערבית - לא יהיו מכוניות כלל. התחבורה אל העיר וממנה תהיה באמצעות רכבת קלה. בתוך העיר יפעלו קרונות על גבי מסילות מיוחדות. על פי התיכנון, הולכי רגל בעיר יהיו לעולם במרחק של 200 מטר מתחנה של תחבורה ציבורית.


פאנלים סולאריים מעל הרחובות. הדמייה של העיר (צילום: WWF-Cannon)

 

הבריזה תקרר את הרחובות

בעיר לא צפויים לקום מגדלים גבוהים אלא רק בניינים נמוכים יחסית. על גגות הבתים יוצבו תאים פוטו-וולטאים - לוחות סולאריים שינצלו את אנרגיית השמש להפקת חשמל. גם מעל חלק מהרחובות בעיר תיבנה "חופה" של לוחות סולאריים - שינוי משמעותי עבור אבו דאבי, שעושה כיום שימוש באנרגיה סולארית רק להפעלת מדחני חנייה. החשמל שיופק ישמש לקירור, הנעת התחבורה הציבורית וגם להפעלת מתקן להתפלת מים, שיספק לעיר את כל צורכה.

 

  • סרטון תדמית של העיר - בבלוג "Dot Earth " של העיתון "ניו יורק טיימס"

 

הגינון בתוך העיר והגידולים החקלאיים בחממות מחוצה לה יושקו כולם במי קולחין מטוהרים. על פי התוכנית, העיר צפויה לצרוך 50 אחוז פחות מים שפירים מעיר בסדר גודל דומה.

 

בקיץ מגיעות הטמפרטורות באבו דאבי ל-50 מעלות, אך העיצוב של העיר החדשה נועד להעניק לה "מיקרו-אקלים" עצמאי. העיר ממוקמת בקרבת הים כדי לנצל את הבריזה לקירור. הרחובות יסללו באופן שיאפשר לאוויר לעבור בתוך העיר, ולהפחית את הצורך במיזוג אוויר. בנוסף, מסביב לעיר תוקם חומה שתהדוף את הרוחות החמות מהמדבר ואת רעש המטוסים הנוחתים בסמוך.

 

"למקום הזה לא תהיה טביעת רגל פחמנית כלל והוא לא יזיק לכדור הארץ בשום צורה", אמר חאלד עוואד, אחד ממנהלי הפרויקט. "בה בעת, העיר תציע לתושביה את איכות החיים הגבוהה ביותר האפשרית".

 

פעילי סביבה: אבו דאבי מובילה את המהפכה

מאסדר היא חלק מפרויקט רחב יותר של "יוזמת מאסדר" - מכון מחקר ופיתוח לטכנולוגיה נקיה (קלינטק) ואנרגיה מתחדשת, הפועל בשיתוף עם המכון הטכנולוגי של מסצ'וסטס (MIT). מדובר בתוכנית כוללת של ממשלת איחוד האמירויות להשקיע 15 מיליארד דולר בפיתוח טכנולוגיות אנרגיה מתחדשת, כחלק משאיפתה לגוון את מקורות ההכנסה והאנרגיה שלה, שתלויים כיום על רווחי הנפט בלבד.


החומה תהדוף את הרוח והרעש (הדמייה)

 

כתוצאה מהעלייה במחירי הנפט בעולם, בחמש השנים שהסתיימו ב-2006 הרוויחו נסיכויות הנפט במפרץ הפרסי סכום חסר תקדים של 1.5 טריליון דולר - כפול מהסכום בחמש השנים הקודמות. ואולם, ההכרה כי מאגרי הנפט באזור הם סופיים גרמה לשליטי הנסיכויות להתחיל לחשוב על העתיד.

 

על פי נתוני שנת 2006 של קרן השימור הבינלאומית WWF, איחוד האמירויות פלטה זיהום אוויר רב יותר מכל נסיכות נפט אחרת באזור ביחס לאוכלוסייתה. תושבי הנסיכות מנצלים 120 דונם של משאבי כדור הארץ פר אדם בכל שנה (בהשוואה ל-95 דונם בארה"ב למשל). צריכת החשמל של התושבים צפויה לגדול ב-16 ג'יגה-ואט תוך שש שנים והנסיכות מנצלת את הונה העצום כדי להקים עוד ועוד בניינים ופרויקטים בתחום התשתיות.

 

פעילי סביבה בעולם, שהתבקשו להגיב על היוזמה הירוקה, טענו כי מדובר בטיוח ירוק של נסיכות הנפט, שצברה את הונה וממשיכה להתעשר ממכירת נפט שגורם לזיהום סביבתי רב. מנגד אמרו אחרים כי אפשר שרק מדינה עשירה כמו אבו דאבי יכולה לקחת על עצמה יוזמה שכזו, ולהיות "שפן הניסיונות" העולמי בתחום של צימצום פליטה ושימוש באנרגיות מתחדשות.

 

בין הגופים שמעניקים את חסותם נמצאת גם קרן שימור הטבע הבינלאומית (WWF). ז'אן-פול ז'אנרנו, מנהל יוזמת "One Planet Living" של הקרן אמר: "כיום, אבו דאבי יוצאת למסע שיהפוך אותה לבירה העולמית של מהפכת האנרגיה המתחדשת. אבו דאבי היא המדינה מפיקת הנפט הראשונה שנקטה בצעד המשמעותי הזה לעבר חיים בני-קיימא.

 

"מאסדר היא דוגמא לשינוי העמוק בתפיסה שדרוש בכל העולם. החזון האסטרטגי של ממשלת אבו דאבי הוא מקרה מבחן של הובלה בינלאומית. אנו מקווים כי מאסדר תוכיח שחיים בני-קיימא יכולים להיות משתלמים מבחינה כלכלית ומזמינים מכל היבט - מסחרי, תעשייתי, חינוכי ופרטי", הוסיף ז'אנרנו. 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מהפכה ירוקה במדבר. הדמייה של מאסדר
צילום: Masdar City
תחבורה ציבורית במרחק 200 מטר מכל מקום. הדמייה
צילום: WWF-Canon
מומלצים