שתף קטע נבחר
 

פישר: "לא להתחיל במשחקים פופוליסטיים לגבי בנק ישראל"

בעקבות היוזמה של נשיא התאחדות התעשיינים ויו"ר ההסתדרות לכפות בחקיקה את הפחתת הריבית, אומר הנגיד: "כרגע התנאים אינם בשלים להפחתת ריבית; כאשר נהיה משוכנעים שהאינפלציה מתחילה לרדת, נוכל להתחיל בתהליך של הורדת ריבית אך עכשיו נשלם על כך מחיר כבד"

"לא כדאי להתחיל עם משחקים פופוליסטיים לגבי חוק בנק ישראל, שלא לוקחים בחשבון שאינפלציה זה הדבר החשוב ביותר ליציבות המשק ולצמיחתו. אסור לשחק עם החוק כדי להשיג משהו מאוד נקודתי. הצעות חוק פופוליסטיות רק יפגעו בנו". כך אמר נגיד בנק ישראל, סטנלי פישר, במסיבת עיתונאים מיוחדת שכינס היום במפתיע.

 

הנגיד סירב להשיב לשאלה אם הוא כבר החליט שלא להוריד את הריבית, אך טען שנכון לרגע זה התנאים אינם בשלים לכך. "אם נוריד את הריבית בזמן שיש לחצים אינפלציוניים, נעלה את האינפלציה ונצטרך מחר להעלות את הריבית שוב. אני לא מתאר מצב דמיוני, כי זה כבר קרה בישראל שלוש פעמים. בדצמבר 2001 היה לחץ עצום להורדת הריבית והורידו אותה ב-2% אך תוך חודשיים נאלצו להעלות אותה ב-4%. חבל לעשות את אותה טעות פעמיים. כאשר נהיה משוכנעים שהאינפלציה מתחילה לרדת, נוכל להתחיל בתהליך של הורדת ריבית, אך עכשיו נשלם על כך מחיר כבד והמצב יהיה פחות רצוי." מסביר פישר.

 

פישר עוד טען כי התהליך בו ישראל הופכת מכלכלה מתפתחת לכלכלה מפותחת יהיה מלווה בתיסוף לטווח ארוך ויש להיערך לכך. "אם נצליח להמשיך לצמוח בקצב הנוכחי, נגיע קרוב יותר להיות משק מפותח ובתהליך הזה נראה תיסוף ארוך. בטווח הארוך כל גורם שסומך על שערי החליפין של העבר צריך לקחת בחשבון שיהיה תיסוף ארוך טווח. זה לא קל אבל כל אחד שנמצא בתעשייה מסורתית צריך לחשוב על חדשנות, מערכות יצור מתוחכמות ויעילות יותר". 

 

בתגובה לדברי פישר אמר נשיא התאחדות התעשיינים, שרגא ברוש: "אני חפץ בטובתו של המשק לא פחות מבנק ישראל ובעמדה שנקטנו יש דאגה אמיתית להמשך הצמיחה והתעסוקה. אני מאוד מכבד את נגיד בנק ישראל ומה שטוב לפד האמריקני ללא ספק טוב גם לבנק ישראל. אני רוצה להזכיר לכולם שהמטרות שעומדות מול הנגיד האמריקני היא יציבות המחירים הצמיחה והתעסוקה באותה רמת חשיבות, ומטרתנו היא להגדיר בחוק בנק ישראל את שלושת היעדים כחשובים באותה מידה ולגזור מכך את מדיניות הבנק".

 

עוד אמר ברוש: "אני לא ביקשתי להוריד את הריבית אלא לראות את שלושת היעדים במכלול. החוק לא נועד להוריד את הריבית היום, הרי ממילא חקיקה הוא תהליך ארוך והחוק נועד לשים את כל יעדי הממשלה מול עיני הוועדה המוניטארית של בנק ישראל".

 

"ההרפתקה של ברוש מסוכנת מאוד"

"ההצעה של שרגא ברוש ואלי וישי לחייב את הנגיד לשנות את גובה הריבית במשק באמצעות חקיקה תביא לבריחת משקיעים זרים וכתוצאה מכך למפולת פיננסית". כך אמר הבוקר (א') ל"כלכליסט" גורם בכיר בבנק ישראל. "ההרפתקה של ברוש וחבריו היא מסוכנת מאוד. הם מנסים להפעיל לחץ על הנגיד בשיטות ברוטאליות ופסולות".

 

היום פורסם כי נשיא התאחדות התעשיינים, שרגא ברוש, מתכוון להחתים חברי כנסת על הצעת חוק חדשה, לפיה בהחלטה על גובה הריבית על הנגיד להעניק חשיבות שווה לצמיחה, לתעסוקה וליציבות מחירים, ובכך לחייב את פישר להוריד את הריבית במחצית האחוז.

 

שרגא ברוש אמר הבוקר ל"כלכליסט" כי הצעת החוק  מיועדת להסיר את המשקל הכבד שיש לאינפלציה על פני המרכיבים האחרים. כמו כן מבקשת הצעת החוק להקים ועדה מייעצת לנגיד בנק ישראל בת 7 חברים, 3 מהם מינוי של בנק ישראל ו-4 שיבחרו על ידי הממשלה מבין רשימת מועמדים שתוצע לה על ידי אנשי אקדמיה ותעשייה מובילים. 

 

ברוורמן: "לא אתן לפגוע בעצמאות הבנק"

כתבנו שאול אמסטרדמסקי מוסיף: ח"כ פרופ' אבישי ברוורמן מתנגד לחלק בהצעה שיוזם ברוש הפוגע בכוחו של בנק ישראל בוועדה המייעצת ותומך בכך שבמטרותיו של בנק ישראל יופיע במעמד שווה עניין יציבות המחירים ועניין השמירה על הצמיחה והתעסוקה.

 

ברוורמן מסר ל"כלכליסט" כי לא יתן את ידו לפגוע במעמדו של נגיד בנק ישראל ובעצמאות הבנק. "עמדתי היא שיציבות מחירים חייבת להיות במעמד שווה לצמיחה ותעסוקה בחוק בנק ישראל. לא אתן את ידי ליוזמת החקיקה אלא אפעל שחוק בנק ישראל יאושר בצורה שתביא לידי ביטוי את השוויון במטרות הבנק", אמר ברוורמן.

 

ברוורמן הדגיש כי בניגוד למה שפורסם, הוא לא יתן את ידו לשינוי הוועדה המייעצת בנושא הריבית המוצעת בחוק המקודם על ידי בנק ישראל. "נגידים מתחלפים, ויש להם מדיניות שונה, ולכן הנקודה הזו היא מעבר לנגיד זה או אחר", אמר.

 


פורסם לראשונה 10/02/2008 10:30

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
פישר. לא מתפטר
צילום: יותם פרום
מומלצים