שתף קטע נבחר

החגיגה הכפולה של ועד עובדי בנק ישראל

עובדי בנק ישראל אינם מסתפקים במערך הלוואות אטרקטיבי: פנו לבנק דיסקונט, עליו מפקח בנק ישראל, שנתן להם הלוואות בתנאים טובים יותר מעובדי מדינה: 250 אלף שקל לעובד בריבית של 2.4% בלבד. ועד עובדי בנק ישראל: לא קיבלנו הטבות חריגות

עובדי בנק ישראל לא מסתפקים כנראה במערך ההלוואות האטרקטיבי שמוצע להם לצורך רכישת דירה, רכב ומטרות אחרות. לאחרונה מתנהל קמפיין פרסום של בנק דיסקונט, בו נטען כי ”עובדי מדינה עוברים לדיסקונט וזכאים לבומבה של תנאים”. מי שבאמת קיבלו ”בומבה של תנאים” מדיסקונט היו עובדי בנק ישראל, הגוף שאמור בין השאר לפקח על דיסקונט. זאת למרות שעובדי בנק ישראל נהנים זה שנים ממערך הלוואות גדול ואטרקטיבי, שנועד לגרום לכך שלא יזדקקו לחזר אחרי הבנקים השונים.

 

במהלך אוקטובר ונובמבר 2007 הפיץ ועד עובדי בנק ישראל חוזרים בין העובדים, לפיהם מי שמעבירים את משכורותיהם לבנק דיסקונט, או עובדים שהם בעלי חשבונות בדיסקונט, יוכלו לבחור בין מסלול ב׳ - תנאי החשבון של עובדי המדינה (מסלול עתיר הטבות בתחום העמלות, ריבית על אשראי, פעילות בניירות ערך ועוד) לבין מסלול א׳, במסגרתו יכלו העובדים לבחור לקבל הלוואה של עד 5 משכורות, או 250 אלף שקל, בריבית נומינלית שנתית קבועה של 2.4%, למשך 10 שנים.

 

לשם השוואה: בנק דיסקונט, בעקבות הזכייה במכרז החשב הכללי, מציע לעובדי המדינה הלוואה (עם אפשרות מימוש במשך 7 שנים) של עד 150 אלף שקל בריבית משתנה של פריים (היום 5.75% ) מינוס 0.5%. גם הלוואה זו ניתנת ל- 10 שנים. אלו גם תנאי ההלוואות שהציע דיסקונט לאחרונה לשורה של ועדי עובדים, בהם רשות השידור, רשות ניירות ערך, וקרנות המחקר של שלושה בתי חולים: תל־השומר, אסף הרופא וזיו.

 

הזכות לממש את ההלוואה, שניתנה לפי שיקול דעת מנהל סניף הבנק, הוענקה לעובדי בנק ישראל לחודש בלבד עד סוף נובמבר. עובדים שביקשו לממש אותה מאוחר יותר נתקלו בסירוב. בבנק ישראל הוצבו במהלך נובמבר 3 דוכנים שאוישו על־ידי נציגי בנק דיסקונט. לפי הערכות עובדים, מומש מסלול ההלוואות על־ידי מאות מעובדי וגימלאי הבנק. בבנק ישראל כ־ 1,500 עובדים וגימלאים. דובר בנק ישראל אמר כי ”בודדים, אם בכלל, מימשו את מסלול ההלוואה”.

 

דוברת בנק דיסקונט מסרה בסוף השבוע כי מדובר בעובדים בודדים, אך אתמול טענה שמדובר בעשרות. עובדי בנק ישראל אינם עובדי מדינה, ואינם כפופים לנציבות המדינה. בנק ישראל הוא תאגיד, בדומה לרשות שדות התעופה, רשות הנמלים או רשות השידור. מאז הקמת הבנק, שמשמש גם כמפקח על הבנקים, הוא החל לפתח גם מסלולי הלוואות, במטרה שלא להפוך את עובדיו לתלויים בחסדי הבנקים האחרים שעליהם הם אמורים לפקח. עובדי בנק ישראל נהנים ממערך הלוואות נדיב במיוחד, שכולל הלוואה מיועדת לדיור בגובה של עד 12 משכורות חודשיות. ניתן לקחת אותה פעם בחמש שנים, עד 4 פעמים במהלך תקופת העבודה. אצל הבכירים היא יכולה להגיע ל-600 אלף שקל. ניתן לקבל גם הלוואה לרכב, אחת ל-3 שנים, בגובה של עד 90 אלף שקל, והלוואה אישית בגובה שתי משכורות ברוטו שיכולה להגיע ל-100 אלף שקל ויותר. ניתן לקחת את ההלוואה אחת לשנה. עד להסכם החדש, יכלו עובדים בבנק ישראל לקבל הלוואות בסכום כולל של משכורות 24 חודשים (1.2 מיליון שקל, במקרה של בכירים). בהסכם החדש ירד הסכום ל-19 חודשים לעובדים הוותיקים, ו-9.5 חודשים לעובדים חדשים.

 

דוברת בנק דיסקונט, שרית וייס, אמרה כי "ראשי ועד העובדים של בנק ישראל פנו לבנק לאחר שהורעו תנאי ההלוואות שלהם. בעבר הם היו זכאים להלוואה מבנק ישראל של עד 24 משכורות ברוטו. ב-2007 הודיעו להם שיהיו זכאים ל-19 משכורות. ראשי הוועד שאלו האם נוכל לתת הצעה להלוואה בגובה של 5 משכורות לאותם אנשים שהקיצוץ היה משמעותי עבורם (החוזר של ועד העובדים פונה לכלל העובדים, ש.ח). הסכמנו לתת גם מסלול שכלל הלוואה על פי דרישותיהם אבל לזמן קצר, כי עסקית לא יכולנו להציע את זה לפרק זמן ארוך יותר”.

 

אין פסול שהצעתם הצעה עדיפה לעובדי הבנק המפקח עליכם?

 

וייס: ”לגיטימי שנציע את מרכולתנו. אנו במצב של תחרות קשה ורואים בלקוחות הוועדים לקוחות פרטיים. המטרה שלנו לצרף אותם כדי להפוך לבנק עם מספר הלקוחות הפרטיים הגדול ביותר. האם מותר להם כגוף מפקח לפנות לגוף מפוקח ולבקש תנאים מיוחדים? את השאלה הזו יש להפנות אליהם”.

 

מבנק דיסקונט נמסר גם כי ”גורמים אנונימיים המסרבים להזדהות מנסים להטיל דופי בפעולותינו מול ועדי העובדים מהמגזר הציבורי. ארגון עובדי בנק ישראל פנה, באוקטובר 2007, מיוזמתו לבנק דיסקונט וביקש שנציע לעובדים סל הטבות

ושירותים. הצענו 2 חלופות: חלופה א׳ (מסלול הלוואה עד לגובה של 5 משכורות ברוטו או 250 אלף שקל, הנמוך מביניהם) הוצעה למהירי החלטה לתקופה של חודש ימים, והחלופה השנייה (הכוללת סל שירותים והטבות בנקאיות, ללא הלוואות) מוצעת ל-7 שנים. שיעור נמוך של עובדים בחר את חלופה א׳, והרוב בחרו ובוחרים את חלופה ב׳. אנו נענים לפניות רבות של ועדי עובדים ומציעים להם הסדרים התואמים את צרכיהם”.

 

מבנק יהב, שהציע גם הוא הלוואות לעובדי מדינה, נמסר כי ”אין לנו הסכם עם בנק ישראל, ולא הצענו לעובדים הלוואה כזו”.

 

ד”ר יוסי סעדון, דובר בנק ישראל: ”ועד עובדי בנק ישראל ניהל מו"מ עם בנק דיסקונט. הנהלת בנק ישראל לא הייתה שותפה לעניין. נבדוק את הנושא, ונפעל בהתאם לנדרש”.

 

מוועד עובדי בנק ישראל נמסר כי ”בעקבות זכיית דיסקונט במכרז למתן שירותים לעובדי המדינה, פנה ועד עובדי בנק ישראל לפני מספר חודשים לבנק לקבל הלוואות בתנאים זהים להלוואות הניתנות לעובדי המדינה. מדובר בקבוצת מיקוח גדולה ואיכותית כמו קבוצות גדולות אחרות במגזר הציבורי, שיש להן את היכולת לנהל מו”מ לקבל הטבות בתחומים שונים. עובדי הבנק לא קיבלו הטבות חריגות לעומת קבוצות אחרות. כשם שלא נמצא פסול בהתקשרות של עובדי המדינה עם בנק דיסקונט, כך אין כל פסול בהתקשרות עובדי בנק ישראל עם הבנק של עובדי המדינה”.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: חיים צח
יעקב דנון, מנכ"ל בנק ישראל
צילום: חיים צח
מומלצים