שתף קטע נבחר

כפר קאסם כבר לא כפר: "כאב הטבח לא נמחק"

שר הפנים הכריז על כפר קאסם כעיר. ראש העירייה עיסא תומך בשילוב בחברה הישראלית ואומר: "במקום לחיות סביב שנאה ונקמה, בחרנו ללכת בדרך אחרת. מהכאב תצמח התקווה". השר שטרית דיבר על "יום חג", אך מחוץ לאולם דווקא נשמעו רטינות

השינוי בעיקר סמלי - אך טומן בחובו משמעות לא קטנה: במזל טוב, כפר קאסם הפכה אתמול (ג') לעיר בישראל. בשביל התושבים והעומד בראשם, סמי עיסא, מדובר בכברת דרך ארוכה שעשו מאז הטבח שאירע במקום בשנת 1956. "הכאב אינו נמחק", אמר עיסא, "אך מצד שני יש שמחה גדולה. חונכנו שמהכאב תצמח התקווה, האהבה ולא השנאה. כך גם נמשיך לחנך".

 

לשינוי אין משמעות מעשית רבה, למעט שדרוג קל בתנאיהם של חלק מעובדי העירייה. הוא לא ישפיע על השירותים לתושבים או על גובה הארנונה. בכפר-קאסם חיים היום יותר מ-17 אלף בני אדם.

 

גם היום, 52 שנים אחרי הטבח בו נורו למוות 49 מתושבי המקום, מכירים הילדים שנולדו שנים רבות מאוחר יותר את הסיפור, כאילו אירע רק אתמול. "זה סיפור שעובר מדור לדור. מדי שנה הילדים מציירים את הגרוש של שדמי, שהיה מפקד האזור, הורשע בבית הדין ונגזר עליו בשל המעשה לשלם גרוש אחד". מספר עיסא. גם הוא נולד שש שנים אח הטבח, כאשר גדל שמע מהוריו ומדודיו את הסיפור הקשה. "זה סיפור שמלווה אותנו עד היום, אך במקום לחיות סביב שנאה ונקמה, בחרנו ללכת בדרך אחרת".

 

כפר קאסם גדלה בשנים האחרונות, ועיסא, שמכהן כראש היישוב עשר שנים, נחשב לדמות חריגה במנהיגות הפוליטית הערבית ודוגל בהשתלבות ובדו-קיום. ואמנם, מדי שבת משתרך טור ארוך של מכוניות של תושבי אזור המרכז הבאים כדי לערוך קניות באזור, ובחודש הבא תונח אבן הפינה להקמת אזור תעשייה יהודי-ערבי.

 

"אני מהאנשים שמאמין בקיום, נגזר עלינו לחיות יחד וצריך להיות יותר סובלניים. או שנהפוך את החיים שלנו למלאי כאב ודמעות, בכפר קאסם מעדיפים לחיות בשמחה", אומר עיסא, אך מזכיר כי יש למדינה עוד מה לעשות בנדון: "אנו מקבלים מעמד של עיר בזכות ולא בחסד. זה לא קשור לכאב ולא מקל על הכאב. הייתי שמח ולו פעם אחת לראות נציג של הממשלה ביום הזיכרון לארועי הטבח בכפר קאסם".

 

"לא מרגישים חלק מהחברה הישראלית"

משרד הפנים אישר את הפיכת כפר קאסם לעיר לאחר שקיבל בקשה מהמועצה המקומית, ומצא כי היא עומדת בכל הקריטריונים. "מדובר ביום חג לכפר קאסם", אמר השר מאיר שטרית בנאום שנשא לכבוד האירוע בטקס שנערך במתנ"ס העירוני, המיועד להפוך לבית העירייה, והוסיף: "המחבלים אינם מבדילים בין ערבים ליהודים, וכולנו חייבים להבין שאנו מדינה אחת".

 

האולם שבו נאם שטרית היה גדוש בנכבדים ואורחים, אבל מחוצה לו האווירה היתה חגיגית פחות. המבוגרים המכונסים ב"פרלמנט" במספרת אל-פסל נראו יחסית אדישים לאירוע, בעוד תושבים אחרים ישבו מחוץ למספרה על הספסלים, והגיבו עם לא מעט ציניות. "צריך לקחת את הכסף ששמים כאן בעירייה ולהעביר את כולו לפתח תקווה ולתל אביב", אמר מוניר.

 

גם כמה מצעירי העיר לא נראו נרגשים, והזכירו את אותו פצע ישן: "אנחנו לא מרגישים חלק מהחברה הישראלית", אמרו, "קודם שיכירו בטבח שעשו כאן,

 שיעבירו לנו כמה גרושים שעושה אזור התעשייה של ראש העין שנמצא בכלל בכפר קאסם, ואחר כך שידברו איתנו על מעמד של עיר ועל כל מיני 'כלאם פאדי' שכאלה".

 

שטרית, הרואה את עצמו כיורש פוטנציאלי של ראש הממשלה אהוד אולמרט בראשות קדימה, עושה מאמץ גדול בזמן האחרון לחזק את מעמדו בקרב האוכלוסייה הערבית, ונראה כמי שמקים לובי ערבי במפלגה. מוקדם יותר אתמול, בביקור באום אל-פאחם, הצהיר כי הוא ומשרדו החלו בתכנון עיר ערבית בגליל, לראשונה בתולדות המדינה.


פורסם לראשונה 12/02/2008 23:38

 

בהכנת הידיעה השתתפו תני גולדשטיין ושרון רופא-אופיר
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: יהונתן צור
עיסא. עכשיו ראש עיר
צילום: יהונתן צור
שטרית. עיר ועוד עיר
צילום: דודי ועקנין
מומלצים