שתף קטע נבחר

זירת הקניות

איך מפיקים אנרגיה מגלי הים?

גלי הים אוצרים בחובם אנרגיה רבה. התהליך מתחיל (כמו הכל) בשמש, המחממת חלקים מסויימים בכדור הארץ, לעומת אחרים השרויים בחשיכה. הפרשי הטמפרטורות בין האזורים השונים יוצרים משטרי רוחות אותם מנסה החזאי התורן להסביר בנפנופי ידיים מוגזמים.

 

הרוח עוברת לה על פני המים ו"מוסרת" את האנרגיה שלה תוך יצירת גלים. גל הצונאמי המפורסם נוצר כתוצאה מרעידת אדמה שהתרחשה בתוך הים – זוהי דוגמה נוספת למסירת אנרגיה - אנרגיה האצורה בפנים כדור הארץ נמסרת אל המים באוקיינוס ומתפרצת כגל אדיר אל היבשה.

 

ולא שוכחים כמובן את השמש:

 

אנרגיה יכולה להחליף צורות ותלבושות כמו אקסל בהופעה של "רובים ושושנים", אבל העובדה הפיסיקלית היא פשוטה – היא תמיד תישמר. אנרגיית הגלים לדוגמא, נמסרת בהמשך לחוף או לסלעים וגורמת לשחיקה ולסחף. חלק ממנה הופך לרעש הנשמע למרחוק, וחלק ממנה יוצר מערבולות או חוזר חזרה כלפי המים.

 

ישנם שבטים המנצלים את אנרגיית הגלים לטובתם מזה הרבה שנים – שזופי גוף ומרוחי קרמים בצבעים משונים, הם יוצאים לים כאחוזי טירוף, גלשן בידם הימנית ובחורה חטובה תחת השמאלית. וברצינות - אנרגיית הגלים היא נקייה ומתחדשת וכבר כיום מייצרים ממנה חשמל, אם כי בהיקפים זעירים.

 

איך עושים את זה? 

ישנן מספר דרכים עליהם חשב האדם בבואו לנצל את תנועת הגלים לצרכיו. דרך אחת היא לחכות להתנפצות הגל על החוף, לתעל את הזרם האדיר דרך צינורות ולהזרימו דרך טורבינה שתסובב גנרטור.

 

דרך נוספת היא להרחיק מעט מהחוף אל תוך המים, ולהתקין מבנים כאלה ואחרים הכוללים מצופים, ומנצלים את תנועת הגלים המחזורית להזזת בוכנות הידראוליות. בוכנות אלה דוחפות שמן ומפעילות בסופו של דבר מנועים הידראולים קטנים המסובבים גנרטורים. לעיתים המבנים מורכבים ממספר חלקים, כך שהם יכולים לספוג את תנועת הגלים לכל כיוון אפשרי. מתקן מעין זה מסוגל לייצר כמות יפה של כ- 0.75 מגה וואט, ואינו יקר במונחי אנרגיה חלופית. עקב תנאי הים ההפכפכים ושביתות המצילים החוזרות ונשנות, קיים בו מנגנון חשוב הנועל את תנועתו בתנאי סערה, וכך מונע ממנו להתפרק לחלקיו.

 

חברת "Finavera" בונה אף היא תחנות כח בעומק הים, המפיקות מי-ים דחוסים מתנועת הגלים ומעבירות אותם דרך טורבינות. היתרון הגדול בהרחקה מהחוף הוא שניתן למקם את התחנה במקום בו עוצמת הגלים היא האפקטיבית ביותר מבחינה אנרגטית.

 

ועכשיו למספרים

התקנה של כמה עשרות נחשים הידראולים במרחק של כחמישה ק"מ מחופי הים תתן לישראל כחצי אחוז מצריכת החשמל שלה. בחורף, הנחשים האלה מפיקים פי 1.5 ממה שהם מפיקים בקיץ, בגלל השיפור בגובה הגלים, הגורם להם להתפתלויות מרובות יותר. שניים יכולים להשתלט על כאלף בתים באזורי החוף, ולחשמל מגרשי גולף בקיסריה, גני חתונות על הים וכד'.

 

יתרונות 

  • אנרגיה נקייה ומתחדשת.
  • להבדיל מאנרגיית השמש - נמצאת שם במהלך כל היום.
  • בגלים, ריכוז האנרגיה ליחידת שטח הוא הגבוה ביותר בטבע, מה שמרמז על הפוטנציאל האדיר בתחום – אספקת 10 אחוז מהצריכה העולמית הכוללת.

  

חסרונות

  • יקרה באופן יחסי למקורות האנרגיה הקונבנציונאליים.
  • הפרעה לתנועת כלי שייט באיזור.
  • השפעות סביבתיות שונות כמו הורדת גובה הגלים באיזור, דליפות שמן אפשריות מהמערכת ההידראולית והעברת כבלים בקרקעית הים.

 

  • עוד על אנרגיה מתחדשת ופוליטיקה ירוקה בוואסבי - בלוג ירוק ועצבני

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אקי פלקסר
אילוסטרציה
צילום: אקי פלקסר
מומלצים