שתף קטע נבחר

יהודים בעולם תחת איום: עירנות, בלי פאניקה

חיסולו של בכיר חיזבאללה עימאד מורנייה הוביל להגברת הכוננות במוקדים יהודים וישראלים בעולם. עם זאת, בלונדון כבר מזמן השקיעו מיליונים באבטחה נגד אל-קאעידה, בצרפת יותר מתעניינים ב"ידה הארוכה של ישראל" ובניגריה המוסלמים העובדים עם הישראלי לא שמעו על החיסול. והקהילה העיסקית? "ממשיכים לטוס בלי חשש"

מגבירים כוננות - אך משתדלים לשמור על חזות רגועה. חיסולו של בכיר חיזבאללה עימאד מורנייה בשבוע שעבר, והאיומים שהשמיעו בעקבותיו ארגון הטרור הלבנוני וגורמים איראניים כנגד ישראל, שאחראית לטענתם לחיסול, הובילו להגברת כוננות מחשש לפגיעה במטרות ישראליות ויהודיות מסביב לעולם.

 

עוד לפני שחסן נסראללה הכריז כי "המלחמה יוצאת מגבולות לבנון", הורה השב"כ להגביר את העירנות בכל שגריריות ישראל. המטה ללוחמה בטרור מיהר לפרסם אזהרת מסע לישראלים בחו"ל, מחשש לחטיפות, ורק הבוקר העריך שר הביטחון אהוד ברק כי חיזבאללה ינקום. במרבית המקומות, המצב אינו חדש. האחראים על הביטחון מקפידים במיוחד על זהירות, אך מנסים שלא להיגרר לפאניקה. 

 

"יש לנו ניסיון מאירועים קודמים"

"בשנה שעברה הוצאנו מיליוני פאונדים ומיגנּו את מבני הקהילה היהודית בלונדון בזכוכיות משורינות נגד פצצות", סיפר ל-ynet מרק גרדנר, דובר ועד הביטחון של הקהילה היהודית בבריטניה. לדבריו, איומי אל-קאעידה בשנים האחרונות הובילו לרמת אבטחה גבוהה, בין היתר בבתי הכנסת ובבתי הספר היהודיים.

 

"אין לנו ספק שההתרעה האחרונה בעקבות האיום של חיזבאללה לנקום, מוסיפה על האיום הקיים", הוסיף גרדנר. "לאחרונה הגענו להבנה עם הממשלה הבריטית לגבי סיוע כספי בשמירה על בתי הספר".

ביום שישי האחרון נשלחה התרעה בכתב לכל אנשי הביטחון והמוסדות היהודיים, הקשורה ישירות להתרעה בעקבות חיסול מורנייה.

 

משגרירות ישראל בלונדון נמסר שבעקבות ההתרעה האחרונה, הכוננות הוגברה. כל עובדי השגרירות נאספו ותודרכו להגביר את העירנות, וזאת בנוסף לדריכות ולעיניים הפקוחות שנדרשות מכולם לאורך כל השנה.

 

בקהילה היהודית בצרפת העבירו רענון של כללי ביטחון בכל המוסדות, אבל לדבריו של דויד ראש, ראש משלחת הסוכנות היהודית, הקהילה מתעניינת יותר במקרה עצמו: "כולם מגלים ערנות אך אין פאניקה. מדברים הרבה על החיסול ועל ידה הארוכה של ישראל, וכולם מתייחסים לעניין הזה יותר מאשר לסכנות".

 

עם זאת, סיפר ראש כי לאחר ההתנקשות במורנייה הקשר עם המשטרה המקומית התהדק. "אנו לוקחים את העניין ברצינות, גם בקהילה, גם בשגרירות ובכל מוסד אחר שקשור ליהדות ולישראל כי יש לנו ניסיון מאירועים קודמים", אמר.

 

עסקים כרגיל

אנשי עסקים, שאלפים מהם נמצאים בכל רגע נתון בחו"ל, הם לכאורה מטרה נוחה לפעילות עוינת. בניגוד לתיירים, חלקם אנשים מוכרים המופיעים בפומבי ומנהלים מסעות מתוכננים מראש. שרגא ברוש, ראש לשכת התיאום של הארגונים הכלכליים, מנסה לשמור על עסקים כרגיל.  "הקהילה הישראלית לא משנה את פעילותה אותם בשל ההתרעות הביטחוניות", אמר ל-ynet.

 

"לא קיבלנו שום דיווח מאף תעשיין או איש עסקים על חשש או התראה כלשהם", אומר ברוש, הנמצא בקשר עם מרבית הקהילה העסקית. "לא ידוע לנו שמישהו ביטל נסיעה, שינה את מסלולו או שינה את נהלי האבטחה שלו. אני עצמי נוסע לחו"ל בשבוע הבא, במסגרת עסקיי, ואינני מרגיש כל פחד או חשש".

 

גורם בכיר בענף הביטוח אומר כי גם אין שינוי במדיניות הביטוח האישי לאנשי עסקים ישראלים בחו"ל. גם החברה הישראלית לסיכוני סחר חוץ לא שינתה את הביטוח שהיא מעניקה לחברות ישראליות בחו"ל.

 

עם זאת, יש מי שבכל זאת מרגיש מעט מהדי החיסול. אלכס הוא מהנדס שעובד ומתגורר כשנה וחצי בניגריה, ומחצית מעובדיו הם מוסלמים. מאז ההתנקשות במורנייה, הוא מספר, תוגברה האבטחה ונאסר על ישראלים לנסוע לצפון ניגריה, אזור המאוכלס במוסלמים רבים.

 

"רוב האנשים בכלל לא שמעו על החיסול"

"מכיוון שאני עובד במרכז המדינה, ואנחנו נמצאים במקום מרוחק יחסית מעיר מפותחת, רוב האנשים כאן בכלל לא שמעו על החיסול", אמר. "חמישים מהעובדים שלי מוסלמים, אבל אלו אנשים קשי יום, שאין להם אפילו רדיו בבית, לכן הם אינם מודעים. יחד עם זאת, האבטחה המקומית הקבועה תוגברה וגם יש שומרים מהמשטרה המקומית. אבל באופן כללי די שקט ורגוע כאן".

 

מטרה אפשרית נוספת לפיגועי נקמה בחו"ל היא עשרות האוניות הישראליות המפליגות ברחבי העולם, כולל האוניות של צים, חברת הספנות התשיעית בגודלה בעולם.

ואולם גם יו"ר איגוד קציני הים הישראלי, אבי לוי, אומר ל-ynet כי "אין שום שינוי בכוננות של האוניות הישראליות בחו"ל. האוניות הישראליות ערוכות תמיד למצבים מסוכנים, כיוון שיש נמלים בעולם  שאי אפשר לבטוח באבטחה שלהם".

 

אפילו בתעשיות הביטחוניות לא מתרגשים מהעלאת הכוננות. נציגי החברות הביטחוניות הגדולות משתתפים השבוע בשתי תערוכות בינלאומיות של טכנולוגיה ביטחונית, המתקיימות בהודו ובסינגפור. "לא קיבלנו שום הנחיות חדשות, וגם אין תחושה מתוחה במיוחד", אמר בכיר באחת מחברות הייצוא הביטחוני, המשתתף בתערוכות.


פורסם לראשונה 17/02/2008 23:24

 

בהכנת הידיעה השתתפו חגית קליימן, לונדון, תני גולדשטיין ויעל ברנובסקי
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
חיסול מורנייה
צילום: AFP
רון פרושאור, השגריר בלונדון
צילום: ג'ון ריפקינד
שרגא ברוש. "נוסע ולא חושש"
מומלצים