שתף קטע נבחר

התחייבות: ניסויים רפואיים בחיילים - "רק בפיקוח"

בדיון בעתירות נגד ניסויים שמבצע צה"ל בחייליו - בין השאר, בחיפוש אחר מענה לאנתרקס - הודיעה המדינה: משרד הבריאות יפקח

הניסויים הרפואיים בחיילי צה"ל ייערכו תחת פיקוח ובקרה של משרד הבריאות - כך הודיעה הבוקר (יום א') המדינה לבג"ץ, במסגרת דיון בעתירות שהגישו ארגון "רופאים לזכויות אדם" וכמה חיילים, נגד ניסויים רפואיים שמבצע הצבא בחיילים, ובכלל זה הניסוי למציאת החיסון לאנתרקס "עומר 2".

 

המדינה הודיעה לבג"ץ כי בתוך כמה ימים יקבל נוהל מנכ"ל משרד הבריאות לניסויים בבני אדם מעמד של פקודה בצה"ל. העתירות הוגשו לפני שלושה חודשים על-ידי ארגון "רופאים לזכויות אדם", שדרש לעצור את הניסויים הרפואיים בחיילי צה"ל ולהקים ועדת בדיקה חיצונית בנושא, ועל-ידי כמה חיילים שהשתתפו בניסוי ודרשו שיכירו בהם כנפגעים.

 

במהלך הדיון ביקשו נציגי הארגון, עורכי הדין מיכאל ספרד ונטלי רוזן, ונציגי החיילים, בעז בן-צור ומשה מזור, נציגי החיילים, כי ועדת הבדיקה לניסוי שהקימה ההסתדרות הרפואית תחשוף את הפרוטוקולים של דיוניה. עורכת הדין דפנה הולץ לכנר, המייצגת את ההסתדרות הרפואית, אמרה כי יש להגיש בקשה לחשוף את הפרוטוקולים, ואז תישקל הבקשה.

 

הניסוי למציאת החיסון נערך בין 1999 ל-2006 והשתתפו בו כ-800 חיילים.

הניסוי כלל הזרקת שבע זריקות, חלקן עם הנסיוב האמריקני וחלקן עם החומר הישראלי. בבדיקת "רופאים לזכויות אדם" התברר כי בניסוי התגלו לכאורה כשלים רבים - החל מתהליך שכנוע החיילים ועד למעקב אחריהם במהלך הניסוי ובסיומו.

 

בחוק הישראלי מעוגנים ניסויים רפואיים בבני אדם בתקנות משנה, ולא בחקיקה ראשית. מהעתירה עלה כי המצב התחוקתי של ניסויים רפואיים בבני אדם הנערכים בצה"ל אף חמור יותר וחסר כל עיגון סטטוטורי.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: טל כהן
תרגיל של חיל הרפואה. ארכיון
צילום: טל כהן
מומלצים