שתף קטע נבחר

  • הריון

"נרגעתי כששמעתי שכל הריון שלישי נופל"

עינת נאלצה לסיים את ההריון שלוש פעמים, אבל לבסוף הצליחה להביא ילד לעולם, יעל עברה שישה הריונות כדי להקים משפחה עם שלושה ילדים. הסטטיסטיקות בנושא ההפלות החוזרות לא מופתעות מהסיפורים הללו. מתברר שהפלה בשבועות הראשונים של ההריון יכולה לקרות לכל אחת

"בפעם הראשונה היה לי דימום בשבוע 12", משחזרת עינת (שם בדוי) את ההריון השני שלה. בגיל 30 וקצת. זה היה מצער, אבל המחשבה שעברה לי אז בראש היתה שבטח זה היה עובר לא תקין ואולי אפילו טוב שכך".

 

בפעם השלישית שעינת נכנסה להריון, היא דאגה למעקב קפדני והיתה אופטימית לגבי הסיכויים שלה להצליח בהריון. "עם ילדה אחת בבית, זה בהחלט הוריד לחץ. בכל זאת היה החשש שהתסריט הקודם יחזור על עצמו, ולכן שמחתי כשהגיע שבוע 12 ועברתי את השלב שבו בהריון הקודם התרחשה ההפלה". אבל הדברים לא הלכו כמו שעינת רצתה שיתרחשו. בבדיקה אצל הגינקולוג הוא הודיע לה שהוא לא מזהה דופק, וכך על מיטת הבדיקה, היא גילתה שגם ההריון הזה יסתיים בהפלה.

 

"כ-10% מכלל ההריונות יסתיימו בהפלה ורובם במהלך שמונת השבועות הראשונים של ההריון", מסביר ד"ר דוד ורדימון, מרכז מרפאת ההפלות בבית החולים "שניידר" לנשים במרכז הרפואי על שם רבין ("בלינסון"). "כ-1% מכלל הנשים בגילאי הפריון סובלות משלוש הפלות טבעיות ברצף. ברוב המקרים הסיבות אינן ידועות. הגורמים השכיחים להפלות הם: מומים כרומוזומליים או מבניים של העובר, מומים ברחם, קרישיות יתר נרכשת או מולדת של האם, הפרעות כרומוזומליות של אחד מבני הזוג והפרעות הורמונליות שונות.


הפלה: צרת רבים - חצי נחמה (צילום: index open)

 

הפלות שמתרחשות בשלבים הראשונים של ההריון יכולות להתבטא בצורת דימום בלתי צפוי המלווה בהתכווצויות ובכאב בבטן התחתונה (להבדיל מדימום בעוצמות שונות ששכיח בערך ברבע מההריונות בשלב כזה או אחר ואינו מעיד בהכרח על הפלה). בדרך כלל נעלמות התחושות הראשוניות של ההריון אצל האישה, או שבמהלך בדיקה ראשונית אצל גינקולוג לאיתור שק הריון ודופק מתגלה עובר ללא דופק שהפסיק להתפתח לפני כן.

 

נשים בעלות היסטוריה

היסטוריה של הפלות בהחלט מעלה את הסיכוי להפלה נוספת. אצל אישה, בין אם ילדה לפחות ילד חי אחד ובין אם לא ילדה בעבר, הסיכוי להפלה בהריון הבא הוא כ- 10%. אך אם אישה זו חוותה בעבר הפלה אחת, הסיכוי להפלה חוזרת עולה ל-20%. אצל אישה שלא ילדה בעבר יילוד חי, וחוותה שתי הפלות, הסיכוי להפלה חוזרת בהריון הבא מגיע לכדי 30% ומובן שככל שעולה מספר ההפלות, כך עולה הסיכון להפלה נוספת, מפני שאצל נשים כאלו עולה הסבירות שקיימת בעיה בסיסית הגורמת לרצף ההפלות.

 

יעל (שם בדוי), אמא לשלושה ילדים (10, 5 ושנה) חוותה שישה הריונות, שלושה מהם הסתיימו בהפלה בלתי רצונית. "ההריון הראשון עבר בשלום, הייתי אז בחורה צעירה, לא הייתי מודעת לכל סכנות ההריון", היא נזכרת. "בין שני בניי הגדולים נכנסתי להריון פעמיים, אך לצערי הרב כבר בשבוע השמיני היה דימום, והגינקולוג הסביר שהגוף דחה את ההריון. כשזה קרה בפעם הראשונה – הרגשתי נורא ובמשך כמה ימים ממש התאבלתי. בפעם השנייה תחושת האובדן תובלה בחרדות. דווקא בגלל שכל כך נהניתי לחוש אמא, כל כך רציתי ילד נוסף. פחדתי שלא אזכה, אך ההריון הבא נקלט כמו שצריך ונולד לי ילד חמוד ומקסים".

 

"שנתיים לאחר שנולד בני השני, ניסיתי להיכנס שוב להריון והצלחתי. זה היה הריון קשה מנשוא מבחינה פיזית ומבחינה נפשית. כל הזמן רציתי לעבור את השבוע השמיני, השלב שבו נפלו ההריונות הקודמים. בשבוע ה-12 הגעתי לביקורת שגרתית אצל הגינקולוג והוא לא הצליח לדגום דופק. שום סימן לפני כן לא אותת לי שאאבד את עוברי, וקשה לתאר את סערת הרגשות שלי באותם רגעים. הרגשתי הכי סובלת בעולם, חשתי שלא אוכל ללדת יותר לעולם. כשהגעתי לבית החולים לגרידה, אמרה לי פקידת הקבלה במיון משפט שלא אשכח: 'הריון אחד מכל שלושה הריונות נופל. עדיף עכשיו מאשר בשלב מתקדם יותר, כשהבטן יוצאת'.

 

"לא האמנתי לסטטיסטיקה הזו, אבל נרגעתי. כשהתחלתי לספר ולשתף חברות במה שקרה לי, התברר שאני לא היחידה. כמעט כל אחת שלישית חוותה הפלה בשלבים מוקדמים. נראה שהסיבה לכך שנשים מרגישות שהן היחידות שעוברות את החוויה הלא נעימה הזו רק משום שזהו נושא שלא מדברים עליו, וחבל".

 

למה זה קורה לי?

הנתונים מצביעים על כך שקיים קשר בין שיעור ההפלות וגיל האישה. שכיחות ההפלות בקרב נשים צעירות בנות 20 הוא כ- 10%, והשכיחות עולה באופן משמעותי בקרב נשים בנות 40 שאצלן שכיחות ההפלות עומדת על כ-25%. הסיבה לעלייה בשיעור ההפלות בקרב נשים מבוגרות קשורה בעיקר לעלייה בשכיחות ההפרעות הכרומוזומליות בעובר, אך קיימת גם עלייה בשיעור ההפלות של עוברים גם ללא בעיה גנטית.

 

בשלבים מוקדמים מאוד של ההריון לא תקין, וכשמדובר על שק הריון קטן, נוקטים לעיתים בגישה בלתי מתערבת זמנית ומחכים שהגוף "יעשה את העבודה" ויפלוט את תוכנו ההריוני של הרחם. במקרים כאלה חשוב מאוד להישאר במעקב ולוודא שבסוף התהליך הרחם ריק מתוכן. במקרים אחרים ניתן לזרז את התרוקנות הרחם באמצעות תרופות הגורמות לכיווץ שריר הרחם ולהפלה. בשלבים מתקדמים יותר ובהתאם לשיקולים רפואיים, האישה מופנית לביצוע גרידה שמטרתה שאיבת תכולת הרחם בהליך קצר המבוצע בהרדמה כללית.

 

"על פי הספר", מסביר ד"ר ורדימון, "נהוג שלא לבצע בירור מקיף לאחר הפלה ראשונה, מאחר שידוע שהסיכוי גבוה מאוד שהריון שבא לאחר הפלה בשליש הראשון של ההריון יהיה תקין. מאידך, נשקול לבצע בירור בהיקף זה או אחר כשמדובר על נשים מבוגרות, או על נשים שהתקשו להרות", הוא מסייג. נהוג להתחיל בבירור מקיף רק לאחר סדרה של שלוש הפלות חוזרות ורצופות: "ניתן להתחיל בבירור לא פולשני בשלבים מוקדמים יותר, אבל הניסיון מלמד שבמרבית המקרים קשה להצביע על הגורמים, ולכן כדאי להתאים את סוג הבירור ואת היקפו למקרה המיוחד", הוא ממליץ. "גם על מנת לעשות זאת בצורה מושכלת, גם כדי לא לעכב את בני הזוג וגם כדי לחסוך בעלויות; חלק מהבדיקות לבירור סיבת ההפלות אינו נכלל בסל הבריאות ונדרש מימון פרטי על מנת לערוך אותן", הוא מסביר.

.

מה שדחף את עינת להמשיך ולנסות היו "ההרגשה והידיעה שעשיתי את כל המאמצים שלבכורה יהיה אח או אחות, ובשלב מסוים כבר רציתי להוכיח שאני יכולה. "בהריון הרביעי שהסתיים גם הוא בהפלה", היא מספרת, "היה לי קשה להיקשר ולפנטז. פחדתי לחשוב על שמות, לא רציתי לדעת מה מין העובר. כל יום חיכיתי לדימום שיגיע. החלפתי רופא, רציתי רק שיעבור הזמן ויחלוף השלב שבו הפלתי בהריון הקודם.

 

לאחר בירור מקיף נמצאה הבעיה וטופלה. ההריון החמישי של עינת הצליח ונולד לה בן בריא.

 

זה קורה כמעט לכל אחת

עינת חלקה את הניסיון שלה עם חברות קרובות: "פתאום גיליתי שאני לא לבד ושעוד נשים היו במצבי וחוו הפלה". ד"ר ורדימון שפוגש נשים רבות במרפאה שלו מספר שנשים נוטות לספר ולהתייעץ. הן מחפשות סעד רפואי ומבקשות לברר ולאתר את הסיבה. דווקא מפני שאנחנו יודעים שגם לאחר שלוש הפלות הסיכוי להריון תקין שמסתיים בלידת ילד חי ובריא עומד 60%, כדאי להוריד את רמת הציפיות מתוצאות הבירור ולהתייחס לכל העניין כאל תופעה שכיחה יחסית, לעודד את האישה לנסות ולהיכנס שוב להריון מתוך ידיעה שההריון הבא יהיה תקין", הוא מציע. "בשלב מאוחר יותר יש לבצע בירור לסיבת ההפלות, ובהתאם לממצאים אף להציע טיפול על מנת לשפר את סיכויי ההריון הבא. אך יש לזכור כי גם לאחר בירור יסודי ומקיף לא נאתר כל סיבה לרצף ההפלות בכמחצית מן הנשים".

 

ד"ר ורדימון ממליץ לשקול היטב מתי להציע לבני הזוג בירורים פולשניים או בדיקות מעבדה מורכבות. למשל, כדי לשלול הפלות הנובעות מהפרעות בקרישת הדם מומלץ לנשים שעברו שלוש הפלות רצופות ויותר לפנות לרופא נשים הבקי בנושא, שימליץ בפניהן על בדיקות דם מתאימות. קיימת סדרה ארוכה של הפרעות קרישה, שאם הן מאובחנות, ניתן להציע לאישה טיפול מונע יעיל בעזרת תרופות.

 

על מנת לשלול סיבה להפרעה כרומוזומלית של העובר, מפנים זוגות שעברו שלוש הפלות חוזרות רצופות לבדיקה כרומוזמלית. "מאחר שהבדיקה יקרה, והסיכוי לאתר בעיה אינו עולה על אחוזים בודדים, הבדיקה מומלצת במיוחד לזוגות שהפילו לפחות שלוש פעמים ולאו דווקא ברצף. הבדיקה הכרומוזומלית אצל ההורים חושפת רק חלק קטן מהסיבות הגנטיות להפלות. אם נחשפת בעיה, עדיין קיים סיכוי של 50% שההריון הבא יהיה תקין, אבל במהלכו יומלץ לאישה לבצע בדיקת סיסי שילייה או דיקור מי השפיר כדי לאתר בעיה כרומוזומלית בעובר שלא נפל בשלבים המוקדמים של ההריון ויש חשש שישרוד עד הלידה.

 

על מנת לשלול הפרעות במבנה הרחם, כגון מחיצה או הידבקויות בחלל הרחם, ניתן להיעזר בבדיקת אולטר-סאונד או בצילום הרחם או בפעולה הנקראת היסטרוסקופיה (החדרת סיב אופטי לחלל הרחם) ואם נמצא פגם כלשהו להציע תיקון כירורגי.

 

"לא שכיח", מסביר ד"ר ורדימון, "שלאישה הסובלת מהפלות כלל לא יהיו ילדים. ברוב המקרים, בין אם ניתן לאתר את הסיבה ולטפל בהתאם, ובין אם לא נמצאה סיבה ידועה הסיכויים לאחד ההריונות הבאים להסתיים בלידה, הם טובים וזה המסר שיש להעביר לבני הזוג המודאגים".

 

ניתן לנסות ולהרות שוב כחודשיים לאחר הפלה שמתרחשת בשליש הראשון של ההריון. לאחר הפלות שמתרחשות בשלבים מתקדמים יותר, מומלץ לחכות מעט יותר ולתת לגוף להתאושש. יש לזכור שמעבר לסיבות שנמנו כאן, גם עישון, אלכוהול וצריכת קפאין גדולה נמצאו בשכיחות גבוהה במקרי הפלות חוזרות. ונראה שקיים קשר ישיר בין מספר הסיגריות שהאישה מעשנת לסיכון להפלה. לפעילות גופנית וקיום יחסי מין, לעומת זאת, אין ברוב המקרים השפעה לרעה על הסיכון להפלה, ומנוחה במיטה לא מסייעת במניעת הפלות.

 

מאחר שרוב הסיכויים הם שההריון הבא יהיה תקין, חוזר וממליץ ד"ר ורדימון לשמור על אופטימיות ולנסות להוריד את הלחץ והחרדה שמתלווים להפלה הראשונה. 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: גטי אימג' בנק ישראל
הפלה - תופעה שכיחה בימינו
צילום: גטי אימג' בנק ישראל
מומלצים