שתף קטע נבחר

אובאמה: לא רק ליכודניק יכול להיות פרו-ישראלי

בפגישה עם מנהיגים מהקהילה היהודית בבית כנסת באוהיו הלין הסנאטור מאילינוי כי יש הסבורים שלהיות פרו-ישראלי משמעו לאמץ את מדיניות הליכוד. "זה אינו יכול להיות המדד לידידות עם ישראל", הבהיר אובאמה

המתמודד על מועמדות המפלגה הדמוקרטית לנשיאות ארצות הברית, ברק אובאמה, הופיע אמש (יום א') בבית כנסת באוהיו והתלונן כי גורמים בקהילה היהודית בארה"ב חושבים שלהיות פרו-ישראלי פירושו להסכים עם עמדות הליכוד. הסנאטור מאילינוי אמר שהעמדה שהוא שומע מהיהודים האמריקנים שונה ממגוון הדעות והוויכוח האמיתי המתנהל בתוך ישראל בכל הנוגע לדרכים לפתרון הסכסוך.

 

בהופעה סגורה בפני מנהיגים יהודים בקליבלנד, אמר אתמול המועמד הדמוקרטי המוביל לנשיאות: "אני חושב שיש גישה, בקרב הקהילה הפרו-ישראלית, שאומרת שאם אינך מאמץ במלואה את הגישה של הליכוד לגבי ישראל, אז אתה אנטי-ישראלי וזה אינו יכול להיות המדד לידידות עם ישראל", אמר אובאמה.

 

סוכנות הידיעות היהודית JTA דיווחה כי בשיחה עם המנהיגים הישראלים אמר עוד אובאמה כי "אם אי אפשר לקיים דיאלוג כנה על האופן שבו ניתן להשיג את המטרות, אז אנחנו לא נשיג התקדמות". אובאמה נתון ללחץ כבד של רפובליקנים ושל גורמים המקורבים ליריבתו הילארי קלינטון, המפיצים בתקשורת כי הקיף את עצמו ביועצי חוץ אנטי-ישראלים כמו זביגנייב בז'ז'ינסקי, שהיה היועץ לביטחון לאומי של הנשיא לשעבר ג'ימי קרטר בשנים 1976-1980.


"אם לא נוכל לשאול שאלות קשות - לא נתקדם", אובאמה (צילום: רויטרס)

 

במפגש עם המנהיגים היהודים הסביר אובאמה שהוא זכה בתמיכתו של בז'ז'ינסקי בשל עמדתו בעד סיום מיידי של המלחמה בעיראק, אך הבהיר כי הוא אינו מקבל את עמדתו של היועץ לשעבר ביחס לישראל. אובאמה התריע על העליהום שמבוצע נגד כל מי שעמדותיו אינן כעמדות של הימין הישראלי.

 

"הפך מפרו-פלסטיני לפרו-ישראלי"

"אם לא נוכל לשאול שאלות קשות על הדרכים לקידום תהליך השלום או להבטחת ביטחון ישראל באופן שאינו צבאי, או לא מלחמתי או שאינה מתייחס לאיך למחוק את המתנגד - אם זה ייראה רך או אנטי-ישראל, אני חושב שתהיה לנו בעיה להתקדם", אמר אובאמה, שהבהיר כי בפגישותיו שמע דעות מגוונות בקרב ישראלים ואמריקנים.

 

"בישראל מתנהל ויכוח הגון ומעמיק ואני בטוח שגם אתם נתקלתם בו כשנסעתם לשם. מובן שבגלל הלחץ שבו הישראלים נתונים, הקהילה הפרו-ישראלית בארה"ב מודאגת מפתיחת הוויכוח בנושא הזה. אבל אני אומר שהמטרה שלנו בסופו של דבר צריכה להיות שתהיה לנו עמדה ברורה כיצד ניתן להתמודד עם הנושאים הללו", הוסיף הסנאטור מאילינוי.

 

ראלף ניידר, שהכריז על הצטרפותו למרוץ לבית הלבן כמועמד עצמאי, אמר ביום ראשון בראיון לתוכנית האמריקנית "פגוש את העיתונות", שאובאמה שינה את עמדותיו מאז החל בהתמודדות על מועמדות המפלגה הדמוקרטית לנשיאות, והפך מפרו-פלסטיני לפרו-ישראלי. "אובאמה מצנזר את עצמו בנושא הפלסטיני-ישראלי. הנושא הזה אינו על סדר היום של מערכת הבחירות למרות שהוא מרכזי לביטחון שלנו ולמצב במזרח התיכון", האשים ניידר.

 

ניידר טען כי אובאמה "היה פרו-פלסטיני לפני שהוא רץ למשרת סנאטור במדינת אילינוי. עכשיו הוא תומך בפעולות ההרס שישראל מבצעת בעזה הקטנטונת, שבה חיים מיליון וחצי אנשים. אין שום סימפטיה להרג האזרחים ביחס של 300 ל-1 - 300 פלסטינים על כל הרוג ישראלי. הוא אינו נוקט בעמדה מנהיגותית כתמיכה במחנה השלום בישראל, שבו שרים לשעבר, חברי כנסת, גנרלים בדימוס, ראשי ערים ואינטלקטואלים".

 

בתוך כך, מנהיג ארגון השחורים "אומת האיסלאם", לואיס פרחאן, התייחס היום לראשונה למועמדותו של אובאמה ואמר כי הפיחה "תקווה בעולם כולו" לכך שארה"ב תשתנה לטובה. בנאום שנשא בפני כעשרים אלף תומכים אשר נמשך כמעט שעתיים, נמנע פרחאן השנוי במחלוקת מלהביע תמיכה מפורשת באובאמה, כנראה מחשש שהמהלך יביא דווקא לירידה בתמיכה הציבורית בו.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אובאמה. פרו-ישראלי או לא?
צילום: רויטרס
ניידר: אובאמה הוא פרו-ישראלי
צילום: AP
צילום: AP
פרחאן. הביע תמיכה באובאמה
צילום: AP
מומלצים