שתף קטע נבחר

אקואדור מזהירה: אמריקה עלולה להפוך למזה"ת

נשיא אקואדור, רפאל קוריאה, יצא למסע ביבשת בניסיון לרתום מדינות נוספות המתנגדות לקולומביה. קוריאה התייחס לתקיפה שביצעה המדינה השכנה בארצו והזהיר: "זו לא בעיה מקומית, אלא בעיה אזורית". בינתיים, נשיא ארה"ב הביע תמיכה גורפת בבוגוטה והצהיר: "נעמוד לצד קולומביה"

נשיא אקואדור, רפאל קוריאה, יצא היום (ג') למסע באמריקה הלטינית, במהלכו יבקר בחמש מדינות - בהן ונצואלה - כדי לתרום תומכים לעמדתו החריפה נגד קולומביה. זאת, בעקבות המשבר הדיפלומטי שהתגלע בין שתי המדינות וונצואלה.

 

"זוהי לא בעיה מקומית, אלא בעיה אזורית", אמר קוריאה בראיון לרשת טלוויזיה במקסיקו. "אם ניתן לזה להיות תקדים, אמריקה הלטינית עלולה להפוך למזרח התיכון". 

 

קולומביה פלשה בשבת לשטחה של אקואדור והרגה מורד בכיר. התקרית יצרה משבר מדיני חמור בין קולומביה לשכנותיה אקואדור וונצואלה, שהחליטו לגרש את הדיפלומטים של קולומביה מארצותיהן. הממשלה בבוגוטה טענה כי המידע שנתפס במחנה של ארגון המורדים "צבא המהפכה של קולומביה" (FARC), שבו אירעה הפשיטה, מוכיח שנשיאי ונצואלה ואקואדור ניהלו קשרים ענפים עם המורדים.

 

מדינות רבות באמריקה הלטינית גינו את נשיא קולומביה, אלוורו אוריבה, בן-ברית חשוב של ארה"ב, בעקבות החדירה לשטח אקואדור. אולם קולומביה דבקה בעמדתה לפיה המהלך היה הכרחי למלחמתה ב-FARC, אותו היא מגדירה כארגון טרור. ממשלות לטיניות רבות פועלות ביממה האחרונה לנסות להרגיע את הרוחות בין שלוש המדינות. ארגון מדינות אמריקה (OAS), הגוף הדיפלומטי הבכיר ביבשת, צפוי להתכנס בוושינגטון בניסיון למצוא פתרון.

 

קולומביה זכתה לגיבוי מצד נשיא ארצות הברית, ג'ורג' בוש, שאמר כי ונצואלה מנסה לעורר פרובוקציות. בוש הוסיף כי ארצו "מתנגדת לכל מעשה תוקפני שעלול לפגוע ביציבות האזור". הנשיא האמריקני הוסיף כי שוחח בטלפון עם עמיתו הקולומביאני, אלוורו אוריבה, והבטיח: "אמריקה תעמוד לצד קולומביה".

 

בינתיים, נשיא ונצואלה, הוגו צ'אבס, מימש את איומו לשגר כוחות לגבול עם קולומביה. מאות חיילים כבר הוצבו בכמה מוקדים ובקרוב יצטרפו אליהם לפחות תשעת אלפים חיילים נוספים. עד כה, הצבא מסרב לפרט אודות פריסת כוחות לאורך קו הגבול, למרות שצ'אבס הודיע כי שיגר עשרה גדודי שריון. הנשיא טען כי לא מדובר בצעד תוקפני, אלא רק זהו "רצון להתגונן מפני מתקפה אפשרית".

 

עדי ראייה סיפרו כי מאות חיילים עלו על אוטובוסים ומשאיות בבסיס פרמרקיי בעיר ולנסיה שבוונצואלה ויצאו לכיוון הגבול. בצבא ונצואלה משרתים כ-100 אלף חיילים סדירים, אך ביכולתה לזמן כוח גדול של חיילי מילואים. לטענת הממשל בקראקס, כוח הצבא הכולל את אנשי המילואים נאמד בכ-280 אלף חיילים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
קוריאה. תקדים
צילום: AFP
צ'אבס. כוחות בגבול
צילום: איי אף פי
אוריבה. הלחץ גובר
צילום: איי אף פי
משבר דיפלומטי. ונצואלה, קולומביה ואקואדור
מומלצים