תפוח אדמה לוהט: חמישה מתכוני תפוד
קשה למצוא מישהו שלא אוהב תפוחי אדמה, בגרסה כזו או אחרת. תמר גור-אריה מספרת על חיבתה העזה לפקעת הפופולרית ומגישה מגוון מתכונים

אם במקרה הייתי נקלעת לאי בודד, או סתם מלוהקת להישרדות, אין ספק שהגעגוע הקולינרי הגדול ביותר היה שמור לתפוחי אדמה. כמו באהבה אמיתית הכמיהה שלי לתפוחי אדמה אינה יודעת גבולות ושובע. אני מוכנה לאכול אותם בכל יום ובכל שעה וכמעט בכל צורת הגשה. כשהייתי ילדה ודבורה המטפלת היתה

חותכת תפוחי אדמה מקולפים למקלונים של צ'יפס, התעצלתי לחכות לטיגון ופשוט אכלתי אותם חיים. מצד שני גם התנסתי באכילת נקניקיות חיות וטעימה קטנה (אבל חקוקה היטב בזכרון) ממזון הכלבים "דוגלי", אז אולי זו לא דוגמא טובה.

 

אני יודעת שזו לא חוכמה לאהוב תפוחי אדמה. סך הכל מדובר במאכל שהוא קונצנזוס כמעט כמו נינט, ועל כך יעידו 4200 טון של תפוחי האדמה הנצרכים בישראל, מדי שבוע. אז מאחר שאני ממילא מתפרצת לדלת פתוחה, אתם מוזמנים לעבור ישירות למתכונים שאספנו עבורכם, למרות שאוהבי תפוח האדמה יודעים שמדובר רק על מדגם קטן מתוך ים שלם של אפשרויות. 

 

סירות תפוחי אדמה

מתכון של רותי קינן

 

העיקרון פשוט: אופים תפוחי-אדמה גדולים, מוציאים את תוכנם, מערבבים עם חומרי תיבול, מחזירים לקונכיות הקליפה המרוקנות ואופים שנית.

 

המרכיבים:

6 תפוחי אדמה גדולים

למלית:

1 מיכל קרם פרש או שמנת קלה (או 1/2 מיכל שמנת רגילה)

מלח ופלפל

צרור עירית קצוצה

מעט פטרוזיליה קצוצה

קורט אגוז מוסקט

גבינה צהובה מגוררת (2 כפות למלית ו-2 כפות לזרייה מעליה)

 

אופן ההכנה:

  1.  מחממים את התנור לחום גבוה (200 מעלות צלזיוס). מקרצפים היטב את קליפת תפוחי-האדמה, שוטפים ומייבשים. מניחים אותם על הרשת בתנור ואופים כשעה, עד שהם שחומים ורכים.
  2. מוציאים את תפוחי-האדמה מהתנור (משאירים את התנור דולק), ומניחים להם להתקרר עד שאפשר לטפל בהם.
  3. חוצים כל תפוח-אדמה ומוציאים את התוכן כמעט לחלוטין, כך שתישאר רק שכבה דקה צמודה לקליפה. מניחים בקערה ומערבבים עם יתר חומרי המלית.
  4. ממלאים כל חצי תפוח-אדמה מרוקן במלית. אפשר להצמיד חלקית כל שני חצאים, כך שהמלית תבלוט החוצה. מניחים את התפודים הממולאים על תבנית אפייה שטוחה, ומטפטפים עליהם מעט חמאה או מרגרינה מותכת. זורים גם את הגבינה המגוררת. אופים כ20- דקות או עד שהמלית מזהיבה.


(צילום: ויז'ואל/פוטוס)

 

תפוחי אדמה קטנים אפויים ומטוגנים, ברוטב שמנת ופלפל

מתכון של בני סיידא

 

המרכיבים (ל-7 מנות):

700 גרם תפוחי אדמה קטנים

שמן לטיגון עמוק

1/4 כוס שמן זית

1 כף חרדל

1 מכל שמנת מתוקה

מלח

1 כפית פלפל שחור גרוס

1/4 כוס טימין קצוץ

 

אופן ההכנה:

  1. מקרצפים היטב את תפוחי האדמה תחת מים זורמים ומייבשים על מגבת נייר.
  2. מחממים את התנור לחום בינוני-גבוה (200 מעלות צלזיוס). מרפדים תבנית אפייה בנייר אפייה, מניחים את תפוחי האדמה בשכבה אחת ואופים עד שהם מתרככים. מצננים היטב.
  3. מחממים שמן לטיגון עמוק. חוצים את תפוחי האדמה לאורכם ומטגנים עד שהם מזהיבים.
  4. מחממים את שמן הזית במחבת ומוסיפים את תפוחי האדמה. מערבבים בקערה את החרדל והשמנת, יוצקים על תפוחי האדמה ומבשלים עד שהרוטב מסמיך. בוחשים בעדינות מפעם לפעם. מתבלים במלח, פלפל וטימין ומגישים.


(צילום: דני לרנר)

 

פירה תפוחי אדמה עם פטריות פורטובלו ופורצ'יני

מתכון של יעל גרטי

 

מנה קלה, מרשימה וטעימה.

 

המרכיבים (ל- 3 מנות):

4 תפוחי אדמה גדולים, קלופים

50 גרם חמאה, חתוכה לקוביות

מלח

פלפל שחור גרוס גס

שמן זית לטיגון

1 חבילת פטריות פורטובלו (3-4 יחידות)

20 גרם פטריות פורצ'יני מיובשות

5-7 ענפי טימין טרי

כלים: 3 רינגים בקוטר 8 ס"מ, בגובה 4-5 ס"מ

 

אופן ההכנה:

  1. מבשלים תפוחי אדמה במים עם מעט מלח עד להתרככותם, עד שניתן לנעוץ בהם מזלג. מעבירים לקערה יבשה ומועכים באמצעות ממעך.
  2. מוסיפים חתיכות חמאה, מלח ופלפל ומערבבים עד לקבלת פירה חלק. בודקים תיבול ומוסיפים מלח ופלפל לפי הטעם.
  3. מנגבים פטריות פורטובלו בעזרת נייר מגבת (לא שוטפים!) ופורסים לפרוסות ברוחב חצי ס"מ עד 1 ס"מ.
  4. משרים פטריות פורצ'יני במים חמימים במשך כמה דקות עד להתרככותן. מוציאים ומניחים במסננת.
  5. מחממים שמן זית במחבת. מטגנים פורטובלו ופורצ'יני עד להשחמת הפורטובלו. מוסיפים למחבת מלח, פלפל וענפי טימין. מקפיצים דקה נוספת ומסירים מן האש.
  6. מניחים רינג על גבי צלחת. ממלאים בו פירה עד לגובה 3-4 ס"מ ומהדקים.
  7. מעל הפירה מניחים פטריות מוקפצות. משחררים את הרינג ומגישים.

 

תפוחי אדמה בעשבי תיבול

מתכון של איילת בן-יוסף

 

הסוד הוא להשתמש בתפוחי אדמה ננסיים, רצוי מהסוג שהולך למיקרו.

 

המרכיבים (ל-6 מנות):

2 שקיות "תפוחי אדמה למיקרו"

1 צרור פטרוזיליה

2 שיני שום

1/2 צרור נענע

2-3 כפות שמן זית

מלח ופלפל

 

אופן ההכנה:

  1. אופים את התפוחים למיקרו לפי ההוראות.
  2. בינתיים מעבירים את כל שאר החומרים למעבד מזון ומרסקים לתערובת אחידה. אם רוצים אפשר להכין רוטב אחיד או להשאיר חתיכות בגדלים משתנים.
  3. מוציאים את התפוחים מהמיקרו, מעבירים לקערה ומוסיפים את הרוטב הירוק. מערבבים במהירות, כל עוד התפוחים חמים.

 

סלט תפוחי אדמה ברוטב זיתים ורוקט

מתכון של חנוך בר שלום

 

המרכיבים:

4 תפוחי אדמה

לרוטב:

1/2 כוס שמן תירס

1/4 כוס שמן זית

50 גרם זיתי קלמטה מגולענים ופרוסים

1/4 כוס חומץ בן יין לבן

1 כף חרדל דיז'ון

1 כפית דבש

2 שיני שום כתושות

1/2 כוס עלי רוקט (או ריחן) חתוכים לרצועות

מלח

פלפל שחור

 

אופן ההכנה:

  1.  מבשלים את תפוחי האדמה בקליפתם, עד שהם מתרככים. מצננים, מקלפים וחותכים לקוביות.
  2. מערבבים את כל מרכיבי הרוטב, יוצקים על תפוחי האדמה ומערבבים. משהים לפחות 4 שעות לספיגת הטעמים.

 

לפנייה לכתב/ת
    קישורים ממומנים
     תגובה חדשה
    הצג:
    כל התגובות לכתבה תפוח אדמה לוהט: חמישה מתכוני תפוד
    אזהרה:
    פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
    בולבוסים הורסים
    צילום: חיים הורנשטיין
    עוד מישהי שלא זקוקה לבישול
    צילום: חיים הורנשטיין
    ynet ספיישל