שתף קטע נבחר

מרכז הרב: מהרב קוק ועד הרב שפירא

מאז תקופת הרב צבי יהודה קוק, בשנות ה-70, הפכה מרכז הרב לספינת הדגל של הציונות הדתית וראשי המדינה נהגו לפקוד אותה מדי שנה ביום ירושלים. מרכז הרב - מהרב קוק ועד ימינו

פחות מחצי שנה אחרי פטירתו של הרב הראשי לשעבר, הרב אברהם שפירא, פוקד אסון נוסף את ספינת הדגל של הציונות הדתית – ישיבת "מרכז הרב" שבראשה עמד.

 

ישיבת "מרכז הרב" נוסדה בשנת 1924 על ידי רבה הראשי הראשון של ארץ ישראל ומנהיג הציונות הדתית, הרב אברהם יצחק קוק. בשנותיה הראשונות שכנה הישיבה במרכז העיר ולמדו בה מספר מצומצם של תלמידים המקורבים לרב. לאחר פטירתו של הרב קוק בשנת 1935 מונה הרב יעקב משה חרל"פ למחליפו, ו-17 שנים לאחר מכן החל לכהן בתפקיד הרב צבי יהודה קוק, בנו של מייסד הישיבה.

 

פריצתה הגדולה של "מרכז הרב" החלה בתקופתו של הרב קוק הבן. רבים מצעירי הציונות הדתית בחרו להמשיך בלימודים תורניים גם לאחר לימודי התיכון, רבנים חדשים החלו ללמד בישיבה, ובשנת 1964, בעקבות ריבוי התלמידים, עברה למשכנה הנוכחי בשכונת קריית משה. לאחר מלחמת ששת הימים ייסדה קבוצת תלמידים את תנועת ההתיישבות "גוש אמונים" בעידודו של ראש הישיבה, וכעבור עשור החלו עשרות רבנים יוצאי "מרכז הרב" בהקמת ישיבות ציוניות נוספות

בדרכו של הרב קוק. 

 

עם פטירתו של הרב צבי יהודה, בשנת 1982, מונו הרבנים שאול ישראלי ואברהם שפירא לראשי הישיבה. כעבור 13 שנה נפטר הרב ישראלי, והרב שפירא הוביל לבדו את ספינת הדגל עד פטירתו בחג סוכות השנה. בימיו האחרונים מסר ראש

הישיבה את המושכות לבנו, הרב יעקב שפירא, המכהן כיום בתפקיד.


עם הרב צבי-יהודה במרכז-הרב (מתוך ספר היובל של בני-עקיבא)

 

בשנת 1997 פרשה מהישיבה קבוצת רבנים גדולה, בראשם הרב צבי טאו, והקימה את "הר המור". הרקע לפיצול הייתה מחלוקת אידיאולוגית שפרצה בעקבות הקמת מכון הוראה בין כתלי הישיבה.

 

ישיבת מרכז הרב זוהתה במשך השנים כמובילת הזרם הממלכתי בציונות הדתית, הרואה בהקמת המדינה אתחלתא דגאולה (התחלת הגאולה). השתתפותם של ראשי המדינה – נשיאים, ראשי ממשלות, רמטכ"לים ושרי ביטחון – באירוע השנתי המרכזי בליל יום ירושלים, מלמדת על ייחסם של רבני הישיבה למדינה ולעומדים בראשה. בשנים האחרונות, ובעיקר בעקבות תכנית ההתנתקות, נסדקה אידיאולוגיה זו, והרב שפירא אף קרא לחיילי צה"ל לסרב לפקודת הפינוי. ראש הישיבה לא הצליח לסחוף את תלמידיו והציונות הדתית נקרעה. בנוסף, נפסקה בשנים האחרונות הופסקה צעדת ראשי המדינה להיכל הישיבה ביום ירושלים.

 

בין בוגרי "מרכז הרב" מאות רבנים, מחנכים, אישי ציבור וקצינים בכירים בצה"ל. רובם המוחלט פנו במהלך הלימודים או אחריהם לשירות צבאי במסגרות שונות – מסלול ישיבות ההסדר, "הסדר מרכז" (שנות לימוד רבות יותר ושירות קצר הכולל הכשרת לוחמים בלבד) או שירות מלא. בישיבה לומדים כיום כ-400 תלמידים - רובם רווקים בתחילת שנות ה-20 לחייהם, ולצידם עשרות אברכים נשואים. בצמוד אליה ממוקמת ישל"צ – "הישיבה לצעירים ירושלים" – שכמה מתלמידיה שהו בבית המדרש בזמן התקפת הירי.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מרכז הרב
צילום: גיל יוחנן
ספסלי הישיבה אחרי הירי
צילום: AFP
מומלצים