שתף קטע נבחר

תיאטרון פוליטי בצל הטרור

פסטיבל הקריאה של מחזאות פוליטית מבריטניה נפתח אמש (ה') כשעה לפני הפיגוע הרצחני בירושלים. אירועי הפסטיבל ימשכו במהלך סוף השבוע. הזדמנות להסתכל למציאות בעיניים

גם אם פסטיבלי קריאה זה לא בדיוק כוס התה שלכם ואתם מעדיפים הצגות מן המוכן על התפאורה, התלבושות, פס הקול והמשחק המהוקצע, את פסטיבל הקריאה שרקחו במשותף התיאטרון הלאומי הישראלי והתיאטרון הלאומי הבריטי, בשיתוף עם תכנית Bi-Arts לחילופי תרבות, אתם ממש לא רוצים לפספס. החל מיום חמישי ולאורך סוף השבוע מארחים אולמות "צוותא" בתל אביב אירוע מרתק שמְזַמן לחובבי תיאטרון ולכאלה שאינם חוששים להסתכל למציאות בעיניים, חוויה חד פעמית ויוצאת דופן - מפגש עם מחזאות פוליטית עכשווית שנכתבה על ידי מיטב המחזאים הפועלים כיום בבריטניה.

 

באופן מטלטל למדי למרות הבדלי התרבות, המרחק הגיאוגרפי והשוני המהותי בנסיבות הפוליטיות, עוסקים המחזות בחיים בישראל 2008 לא פחות מאשר בבריטניה. "'צוותא' הוא מוסד שבמשך שנים נחשב מחתרתי ובועט", אמר אילן רונן, מנהלו האמנותי של תיאטרון "הבימה" עם פתיחת האירוע אמש. "פה החל המחזאי יהושע סובול לביים את מחזותיו הפוליטיים של חנוך לוין כך שבקיומו של פסטיבל קריאה של מחזאות פוליטית במקום הזה, יש מעין הומאז'".


"האנשים בדלת ממול". למרות הקריאות לחרם אקדמי על ישראל

 

רונן דיבר על הפתיחוּת שהפגינה הנהלת התיאטרון הלאומי הבריטי בכל הנוגע לשיתוף הפעולה עם המקבילה התיאטרונית הישראלית בעיקר על רקע הקריאות ההולכות וגוברות בבריטניה לחרם אקדמי ותרבותי על ישראל. "אני מוצא את הדיאלוג בין שני התיאטראות מרתק ובעיקר את הבחירה להתחיל אותו דווקא במחזאות פוליטית", הוסיף והדגיש, "לצד הרצון לחשוף את המחזאים הישראלים בפני העולם, יש כאן גם אמירה על חשיבותה של האמנות בעיתות משבר. על רקע מה שקורה בדרום ישראל, בשדרות ובאשקלון ומה שקורה בעזה, האמנות יכולה לגשר, לחשוף, ליצור דיאלוג".

 

ניקולס הייטנר, מנהלו האמנותי של התיאטרון הלאומי הבריטי, הודה על ההזמנה של הבימה לשיתוף פעולה ואמר: "המחזות שיוצגו בפסטיבל מתייחסים לקונפליקטים ולקשיים ודרכם אפשר לראות כיצד מתבוננים המחזאים שלנו בשאר העולם. זה נכון שאמנות יכולה לבנות גשרים אבל חשיבותה לא רק בגישור סנטימנטאלי אלא בהבנה עמוקה דרך כנות וחשיפת האמת. אני חושב שכל אמנות צריכה לשאוף לזה".

 

באופן מפתיע נרשמה אמש באירוע גם נציגות של משרד החוץ שתמך בו. נורית יערי, מנהלת המחלקה לשיתופי פעולה תרבותיים ומדעיים במשרד החוץ, הודתה: "בדרך כלל מחזאות פוליטית הולכת נגד הממסד, עם זאת משרד החוץ הישראלי שמח וגאה להיות חלק משיתוף הפעולה הזה ולתמוך בפרויקט שהוא במהותו מעורר מחלוקת. תרבות יוצרת גשרים בין עמים ואנחנו תקווה ששיתוף הפעולה הזה יוביל גם לשותפויות נוספות בעתיד".

 


הפיגוע בישיבה בירושלים. הדהד גם במחזה על ה-11 בספטמבר

 

המצב יוצא משליטה

כשעה אחרי אירוע הפתיחה של הפסטיבל זעקה הטלוויזיה שבפתח אולם "צוותא" את כותרות החדשות הנוראות מירושלים. הפיגוע הרצחני שגבה את חייהם של שמונה תלמידים בישיבת "מרכז הרב" בירושלים המם את הנוכחים. גם על הבמה הדהד הטרור במחזה "האנשים מעבר לדלת" של הנרי אדם, שמתרחש בבניין דירות בלונדון זמן קצר אחרי ה-11 בספטמבר - הפיגוע במגדלי התאומים ובבניין הפנטגון.

 

כוחו של המחזה, שגיבורו הוא צעיר ממוצא פקיסטני עם בעיות נפש שמוטרד על ידי קצין משטרה שמנסה לקשר אותו לעסקי טרור, דווקא באנושיות שלו ובאופן שהוא מראה עד כמה מהר יכול המצב לצאת משליטה. את המחזה תרגם לעברית ירון פריד ועל הבימוי החלקי של השחקנים רועי צדוק, דינה דורון, מיקי ליאון וגיא רוזן, אמונה אורלי רביניאן.

 

במהלך סוף השבוע יציגו ב"צוותא" גם את "דברים קורים", המחזה המדובר של דויד הר שמתאר את תהליך קבלת ההחלטות של הפלישה לעיראק על רקע המאבקים בין ארה"ב לבריטניה, ועוסק בשאלה פשוטות שהתשובה אליהן מורכבת כמו איך דברים קורים? איך מתקבלות החלטות? מה מניע אנשים לשלוח חיילים להלחם?

 

"מחזהו של הר, רלבנטי מאד לחיים בישראל", אמר הבמאי הצעיר שי פיטובסקי, שמסיים בימים אלה את לימודיו בסמינר הקיבוצים. "בעיראק נהרגו 5000 חיילים אמריקנים וכ-100 אלף אזרחים עיראקיים. זה יותר ממה שנהרגו אי פעם מנשק להשמדה המונית. הם אנסו את המציאות כדי להצדיק את המלחמה ואני לא יכול שלא להרהר על זה כשאני עצמי יוצא ביום ראשון הקרוב למילואים. בכל פעם שאני מחזיק נשק, אני שואל את עצמי אם מי שקיבל את ההחלטות באמת שקל את המשמעות ואת ההשלכות של ההחלטה לשלוח אותי להלחם".

 

פיטובסקי ציטט משפט של קולין פאוול, לשעבר מזכיר המדינה של ארה"ב, שאמר: "פוליטיקאים מתחילים מלחמות וחיילים נלחמים ומתים בהן". מחר 

 (שבת) תתקיים קריאה של המחזה "חגיגה" של הרולד פינטר שמפגיש שלושה זוגות יאפים שיושבים לארוחת ערב במסעדת יוקרה וחושפים תוך כדי את גבולות הפוליטיקה בתחום היחסים האישיים. כסף, אלימות, כוחנות וגזענות, משחקי תפקידים שמשליכים מהזירה הבינאישית לזירה הבינלאומית. מחר בשעה 13:00 ייערך רב שיח בהשתתפות ניקולס הייטנר, מנהל התיאטרון הלאומי הבריטי, והדרמטורג, סבסטיאן בורן, אילן רונן, מנהל התיאטרון הלאומי "הבימה", הדרמטורגית ד"ר ורדה פיש והמחזאי הישראלי תמיר גרינברג ("חברון").

 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
רונן. דווקא מחזאות פוליטית
צילום: מרב יודילוביץ'
הייטינר. שואף לחשיפת האמת
צילום: מרב יודילוביץ'
לאתר ההטבות
מומלצים