שתף קטע נבחר

זירת הקניות

מדענים: השקיות אינן מסכנות את החיות בטבע

הקמפיין שצובר תאוצה ברחבי העולם לצימצום השימוש בשקיות פלסטיק מצטט, בין היתר, טענה כי הן גורמות למותן של מאה אלף חיות בים מדי שנה. מדענים: זו טענה מוגזמת שאין לה ביסוס מדעי. העיתון "טיימס" גילה: מדובר בציטוט שגוי ממחקר קנדי ישן

האם שקיות הפלסטיק אכן כה מסוכנות לחיות הבר כפי שטוענים שוחרי הסביבה? מדענים בריטים יצאו למתקפה נגד הקמפיין העולמי לחרם על שקיות הפלסטיק, בטענה כי המוניטין שלהן כמסוכנות לחיות הבר מוגזם ומבוסס על מידע מדעי שגוי.

 

שוחרי סביבה טוענים כי שקיות הפלסטיק מזהמות את החופים ומאגרי המים, והורגות או פוגעות בציפורים ובחיות בר ומשק. בים הפתוח הורגות השקיות ציפורים, צבי ים ויונקים ימיים. אחת ההאשמות הבולטות נגד השימוש המופרז בשקיות פלסטיק היא שהן גורמות למותן של 100 אלף חיות בר וכמיליון ציפורים מדי שנה.

 

אך על פי בדיקה של העיתון "הטיימס" הלונדוני אין לטענה זו כל ביסוס מדעי ואין בנמצא הוכחות מדעיות על האיום המשמעותי שמציבות שקיות הפלסטיק על חיות הבר. מדענים שבחנו את הנושע אמרו לעיתון כי השקיות אינן מהוות איום משמעותי על רוב היצורים הימיים, לרבות כלבי ים, לוויתנים, דולפינים וציפורי מים.

 

מחקר משנת 1997 מצא כי רוב מקרי המוות של יצורים ימיים גדולים (בעיקר יונקים) נגרם כשהם נלכדו או הסתבכו בפסולת – חבלים, חוטי דיג וציוד ימי אחר. "שקיות פלסטיק לא יכולות ללכוד את החיות הללו כי הן גדולות מדי", אמר מחבר המחקר, דייויד לאיסט. הוא ציין כי הנזק שגרמו שקיות פלסטיק ליונקים ימיים כמו לוויתנים ודולפינים מזערי בלבד, ושעבור ציפורי מים השקיות אינן מהוות כל איום.

 

המחקר הקנדי צוטט באופן שגוי 

יתרה מזאת: מבדיקת העיתון עולה כי הטענה המרכזית של שוחרי הסביבה – לפיה שקיות פלסטיק הורגות 100 אלף יצורים ימיים מדי שנה - מבוססת על מחקר קנדי שפורש באופן שגוי. המחקר מצא כי בין 1981 ל-1984 מתו יותר ממאה אלף יונקים ימיים וציפורים באזור נופאונדלנד בצפון מזרח קנדה כתוצאה מרשתות דיג קרועות שהושלכו למים ולטבע. במחקר מתברר לא היה איזכור כלל לשקיות פלסטיק.

 

15 שנה מאוחר יותר, ב-2002, הזמינה ממשלת אוסטרליה מחקר על השפעות שקיות הפלסטיק. מחבריו ציטטו שלא במדויק את המחקר הקנדי, וייחסו את נתוני התמותה לשקיות הפלסטיק. במשך ארבע שנים נותרה הטעות על מקומה ורק ב-2006 שינו החוקרים את המלים "שקיות פלסטיק" ל-"פסולת פלסטיק". הם גם הודו כי המחקר הקנדי התייחס לציוד דיג מפלסטיק כמו חוטים ורשתות, וכי אין דרך לבחון במדויק כמה חיות בר מתות מדי שנה משקיות פלסטיק.

 

ביולוג ימי מ"גרינפיס": השקיות אינן הבעיה

חרף התיקון, טענת "מאה אלף החיות בשנה" הפכה לעמוד התווך של הקמפיין נגד שקיות הפלסטיק. דייויד סנטיו, ביולוג ימי מארגון "גרינפיס" אמר ל"טיימס" כי מידע מדעי שגוי פועל נגד שאיפתה של הממשלה הבריטית להחרים את השקיות. "קשה מאוד להאמין שהרבה חיות נהרגות משקיות. העדויות מראות דווקא את ההיפך. בכל מקרה, לא נפתור את בעיות הפסולת שלנו אם נתמקד בשקיות פלסטיק", אמר סנטיו.

 

"הממשלה אינה מקבלת שירות טוב כשהיא מצהירה הצהרות המבוססות על מידע שגוי, ללא ביסוס מדעי ועובדתי. עבור יונקים ימיים גדולים, הבעיה העיקרית היא רשתות דיג וחוטי דיג. במישור הגלובלי, שקיות פלסטיק אינן בעיה", הוסיף החוקר.

 

תמיכה עולמית בחרם על השקיות

טענות המדענים נשמעות כאשר ברחבי העולם גוברת התמיכה במהלכים שמטרתם צימצום השימוש בשקיות פלסטיק – בין השאר בשל אותו איום על חיות הבר. המדענים אינם מתווכחים עם הטענה כי יצור השקיות, שינוען ואופן הצריכה המופרז שלהם גורם לזיהום סביבתי. הם רק מתווכחים עם הטענות בדבר הסכנות לבעלי החיים בטבע.

 

הויכוח בבריטניה עלה מדרגה כשראש הממשלה גורדון בראון הודיע בחודש שעבר כי יאלץ גם את המרכולים הבריטים לגבות תשלום עבור השקיות – על פי המודל שיושם בהצלחה רבה באירלנד הסמוכה. הוא כינה את השקיות "הסמל המובהק ביותר של פסולת ביזבוז סביבתי". שוחרי סביבה הביעו תמיכה ביוזמה, ואפילו במגזר העסקי ראו בה צעד חיובי לקראת עתיד "ירוק" יותר. אך מדענים, חוקרים ימיים וגם פוליטיקאים תקפו את המהלך וטענו כי מדובר בקמפיין המבוסס על נתונים מדעיים שגויים.

 

"הממשלה מפגיעה חוסר אחריות כשהיא 'קופצת על העגלה' ללא שום ביסוס מדעי", אמר לורד טאברן, ראש עמותה מדענית בריטית. "זוהי דוגמא אחת מני רבות שבה מידע מדעי לקוי מוביל החלטות גרועות שגורמות לנזק. לתקוף את השקיות אולי גורם לאנשים להרגיש טוב אך הדבר לא יניב הישגים", דברי טאברן.

 

גם בישראל מתקדמת הצעת חוק לפיה ייגבה שקל עבור כל שקית במרכולים במטרה להניא את הציבור מלהשתמש בהן.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איי פי
נזק מזערי בלבד? צב שבלע שקית פלסטיק
צילום: איי פי
המטרה: חרם בכל העולם. ארכיון
צילום: דלית שחם
מומלצים