שתף קטע נבחר

הלם במלזיה: מפלגת השלטון איבדה מכוחה

ראש ממשלת מלזיה, עבדאללה אחמד בדאווי, ספג אתמול מכה קשה בבחירות הכלליות שנערכו במדינה, שבעקבותן הצטמק הרוב שבו החזיקה מפלגתו מ-90 אחוזים ל-62 אחוזים בלבד. קודמו בתפקיד, מהטיר מוחמד, טען כי עליו להתפטר: "הוא צריך לשאת באחריות"; אבל ראש הממשלה טען כי לא מופעל עליו לחץ

תושבי מלזיה התעוררו היום (א') למציאות פוליטית שונה לחלוטין – לראשונה זה 40 שנה. זאת, בעקבות ניצחונן של מפלגות האופוזיציה האיסלאמיות והרפורמיסטיות בחמש מדינות, ניצחון שהנחיל תבוסה קשה למפלגת השלטון.

 

הקואליציה של מפלגת "החזית הלאומית" (בריסאן נסיונל) הרב גזעית, בראשותו של ראש ממשלת מלזיה, עבדאללה אחמד בדאווי, הצליחה לגרוף רוב זעום בפרלמנט – ובעקבות המכה שספגה מפלגתו בבחירות, עתידו הפוליטי לוט בערפל. קודם לבחירות החזיקה הקואליציה ב-90 אחוזים מהמושבים בפרלמנט – ובעקבות הבחירות אתמול הצטמצם כוחה ל-62 אחוזים בלבד. בנוסף על כך, נחלה מפלגתו של עבדאללה מפלה בבחירות שנערכו במדינת הולדתו, פנאנג.

 

קודמו של עבדאללה בשלטון, מהטיר מוחמד, קרא לו להתפטר. "הוא צריך לקחת את האחריות", אמר מהטיר, והודה כי הוא סבור שעשה טעות כאשר בחר בו כיורשו. לטענתו, סגנו של עבדאללה, נג'יב רזאק, צריך לקבל את סמכויות השלטון. עם זאת, ראש הממשלה הבהיר כי לא מופעלים עליו כל לחצים, וכי בשלב זה הוא נשאר בתפקידו. הוא גם קרא לאזרחים לשמור על הסדר ולהימנע ממהומות.

 

הרחובות במלזיה היו הבוקר שוממים. תושבים רבים חששו מפני מהומות, וביכרו להישאר בבית. בפעם האחרונה שהקואליציה ספגה מהלומה שכזו בבחירות ב-1969, התפרצו במדינה מהומות על רקע גזעי. "אני המום. עושה רושם שמלזיה היא מדינה חדשה ושונה לגמרי. נראה כאילו היא נולדה מחדש", אמר דניאל סיא, מהנדס בן 27, אחד המעטים שיצא לרחובות הבירה קואלה לומפור כדי לעשות קניות.

 

עבדאללה, שרק לפני ארבע שנים הוביל את הקואליציה לניצחון סוחף בבחירות ועורר במדינה את התקווה לשינויים חיוביים, ניצב הבוקר בפני מציאות קודרת וחוסר ודאות פוליטי. עוזריו הביעו הלם מהמהלומה – אך גם הם התנגדו שיפרוש. "זה לא הזמן לפרוש, כי מגזרים שלמים בתוך החזית הלאומית הצטמצמו", אמר אחד מיועציו הקרובים,

שסירב להזדהות. "איבדנו כמה אנשים – ואנחנו צריכים להתלכד", הוסיף.

 

מלזיה היא מדינה בעלת הרכב אתני מגוון. כ-55 אחוזים מהאוכלוסייה הינם מלזים אתניים, המשתייכים לדת האיסלאם. היתר הינם סינים והודים. על פי הערכות, דווקא שתי קבוצות אלה הן שהנחילו למפלגת השלטון את המכה הקשה – על רקע תחושות הקיפוח שחשו.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
עבדאללה אחמד בדאווי. אין לחץ?
צילום: רויטרס
מומלצים