שתף קטע נבחר

הדלאי למה: לחקור את "רצח העם התרבותי"

"בין אם סין מודה בכך או לא, ישנה בעיה בטיבט", אמר המנהיג הרוחני של העם הטיבטי. הוא קרא לעולם לממשלתו הגולה הודיעה שלפחות 80 בני אדם נהרגו ו-72 נפצעו בעיר בסוף השבוע. בבירה להסה שורר שקט מתוח, אך לפי גולים טיבטים, לפחות שבעה נהרגו במהומות שגלשו למחוז הסמוך סיצ'ואן

המנהיג הרוחני הגולה של העם הטיבטי, הדלאי למה, קרא היום (א') לקהילה הבינלאומית לחקור את אירועי הימים האחרונים בחבל טיבט ולבדוק אם מתבצע בה "רצח עם תרבותי". מוקדם יותר מסרה ממשלתו הגולה כי בסוף השבוע נהרגו בלהסה, בירת טיבט לפחות 80 בני אדם ו-72 נפצעו. בינתיים גלשו המהומות גם למחוז סיצ'ואן בסין, ולפי ארגוני גולים, שבעה נהרגו שם.

 

במסיבת עיתונאים שכינס בדארמסלה שבהודו אמר הדלאי למה ש"אם במכוון ואם לא במכוון, מתבצע רצח עם תרבותי" בטיבט. "האומה הטיבטית ניצבת בפני סכנה חמורה. בין אם סין מודה בכך ובין אם לאו, ישנה בעיה". בלהסה, הנתונה בעוצר לאחר שידעה בסוף השבוע את המהומות הגדולות מזה עשרים שנה, שרר הבוקר שקט מתוח.

 

המהומות בטיבט:

 

הדלאי למה אמר כי סין נסמכת על כוח כדי להשליט סדר. הוא ציין כי לקהילה הבינלאומית "מחויבות מוסרית" להזכיר לסין כי עליה להיות מארחת טובה במשחקים האולימפיים, אך ציין כי היא אכן ראויה לארח אותם. דובר ממשלתו של הדלאי למה הגולה בדארמסלה שבהודו, תובטן סמפל, אמר כי גורמים שונים בלהסה ספרו לפחות 80 גופות מאז פרוץ האלימות. הוא לא ידע לומר כמה מהן של מפגינים.

 

בינתיים החלה המחאה האלימה לגלוש אל מחוזות סינים הסמוכים לטיבט. כמאתיים מפגינים השליכו בקבוקי תבערה לעבר תחנת משטרה במחוז סיצ'ואן. זאת לאחר שאלפי מפגינים יצאו ממנזר אמדו נגבה קירטי במחוז, הניפו את הדגל הטיבטי וקראו קריאות למען עצמאות טיבט. לפי שני ארגונים גולים טיבטים, כוחות הביטחון פיזרו את המפגינים בכוח ובמהומות נהרגו שבעה מהטיבטים.

 

אתמול דיווחו הגולים הטיבטים כי כמאה בני אדם נהרגו, אך כבר אז מסרו כי הצליחו לאשר רק 30 ממקרי המוות. סוכנות הידיעות הסינית הרשמית, לעומת זאת, דיווחה עתה על 10 הרוגים בלבד בתקריות אלימות בעיר וכי 12 שוטרים נפצעו באורח קשה. עוזר בכיר של הדלאי למה, טנזין טאקלה, אמר כי 26 מבין ההרוגים נהרגו אתמול סמוך לכלא דראצ'י בלהסה, שלוש גופות נוספות נמצאו סמוך למסגד מוסלמי, לפחות שניים נוספים נהרגו במקדש רמוצ'ה וחמש ילדות נהרגו בשכונה המרכזית בעיר.

 

"הדיווחים מגיעים מקרובי משפחה, מאנשים בפנים ומאנשי קשר של משרד הביטחון שלנו", אמר. האלימות, הקשה שידעה טיבט מאז 1989, פרצה ביום החמישי של מחאות שקטות שהחלו ביום שני, לציון יום השנה להתקוממות נגד השלטון הסיני ב-1959 ועל רקע קריאות טיבטים בעולם להחרמת האולימפיאדה בבייג'ינג.


בנק שהוצת בלהסה, בירת טיבט (צילום: רויטרס)

 

מוקדם יותר, בשיחה עם כתב רשת החדשות הבריטית BBC, הביע הדלאי למה "חשש כבד" שמדיניות סין תוביל להמשך שפיכות דמים בטיבט. לפי הדיווח, המנהיג הרוחני הגולה של העם הטיבטי הדגיש כי הוא תומך בקיום המשחקים האולימפיים בבייג'ינג בקיץ הקרוב, וסבור כי מדובר בהזדמנות לסינים להציג את תמיכתם בעקרון החופש.

 

בלהסה, בירת טיבט, אליה זרמו בימים האחרונים כוחות גדולים של צבא ומשטרה, שרר הבוקר שקט מתוח. תושבים סיפרו כי עסקים רבים נותרו סגורים והעוצר שהטילו הרשויות עדיין בתוקף. הפגנות המחאה, כפי שאירע במיאנמר בספטמבר האחרון, הונהגו תחילה על-ידי נזירים בודהיסטים אך לאחר מכן משכו תמיכה עממית. במהומות הוצתו בתי עסק רבים וניידות משטרה.

 

בעיר מערבית אחרת בחבל טיבט, שיאה, התעמתו שוטרים עם מאות בודהיסטים וטיבטים. עדי ראייה

סיפרו כי המשטרה השתמשה בגז מדמיע כדי לפזר את המפגינים, שצעדו ממנזר לבראנג ההיסטורי וניפצו את שמשות מטה המשטרה המקומי.

 

ממשלת סין האשימה בסוף השבוע את הדלאי למה בתכנון הפרות הסדר בבירת טיבט. גורמים בשלטון העצמאי בטיבט אמרו לסוכנות הידיעות המקומית: "יש מספיק ראיות המוכיחות כי אנשיו של הדלאי למה תיכננו, ארגנו והובילו את המהומות בלהסה".


פורסם לראשונה 16/03/2008 10:22

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: גיל יוחנן
דלאי למה. קורא לפתוח בחקירה
צילום: גיל יוחנן
צילום: AP
נזירים צועדים ממנזר לבראנג
צילום: AP
המהומות בלהסה בסוף השבוע
צילום: AP
מומלצים