שתף קטע נבחר

זירת הקניות

דו"ח של האו"ם: הקרחונים מפשירים בקצב שיא

מדענים שביצעו מדידות בקרחונים שעל רכסי הרים מסביב לעולם מצאו שקצב ההפשרה שלהם נמצא במגמת האצה בשנים האחרונות. המשמעות: נהרות שניזונים ממי קרחונים כמו בהודו או בחוף המערבי של ארה"ב, צפויים לעלות על גדותיהם. תוכנית הסביבה של האו"ם: אם העולם לא יירתם למאבק בשינוי האקלים, ההזדמנות שלנו לפעול תימס ותעלם"

הקרחונים המכסים רכסי הרים מסביב לעולם מפשירים בקצב המהיר ביותר שתועד אי-פעם, ורבים מהם עלולים להעלם תוך כמה עשרות שנים - זו האזהרה החמורה שמופיעה בדו"ח של תוכנית הסביבה של האו"ם שפורסם בסוף השבוע.

 

הדו"ח מבוסס על מדידות שביצעו מדענים ב-30 קרחונים על תשעה רכסי הרים מסביב לעולם. פרופ' וילפריד האברלי, ראש שירות ניטור הקרחונים העולמי, שביצע את המדידות, אמר כי בין השנים 1980 ועד 1999 הקרחונים איבדו בממוצע 30 סנטימטר של קרח מדי שנה, אולם מאז שנת 2000 גדל הקצב ל-50 סנטימטר מדי שנה בממוצע.

 

הקרחון המועד ביותר להעלם הוא בריידלבליקבריאה, שהצטמק ב-3.1 מטרים. בממוצע, קרחונים סביב העולם הצטמקו ב-1.5 מטרים. "הנתונים מעידים על האצה בקצב הפשרת הקרחונים ואין לנו מושג מתי המגמה הזו תעצר - אם בכלל", אמר האברלי.


למעלה: קרחון ויידמה בפטגוניה בשנת 1930. למטה: פעילי "גרינפיס" באותה נקודה כיום (צילום: AFP) 

 

תוכנית הסביבה של האו"ם התריאה כי המשך המגמה הזו יכולה להיות הרת אסון, במיוחד עבור מדינות כמו הודו, שנהרותיה ניזונים ממי קרחונים בהימליה, או אזורים כמו החוף המערבי של ארצות הברית, שמקבל את המים שלו מקרחונים בהרי הרוקי והרי סיירה נוואדה.

 

ראש תוכנית הסביבה של האו"ם, אכים שטיינר, קרא בעקבות הדו"ח למדינות העולם לפעול בנחישות לצימצום פליטת גזי החממה, כדי להאט את קצב התחממות כדור הארץ שאחראית להפשרת הקרחונים. הוא אמר כי כינוס שינוי האקלים שמתוכנן בקופנהאגן בשנה הבאה יהיה קו פרשת מים, שאחריו ניתן יהיה לדעת האם המדינות נרתמו לעזרת כדור הארץ או לא. "אם לא נפעל, מרווח הפעולה שלנו, כמו הקרחונים, פשוט ימס וייעלם", אמר שטיינר.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
שחיקה הולכת וגוברת. קרחון מורנו בארגנטינה
מומלצים