שתף קטע נבחר

LTE - הטכנולוגיה שתנצח את ה-Wimax?

קוראים לה ‭,LTE‬ והיא מסתמנת כמתחרה רצינית ל‭Wimax-‬ על רשת הדור הבא. ענקיות הסלולר וודאפון וורייזון כבר הכריזו: הולכים עליה, אבל זה יקח זמן

בזמן שרשתות הדור השלישי הולכות ומתבססות בעולם, והדור הרביעי האמיתי נראה עדיין מעבר לאופק, מפעילי הסלולר עוסקים בבחינת האופציות לעתיד. הרשת הסלולרית הבאה, כך מסתמן, לא תהיה דור רביעי - רשתות דור רביעי יציעו קצבי תקשורת של 100 מגהביט לשנייה ומעלה, ומעבר חלק בין רשתות קוויות ואלחוטית - אבל סביר שרשתות "קדם דור רביעי" כן יהיו זמינות כבר בשנים הקרובות.

 

Wimax ו-LTE: ראש בראש

שני המתחרים העיקריים בקטגוריה הזו הם ה-WiMax המוכר, שניצניו כבר זרועים ברחבי הגלובוס, והמתחרה החדש יחסית - LTE - Long Term Evolution (אבולוציה לטווח רחוק) של חברת ‭,3GPP‬ שמהווה התפתחות של רשתות הדור השלישי הקיימות.

 

LTE יציע מעבר לרוחב פס גדול משמעותית עם מבנה רשת פשוט יותר ויעילות גבוהה, שבסופו של דבר יוזילו את עלויות התקשורת ואולי גם יובילו את השוק לעבר מודל של חבילות גלישה ללא הגבלה, כפי שהנהיגה באחרונה גם בזק. הטכנולוגיות האלו גם יהפכו, בגרסאות מתקדמות יותר שלהן, לתשתית הרדיו של הדור הרביעי העתידי.

 

WIMAX זכתה בינתיים להרבה יחסי ציבור אבל למעט פרישה. ההבטחות מדברות על מהירויות גלישה מרשימות שתספק, כמו 70 מגה ביט לשנייה. לאחרונה היא זכתה לדחיפה משמעותית עם ההכרזה של ספרינט (ספקית תקשורת סלולארית בארה"ב) על שימוש ב-WIMAX כרשת התקשורת הבאה שלה. התכנון המקורי היה "לכסות" 100 מיליון משתמשים פוטנציאליים במהלך השנה, אבל בעקבות קשיים טכניים, התוכניות עלולות להתעכב. גם אינטל נחשבת תומכת נלהבת של הטכנולוגיה, ומבטיחה שילוב שבבי ה‭Wimax–‬ בערכות השבבים שלה - כן, בדיוק כפי שהיתה הראשונה לתמוך בזמנה בשבבי WIFI בניידים.

 

העברת נתונים עד 30 ק"מ

LTE אומנם פחות מוכרת, אבל יש לה כמה תומכים משמעותיים כמו ענקיות הסלולר בארה"ב, ורייזון ווודאפון. אלה כבר הכריזו, שהן רואות ב‭LTE–‬ את טכנולוגיית הדור הבא שלהן. היעדים של LTE הם קצב של 100 מגה ביט בהורדה ו-50 בהעלאה. כמובן, שכמו טכנולוגיות אלחוטיות אחרות, הביצועים יורדים משמעותית עם המרחק והעומס. טווח הכיסוי של "תא" LTE אופטימאלי הוא בערך 5 ק"מ, אבל הוא יכול גם להגיע ל-30 ק"מ עם ביצועים "סבירים" - מה שמאפשר פריסת אנטנות דלילה יחסית למה שמקובל היום.

 

ל‭,WIMAX–‬ לעומת זאת, יש לפחות יתרון משמעותי אחד: הטכנולוגיה מוכרת, היא בשלבי פיתוח כבר שנים, וכמה חברות בכל זאת פרשו רשתות כאלו ברחבי העולם. בו בזמן, LTE עדיין רחוקה משימוש מסחרי משמעותי. לכן, סביר שהשימוש ב-WIMAX יתרחב עוד לפני ש-LTE תהיה בכלל זמינה, מה שיהווה מקדם לא קטן בתחרות. ואכן, WIMAX תהיה זמינה בקנה מידה גדול כבר בשנה הבאה. הטכנולוגיה קורצת במיוחד עבור שווקים מתפתחים ואזורים חקלאיים, שבהם צפיפות האוכלוסין נמוכה במיוחד. LTE מתיימרת, אומנם, להיות זמינה רק ב-‭,2010‬ אבל זוכה לתמיכה רחבה של תעשיית הסלולר בתור תקן רשמי.

 

הדגמות של הטכנולוגיה ניתן היה לראות בתערוכת הסלולר האחרונה בברצלונה: פריסקייל הציגה שם שידור וידאו ברזולוציה גבוהה בזמן אמת לטלפונים ניידים. הטכנולוגיה מאפשרת חיבור סלולרי לאינטרנט בקצב  הורדה של 96 מגה ביט לשנייה וקצב העלאה של 86 מגה לשנייה. להישג המרשים הזה, אגב, אחראים בין היתר עובדי מרכז הפיתוח של פריסקייל בהרצליה.

 

גם נוקיה-סימנס הדגימה LTE לפני שנה, במהלך "סיבוב הופעות" של משאית החברה בישראל. הטכנולוגיה שהודגמה מאפשרת קצב העברת נתונים מהיר של עד 173 מגה ביט לשניה (עם שני מסלולי שידור) בהורדה ו-85 מגה ביט בהעלאה. מוטורולה הציגה גם היא שלל של אפליקציות על גבי תשתית ה-‭:LTE‬ וידאו בלוגינג בשידור חי ובאיכות גבוהה, שידור וידאו מהבית לנייד כדי להמשיך בצפייה גם כשיוצאים מהבית, משחקי וידאו חיים, והעברת שיחות קול.

 

אגב, הבסיס הטכנולוגי של שתי האלטרנטיבות הוא די דומה, כך שלא כל המניעים במרוץ הזה הם טכנולוגיים טהורים. הדמיון הטכנולוגי גם יכול להציע מתישהו בסביבות 2015 מיזוג ותאימות בין הרשתות השונות האלו - מה שיוביל לרשת סלולרית אחודה ויבטל לתמיד את ההבחנות בין טכנולוגיות הסלולר השונות.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים