שתף קטע נבחר

בחירות בזימבבווה: האתגר של מוגאבה

זימבבווה ניצבת בפני בחירות גורליות. מול רוברט מוגאבה, הנשיא המכהן מזה 28 שנים, עומדים נציגי האופוזיציה, שהחלה לצבור עוצמה. לעם, כך נראה, נמאס מהאינפלציה הגוברת ומהרעב. מוגאבה מצדו מאשים את המערב

אזרחי זימבבווה הולכים היום (שבת) לקלפיות על-מנת לקחת חלק במערכת הבחירות החשובה ביותר מאז זכתה המדינה לעצמאות. זאת, כאשר הנשיא המכהן, רוברט מוגאבה, ייאלץ להתמודד עם האיום הגדול ביותר על שלטונו בן 28 השנים.

 

ואכן, הלחץ ניכר היטב בדבריו של מוגאבה, שבמהלך אחד ממצעדי הבחירות שערך, שלף את הקלף המנצח מבחינתו והשווה את המפלגה היריבה, "התנועה לשינוי דמוקרטי" (MDC), לבריטניה הקולוניאלית - האימפריה ששלטה במדינה האפריקנית ביד רמה טרם עצמאותה.

 

"זו הצבעה נגד בריטניה. המאבק הוא לא נגד MDC", אמר מוגאבה ל-6,000 מתומכיו שהתכנסו בפאתי הררה. לדבריו, "התנועה הדמוקרטית היא רק בובה על חוט, שופר של הבריטים".

 

בריטניה, יחד עם שאר מדינות המערב, היא לטענת מוגאבה גם האשמה העיקרית בהידרדרות במצבה הכלכלי של המדינה. זימבבווה, מכרה זהב פורה בעברה, היא כיום המדינה בעלת שיעור האינפלציה הגבוה ביותר בעולם, שהפך את מטבעהּ לחסר משמעות של ממש, מדינה הסובלת ממחסור חמור במזון ובדלק. אנשי האופוזיציה, מצדם, טוענים כי מדיניותו של מוגאבה, השולט מאז המהפכה הצבאית שהוביל בשנת 1980 נגד הבריטים "הלבנים", היא זו שדרדרה את מדינתם אל פי-פחת.

 

במקביל, הודיעו מפקדי המשטרה והצבא כי לא יקבלו ניצחון מצד האופוזיציה, הודעה המחזקת את טענות מבקריו של מוגאבה לפיהן הוא מנצל את כוחו על-מנת לייתר את מערכת הבחירות. סקר מטעם ה"הראלד" הממלכתי קובע כי מוגאבה צפוי לזכות ב-57 אחוזים מקולות הבוחרים. לטענת המתנגדים לו, מדובר בניסיון להטות את דעת הקהל לטובת מוגאבה.

 

בחירות הוגנות?

הבחירות שייערכו היום, לנשיאות, לפרלמנט ולמועצות המקומיות, מהוות אתגר גדול במיוחד עבור מוגאבה. מולו מתמודדים הן סימבה מאקוני, שערק ממפלגת השלטון לשורות האופוזיציה, והן מורגן צ'נגיראי, העומד בראש הפלג המוביל ב-MDC. הן מאקוני והן צ'נגיראי מקווים לשים סוף למצב הכלכלי החמור אליו הידרדרה המדינה.

 

השניים אף טענו כי רשימת המצביעים כוללת שמות של אנשים שמתו זה מכבר, על-מנת שאנשי מוגאבה יוכלו להצביע בשמם. טענה זו נדחתה מכל וכל על-ידי יושב ראש ועדת הבחירות, ג'ורג' צ'יוושה, שהסביר כי "מקרי מוות מתרחשים כל יום, לעולם לא נוכל להיות לגמרי מעודכנים. אפילו הליך אישור מרשם האזרחים לוקח זמן מסוים, במהלכו מן הסתם יהיו שמות של מתים כלולים בפנקס הבוחרים".

 

אם אף מתמודד לא יזכה ביותר מ-51 אחוזים מקולות הבוחרים, ייערך סיבוב שני, במהלכו ככל הנראה יתאחדו שתי מפלגות האופוזיציה. מומחים העריכו כי מוגאבה יעשה כל דבר, כולל נקיטה במעשי מרמה, על-מנת למנוע מהלך שכזה. הם אף מעריכים כי כוחות הצבא והמשטרה יישלחו לפשוט באלימות על משרדי ה-MDC במהלך שלושת השבועות שיחלפו בין סבב הבחירות הראשון לשני.

 

צ'נגיראי, הנחשב לאיום הגדול ביותר על כסאו של מוגאבה, אמר כי אם יזכה יזמין את הגורמים המתונים במפלגתו של מוגאבה להצטרף לממשלת אחדות בראשותו. את מסע הבחירות סיכם צ'נגיראי במצעד בחירות בדומבושאוה, 30 קילומטרים צפונית להררה, שם הבטיח לכ-2,000 מתומכיו כי אנשי כוחות הביטחון לא יישפטו וייענשו על פעולותיהם בזמן שלטונו של מוגאבה.

 

הוא גם עקץ את מוגאבה על כך שטען שמצבה הכלכלי של המדינה הידרדר בשל הסנקציות שהטילו עליה המעצמות, בכללן האיסור על בכירי מפלגת השלטון לבקר במדינות המערב. לדבריו, "אם מישהו אומר 'מוגאבה ואשתו, אתם גנבתם כל כך הרבה כסף, שעכשיו אתם יכולים ללכת לעשות קניות בהרודס', זה נחשב לסנקציות?"

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ינצח? מוגאבה
צילום: AP
רעב בזימבבווה
צילום: mct
מומלצים