שתף קטע נבחר

ישראל מובילה בפיראטיות משחקים? תורידו מחירים

80% מהקונסולות בישראל פרוצות, 94% מהמשחקים מועתקים - כך עולה מסקר של איגוד הקניין הרוחני הבינלאומי. אבל אולי האשמה לא תלויה בנו אלא ביבואנים וביצרניות שמזלזלים בלקוח הישראלי? עומרי לוי עם הצעות לשינוי

ישראל הוכרזה השבוע כמעצמה פיראטית לזיוף משחקים ולקונסולות מוסבות (פרוצות – המאפשרות לעבוד עם דיסקים מזויפים). הכרזה זו הטרידה אותי עד מאוד וכנראה שאני לא היחיד. אחד הטוקבקיסטים טרח לתאר את המצב בצורה הומוריסטית: "מה קדם למה הביצה או הפיראטיות ? האם אנשים גונבים כי המשחקים יקרים ? או שזה יקר בגלל שגונבים? והאם זה בכלל משנה".

 

חשוב לציין: מטרת דבריי היא לא לשכנע או להטיף לצרוב ולזייף משחקים תוך עבירה על החוק ופגיעה בפרנסתם של אחרים. אני כן בא לטעון כנגד רמת המחירים בארץ, שהפכה להיות בלתי נסבלת בשנים האחרונות, במקום שמחירי המשחקים ירדו במטרה לאפשר לכל שכבות האוכלוסייה ליהנות מהמשחק, המחירים רק ממריאים ומרקיעים שחקים מדי

שנה.

 

הכול מתחיל עוד בייבוא

כיום בעולם נמכרות שלוש קונסולות משחקים עיקריות: Wii של נינטנדו, Xbox 360 של מיקרוסופט ו- Playstation 3 של סוני. מתוך שלוש הקונסולות, בישראל נמכרת בייבוא רשמי רק הקונסולה של סוני וגם היא במחיר מוגזם ומופרך ביחס למחיר האמריקאי של הקונסולה. בעוד שבארה"ב בשביל ליהנות מאחת מאטרקציות המשחקים המודרניות נאלץ הציבור לשלם פחות מעשירית משכורתו החודשית, בישראל בכדי לרכוש קונסולה, הוא יצטרך לוותר על כמחצית משכורתו החודשית (בהתחשב בשכר הממוצע שנע בין 4,000 ל-6,000 שקלים נטו).  


השוואת מחירי קונסולות בישראל ובארהב

השוואת מחירי קונסולות בישראל ובארה"ב
קונסולה מחיר ארה"ב מחיר בישראל
Nintendo Wii 250$ = 875 ש' 2000 ש'
Microsoft Xbox 360 349$ = 1121 ש' 2400 ש'
Playstation 3 (40 גיגהבייט) 399$ = 1396 ש' 3000 ש'

הערה: מחירי דולר ארה"ב חושבו לפי שער 3.5 שקלים לדולר. המחירים בישראל נלקחו ממנוע השוואת המחירים של ZAP והם מחירי רחוב ממוצעים לקונסולה, כולל יבוא מקביל

 

לא סופרים את ישראל

חברות הענק לא סופרות את ישראל, זאת כבר עובדה. ישפאר שמייבאת את סוני אומנם הביאה את הקונסולה המיוחלת לארץ, אבל כל עולם האינטרנט והחיבור לרשת ה-Playstation - חסום לשירות חוקי בישראל (אלא אם כן אתם משנים את ארץ המוצא שלכם - ולמעשה נאלצים לשקר לסוני). לפי הצהרה שהצהיר איתן דרורי, מנהל חטיבת המולטימדיה בחברת ישפאר, במסיבת ההשקה של המכשיר לפני למעלה משנה, משתמשים ישראלים יוכלו לשחק במשחקי און ליין, לשמוע מוזיקה, להשתתף בצ'טים ובעולם התלת ממדי PS3 Home. עד היום דבר מהבטחות אלה לא יצא לפועל והמשתמשים שקונים את הקונסולה במחיר שהוא פי שניים ממחירה בחו"ל מקבלים מוצר שלא משתווה למוצר העולמי

מבחינת החוויה והאפשרויות הנוספות שחסומות בו.

 

עם מיקרוסופט הסיפור דומה. לאחר שהבטיח דני ימין, מנכ"ל מיקרוסופט ישראל להביא את הקונסולה לארץ במהלך 2007 ולא עמד בהבטחתו, הוא הבטיח מחדש שהקונסולה תגיע לישראל באופן רשמי - והפעם נזהר מלנקוב בתאריך יעד. בינתיים, אנחנו כבר ברבעון השני של 2008 והקונסולה של מיקרוסופט לא נראית באופק היבוא הרשמי. ניתן למצוא את הקונסולה הזו בישראל ביבוא מקביל אך אפור - שלא מקבל את תמיכתה הרשמית של היצרנית. המכשיר חלה ב"טבעת המוות האדומה" (תקלה בלתי הפיכה שנפוצה בחלק מהקונסולות)? אתם יכולים לזרוק אותו לפח.

 

 אחרונה חביבה היא ה-Wii, הקונסולה הכי עממית בעולם שמושכת אחריה מיליוני קונים למרות הפער הטכנולוגי של הקונסולה למול מתחרותיה. אומנם, לפני מספר שבועות הוכרז שסקאל זכתה בזיכיון לייבא את המכשיר לישראל, אבל עדיין, מחירי הקונסולות שנמכרות בישראל בייבוא מקבילי מגיעות לפי שניים כמעט מהמחיר העממי והנוח בארה"ב.

 

פריצה ומחירים

אני מצטער להרוס את החגיגה שאומרת ששבב לקריאת משחקים מגובים בקונסולות הוא דבר לא חוקי. ועל זה יעיד כל עורך דין -  בישראל אין כל חוק שנוגע להסבת קונסולות. פרצה בחוק? אולי. חשוב להפריד בין שתי סוגי פריצה: פריצה תוכנתית שנעשית על ידי תוכנת מחשב עשוייה להיחשב בישראל כהפרת זכויות יוצרים. זאת לעומת פריצה חומרתית באמצעות שבב, שכיום לא נחשבת מעשה לא חוקי בישראל.

 

אז נכון שמאוד קוסם ליבואניות הענקיות לצייר את הציבור כפושע, אך להדביק סטיגמה שלמה לכלל הציבור זה קצת מוגזם. במדינה שבה משחק לקונסולה עולה בממוצע כמה מאות שקלים, קיים החשש שבמידה והמשחק יישרט או יושחת שלא בכוונה תחילה, ילך לפח מיטב הכסף שהושקע בו. לכן שבב נותן את האפשרות לגבות את המשחקים למקרה חירום, ודבר זה משמש כמעין "תעודת ביטוח" למשחק ולא נחשב כהפרה גם על פי חוק זכויות יוצרים החדש, שייכנס לתוקף במאי.

 

אולי אני קצת נאיבי, ובטוח שמרבית משתמשי השבבים ם לא משתמשים בהם רק לצורך גיבוי חוקי של משחקים, אבל שוב - אל לנו להכליל אוכלוסיה שלמה, בוודאי לא כשנקודת הפתיחה שלנו שונה בהרבה מזו של יתר הגיימרים בעולם.

 

כמה נקודות למחשבה

בכדי שהמצב בישראל ישתנה חייב להיות שינוי במגמה. בראש ובראשונה יצרניות הקונסולות שצריכות לשים את ישראל על המפה, וגם של היבואניות המקומיות. אז איך משנים

את המצב?

 

1. הפצה רשמית - דואגים לכך ששלושת היצרניות של הקונסולות יסכימו לפתוח בהפצה רשמית של הקונסולות בישראל, כולל תמיכה מלאה בכל מרכיבי הקונסולה לרבות חיבור אינטרנט וכניסה לעולמות הווירטואלים, ותמיכה טכנית מלאה לפתרון בעיות - בדיוק כמו שנהוג באירופה וארצות הברית.

 

2. מחירי הקונסולות - תפסת מרובה לא תפסת. היבואניות הישראליות צריכות לנקוט בקו תקיף מול היצרניות, ולבקש מהן רמת מחיר שתהיה קרובה לרמה המקובלת בעולם מצד אחד, ועבודה על נתח רווחים קטן מצד שני, שיעודד רכישה הקונסולות תוך ייצור רווח מציוד היקפי ומשחקים. יש לציין שהמדינה יכולה לעשות גם צעד בנושא ולהוריד את המיסוי שעומד על 29% (כולל מע"מ), לרמה של תשלום מע"מ בלבד בדומה למיסוי על מחשבים.

 

3. מחירי המשחקים – למעשה מחירי המשחקים זה עקב האכילס. ההשקעה הראשונה בקונסולה (במיוחד במחירים העדכניים בישראל) גורמת לצרכן הממוצע להישאר ללא כל כסף בכיסו לרכישת משחקים. נוסיף לזה את מחירי המשחקים הגבוהים ונקבל בבירור את התמונה העגומה בישראל, לשם השוואה מחיר המשחק Call of Duty 4 בישראל ל-PS3 עומד על 450 שקלים, בעוד שמחיר המשחק בארצות הברית עומד על 60 דולר בלבד שזה כמחצית המחיר. משווקי המשחקים בישראל צריכים לעשות חשבון פשוט מאוד: עדיף למכור הרבה משחקים עם מתח רווחים נמוך, מאשר למכור מעט משחקים במחיר אסטרונומי.

 

4. שינוי תפיסה – בישראל של היום קונסולה עדיין נתפסת כמותרות. אך כשהקו בין מחשב לקונסולה הולך ומטשטש, יש לעשות חושבים, לאפשר לאוכלוסיות שלאו דווקא נמצאות בעשירון העליון לרכוש בצורה חוקית מכשירים ולא פחות חשוב - משחקים ולהפוך את הקונסולה למוצר עממי יותר.

 

5. תמיכה, פרסום ושיווק – בעוד קונסולות המשחקים בעולם זוכות לפרסומות מקוריות ולשיווק מאסיבי ביותר (בארצות הברית יש מלחמת עולם בין מיקרוסופט לסוני, למרות שנינטנדו עוקפת בענק), בישראל הלקוחות זוכים ליחס מזלזל. כמו כן יש צורך לספק ללקוח הישראלי תמיכה טכנית מרגע הרכישה, דרך התקנה ואחריות למוצר.

 

סיכום

אנחנו אולי נחשבים למעצמה של פיראטיות, אך הכול מתחיל מחינוך ותמחור של השוק. ברגע שאף אחד לא לוקח ברצינות את השוק הישראלי וגם מי שכבר נכנס לביצה המקומית ממתג את עצמו כמוצר יוקרה ולא מוצר צריכה להמונים, המצב ימשיך ויהיה עגום ולא בגלל הצרכנים שתמיד יחפשו דרכים לחסוך. המצב יכול להשתנות עם עידוד ממשלתי (הורדת מיסים), עם חשיבה שיווקית מרחיקת ראות (הורדת מחירים) ועם יבוא מוצר שלם ומלא ללא הגבלות. עד שנגיע ליום הזה, שלא יבואו בתלונות לציבור הישראלי - כי אנחנו לא פראיירים!

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
שלושת הקונסולות. מדוע בארץ הן יקרות כל כך?
מומלצים