שתף קטע נבחר

הנה בא נשיא מצרים

ביקורו של נשיא מצרים, אנואר סאדאת, בארץ, שנתיים לפני שנחתם הסכם השלום עם השכנה הדרומית, היה אחד האירועים המפתיעים ששובצו בתולדות המדינה. האזינו לדיווח מהכנסת על ביקורו של סאדאת, ולנאום שנאם ב-1981, עם חתימת הסכם השלום, בעוד פנינה היסטורית של קול ישראל

 

במוצאי שבת, ה-19 בנובמבר 1977, בשעה שבע בערב, עצרה מדינת ישראל את נשימתה. בפעם הראשונה בהיסטוריה של המדינה נחת מטוס נוסעים מצרי בנמל התעופה בן גוריון, וכאשר נפתחה הדלת יצא אל הכבש נשיא מצרים, אנואר סאדאת.

 

עם רדתו מהמטוס החל ביקור מרגש בן 44 שעות בישראל, במהלכו נאם בכנסת, ביקר ביד ושם והתפלל במסגד אל אקצה. הוא נפגש גם לשיחות אחדות עם ראש הממשלה, מנחם בגין, ועם גולדה מאיר, ששימשה כראש הממשלה במהלך מלחמת ההתשה ומלחמת יום הכיפורים. גולדה מאיר העניקה לו מתנה לרגל הולדת נכדתו.

 

אלפי שוטרים וחיילים אבטחו את ביקורו של סאדאת במבצע שנודע בשם הקוד "מבצע שער". עשרה ימים לפני הביקור הודיע סאדאת, בנאום שנשא בפני מועצת העם המצרי, שהוא מוכן להגיע לירושלים כדי להביא שלום. בעקבות הביקור ההיסטורי שטף את הארץ גל של שירים חדשים, בהם שירו של יהונתן גפן "יהיה טוב".

  

תמונה אחת של לחיצת היד המשולשת – מנחם בגין, אנואר סאדאת וג'ימי קרטר – ושני נאומים מרגשים ייזכרו מיום האביב, ה-26 במרץ 1979, אז חתמו ישראל ומצרים על הסכם השלום ביניהן, לאחר 30 שנות איבה וחמש מלחמות עקובות מדם.

 

נשיא ארה"ב היה השושבין של טקס החתימה, לאחר מסכ קצר – בתחילת מרץ – במהלכו הגיע לירושלים ולקהיר והצליח להביא את שני האויבים מן העבר לחתום על הסכם. קרטר היה גם המוביל בחתימת הסכמי קמפ דיוויד, חצי שנה קודם לכן, הסכמים ששימשו בסיס לחתימת הסכם השלום.


סאדאת בביקור אצל גולדה מאיר (צילום לע"מ: יעקב סהר)

 

בהסכם נקבע כי ישראל תיסוג מסיני ותשוב אל הגבול בין שתי הארצות שנקבע בימי המנדט הבריטי, וכי לישראל ינתן חופש שיט בתעלת סואץ. ארבעה ימים לפני החתימה אישרה הכנסת את חוזה השלום בתמיכתם של 95 חברי כנסת, ובהתנגדותם של 18.

 

האזינו לנאומו של אנואר סאדאת במעמד הסכם השלום. סאדאת עצמו נרצח שנתיים וחצי לאחר מכן, בעת שצפה במצעד השנתי בארצו.

 

הקטעים לקוחים מהתקליטור "קולה של המדינה", המצורף לספר "קול ישראל מירושלים – מדינה מאחורי מקרופון", שמוציאה רשות השידור לרגל חגיגות ה-60 למדינה. רוצים עוד? כנסו לכאן.

 

היסטוריה ישראלית על ציר הזמן - כנסו לכאן

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
סאדאת. רצה ליברליזציה
צילום: רויטרס
קמפ דיוויד. No More War
צילום: איי פי
ביקור סאדאת. אופטימי
צילום: יעקב סער, לע"מ
לאתר ההטבות
מומלצים