שתף קטע נבחר

החפירות החלו: האם תיפתר תעלומת סטונהאנג'?

אתמול, לאחר יותר מארבעים שנה, החלו ארכיאולוגים אנגלים לבצע חפירות בסטונהאנג', אחד האתרים הפרה-היסטוריים המפורסמים בעולם

ארכיאולוגים אנגלים החלו אתמול (יום שני), לראשונה מזה ארבעים שנה, לבצע חפירות באתר "סטונהאנג'", אחד האתרים הארכיאולוגים העתיקים בעולם ואתר מקודש לכתות פגאניות. החפירות יערכו במימונה של רשת ה-BBC ויצולמו על ידי צוות התכנית Timewatch, שמקווה להציג את תיעוד החפירות והממצאים בתכנית שתשודר ב-BBC בסתיו.

 

אתר סטונהאנג' (Stonehenge) נמצא בדרום מערב אנגליה, במחוז ווילטשייר ליד העיר סאליסברי. באתר שרדה מעין אנדרטה שנבנתה באמצעות אבנים גדולות המסודרות בשלושה מעגלים. חוקרים מעריכים כי המעגל הפנימי הוקם סביב שנת 2200 לפנה"ס בעוד שני המעגלים החיצוניים הוקמו סביב שנת 3,100 לפנה"ס.

 

סטונהאנג' הוא אחד השרידים המרשימים ביותר מתקופת הברונזה באנגליה ומנוכחותם של השבטים הקלטים באי. ברבות השנים הפך לאתר מורשת עולמית של UNESCO ולמוקד עלייה לרגל הן לתיירים והן לכתות פגאניות מודרניות שסבורות כי הוא הוקם לצורך פולחן אלילי.

 


סטונהנג' (צילום: רולנד מיקס)

 

בעוד האתר משמש מקור גאווה, הכנסה ואמונה לאנשים רבים בעולם, מעולם לא הובהרו מטרתו המקורית, תאריך בנייתו ואופן הקמתו. האבנים הגדולות מהן הוקם האתר אינן מצויות באזור והבאתם מרחוק הינה מעשה מרשים ויוצא דופן.

 

במשך שנים נמנעו מלבצע חפירות באתר בשל חשש לפגיעה בשרידים. את החפירות שהתחילו אתמול ינהלו יושב ראש רשות העתיקות של אנגליה, פרופ' ג'ף ויינרייט, והארכיאולוג פרופ' טום דרוויל. השניים ערכו מחקר ארוך שנים באזור שמסביב לסטוהאנג' שהניב שני ממצאים חשובים שהצדיקו את החפירות באתר עצמו.

 

ראשית, ערכו השניים השוואה בין דגימות קרקע מסטונהאנג' לדגימות קרקע מהרי פרסלי, המרוחקים כ-250 ק"מ מהאתר. ההשוואה העלתה כי אבני החול מהן הוקמו המעגלים החיצוניים והקדומים יותר הובאו מהרי פרסלי.

 

שנית, מצאו ויינרייט ודרוויל שרידים של שלדים בסביבת האתר. בדיקות שערכו לשלדים אלה העלו כי המנוחים סבלו משברים שונים ומחלות קשות. בעקבות הממצאים העלו החוקרים את ההשערה כי האבנים בסטונהאנג' נחשבו לאבנים קדושות והובאו לאתר על מנת לייסד מקדש בעל יכולות תרפיוטיות. את ההשערה הזו מבקשים עתה החוקרים לאשש באמצעות החפירות באתר עצמו.

 

מה הם מחפשים? ראשית שרידים שונים שיעידו על התאריך בו הובאו אבני החול לאתר. את תיארוך החפצים מבצעים ארכיאולוגים באמצעות בדיקת פחמן המעידה על משך שהותו של חפץ במקום מסוים. החופרים מחפשים עתה חפצים שהותירו מקימי האתר או אלו שביקרו בו, מהן ניתן יהיה לקחת דגימה שתעלה תאריך.

 

כמו כן מחפשים שלדים דומים לאלה שנמצאו בקרבת מקום, שלדים שיעידו כי אכן אנשים חולים ופגועי גוף ביקרו במקום. תגלית כזו תהיה בעלת חשיבות אדירה לפתרון תעלומת תכליתו של האתר. לבסוף מקווים החופרים למצוא פתרונות לתעלומה לא פחות גדולה. כיצד הביאו מקימי האתר, ללא משאיות וללא מנופים, אבנים שכל אחת מהן שוקלת כ-6 טון מרחק של 250 ק"מ מהרי פרסלי לסטונהאנג'.

 

מנהלי החפירות ומנהלי רשת BBC המממנת את החפירות, נרגשים לקראת הממצאים הראשונים. סטונהאנג' הוא שם דבר באנגליה וכולם רוצים לראות את הפרוייקט השאפתני הזה מניב תוצאות. עם זאת, דואגים רבים ממארגני הפרוייקט לצנן את ההתלהבות. כמו למשל עורך התכנית Timewatch, ג'ון פאהרן, שאמר "תיאוריות על סטונהאנג' הן בזול, הוכחות הן יקרות מפז".

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אטרקציה תיירותית סטונהנג'
צילום: נירה ניסקי
כיצד ולשם מה הובאו האבנים?
מומלצים