שתף קטע נבחר

זירת הקניות

לא ברד; אפילו לא גשם. ספרד מתייבשת

כבר שנה וחצי שלא ירד גשם משמעותי בספרד - בעיקר במחוז קטלוניה שבצפון מזרח המדינה - ומאגרי המים הגיעו לקו האדום. המומחים טוענים שמדובר בבצורת הקשה מזה עשרות שנים ואם המצב יימשך, יהיה צורך לייבא מים במיכליות ל-7 מיליון התושבים. במדריד טוענים כי הממשל המקומי ניהל מדיניות בזבזנית; שוחרי הסביבה טוענים כי פריחות התיירות - עם ריבוי בריכות השחייה ומסלולי הגולף - היא האשמה

ספרד מתייבשת. לפני שנים ניתן היה להבחין רק במגדל של כנסיית הכפר סנט רומה, מגיח מתוך מאגר המים סאו שבמחוז קטלוניה, בצפון מזרח המדינה. כיום, חורבותיה של הכנסיה העתיקה גלויים לגמרי - עדות ניצחת לבצורת הקשה ביותר בעשור האחרון שפוקדת את ספרד השנה.

  

המצב בקטלוניה כה חמור עד שהממשלה שוקלת לייבא מים למחוז בספינות או על גבי רכבות, כדי להבטיח מים ל-7 מיליון התושבים אם הבצורת תימשך. דו"ח שנחשף בסוף השבוע מגלה כי מפלס המים ב-15 אגני היקוות של נהרות במחוז הגיע לקו האדום, ולא צפויות תוספות משקעים משמעותיות - כפי שהיה במהלך כל השנה האחרונה. "זהו מצב חירום לאומי", אמר המופקד על איכות הסביבה במחוז, פרנסס בלתזר.

 

התוכנית היא לפיכך להביא למחוז מים במיכליות על סיפון ספינות מהנמל הסמוך טראגונה, ממרסיי שבצרפת ובהמשך ממתקן ההתפלה בנמל קרבונרס שבדרום המדינה.

 

מומחים: ניהול משק המים היה בזבזני

כבר 18 חודשים לא ירד גשם משמעותי בספרד - בעיקר באגן הים תיכוני שלה ובמחוז קטלוניה. החורף האחרון בספרד היה השחון ביותר מזה שנים רבות ומזג האוויר היה חם יותר מהרגיל. כמות המשקעים ירדה ל-56 אחוז מהממוצע החצי שנתי ומאגרי המים מתרוקנים.

 

ספרד, אחת המדינה הצחיחות ביותר באירופה, היא גם אחת המדינות המושפעות ביותר מהתחממות כדור הארץ בשל מיקומה הגאוגרפי והאקלים שלה. אך מומחים מייחסים את משבר המים הנוכחי דווקא למדיניות שגויה וניהול בזבזני של משק המים במשך שנים. על רקע הכשל הזה, מנהלת ממשלת המחוז מאבק קשה עם הממשל המרכזי במדריד, כדי להבטיח אספקת מים תקינה עבור התושבים בקיץ הקרוב.

 

ספרד זקוקה למים להשקיית יבולים - כדי להפחית את התלות שלה בייבוא מזון - וגם כדי לייצר חשמל בתחנות כוח הידרו-אלקטריות. אולם המאגרים של תחנות הכוח מלאים רק כדי 57 אחוז מנפחם, ואילו גובה המים במאגרים להשקייה עומד על 41 אחוז בלבד.

 

החקלאים חוששים כעת שיבולי התבואה בעונה הבאה יהיו דלים במיוחד. אך לא רק הם בסכנה - אם לא יהיו מים במאגרי תחנות הכוח, לא תוכל ספרד לעמוד ביעדיה בכל הנוגע להפחתת השימוש באנרגיה גרעינית, וגם תעשיית התיירות - פרנסתם של מיליוני תושבים - עלולה להיפגע.

 

"אם יוטלו מגבלות על השימוש במים, זה בוודאות ייפגע בתיירות לאזור", אמרה מרטי סברינה, נציגת איגוד המלונות של קוסטה בראבה. אלא שמנגד סבורים שוחרי סביבה שענף התיירות הפורח - שעודד הקמה של בריכות ומסלולי גולף - אינו מיטיב עם מצב המים המידלדל של ספרד.

 

אסור למלא בריכות לרחוץ מכוניות 

כצעדי מנע החליטו השלטונות בקטלוניה להטיל קנסות כבדים על ביזבוז מים שפירים. כך למשל רחיצת מכוניות בצינור גוררת קנס של 30 אירו ומילוי בריכה גדולה - קנס של 3,000 אירו.

 

תוכנית אחרת של הממשלה בקטלוניה היא להטות מים מהנהר סגרה, יובל של הנהר אברו - לכיוון ברצלונה. אלא שהממשל המרכזי במדריד מתנגד לתוכנית בטענה שהיא הרסנית לסביבה. גם ב-2004 נפסלה תוכנית גדולה לשאיבת מים מנהר האברו לעבר ערי החוף - וגם אז הסיבות היו סביבתיות. המחלוקת גררה אז הפגנות גדולות של התושבים בטענה שהממשלה מייבשת את האזור ופוגעת בפרנסתם.

 

התוכנית החלופית, שהציעה השר הספרדי לאיכות הסביבה, הייתה "בנק מים" לחקלאות, במסגרתו יכולים חקלאים שנותרו בידיהם זכויות שימוש בלתי מנוצלות למכור אותן לחקלאים במחוז המתייבש.

 

שאר הממשלה לעומת זאת מעדיפה כפיתרון את הגברת השימוש במים מותפלים. עשרות מתקני התפלה מוקמים בימים אלה במדינה, אך גם הם נתונים לביקורת מצד ארגוני סביבה בטענה שהם יקרים ובזבזניים באנרגיה.

 

מומחים רבים סבורים שהגישה הכללית של ספרד למשבר המים שלה שגויה וצריכה להשתנות. לדבריהם, ספרד צריכה להסתגל לאורח חיים בסביבה יבשה במקום לנסות ולמצוא עוד ועוד פתרונות למענה על הצריכה הגוברת.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איי אף פי
המשבר - בגלל ניהל מים בזבזני
צילום: איי אף פי
צילום: אורן אגמון
שוחרי הסביבה: זה בגלל התיירות
צילום: אורן אגמון
מומלצים