שתף קטע נבחר

ה"אקונומיסט": כלכלת ישראל מקרטעת

בפרויקט מיוחד לרגל שנת ה-60 למדינה, מגדיר שבועון הכלכלה הבריטי את ישראל "מדינת היהודים שאינה מתפקדת", וטוען כי הסיבה העיקרית למצב הרעוע היא מבנה המערכת הדמוקרטית וריבוי המפלגות. מנועי הצמיחה הכלכליים שבריריים, נטען

"מדינת היהודים שאינה מתפקדת" ("The dysfunctional Jewish state") - כך מגדיר השבועון הכלכלה הבריטי ה"אקונומיסט" את מדינת ישראל במסגרת פרויקט מיוחד לרגל שנת ה-60 למדינה.

 

השבועון מנתח את מצבה הפוליטי, החברתי והכלכלי של ישראל במבט ביקורתי, וקובע כי הסיבה העיקרית למצבה הרעוע של המדינה היא מבנה המערכת הדמוקרטית שלה, המתאפיין בריבוי מפלגות. לטענת "האקונומיסט", הדבר יוצר מערכת שלטונית בלתי יציבה, הפועלת בדרך כלל על פי אינטרסים אישיים של פוליטיקאים ולא מתוך מחויבות לייצג נאמנה את רצון הציבור.

 

"ישראל השיגה הישגים מופלאים ב-60 השנים הראשונות לקיומה, אך לטובת ביטחונה ומצבה החברתי, היא צריכה עכשיו מערכת פוליטית שתספק תשובות לאזרחי המדינה ולא לפוליטיקאים עצמם", מסכמים באקונומיסט את המאמר המרכזי.

 

בהיבט הכלכלי, טוענים בשבועון כי חרף תדמיתה החיובית של הכלכלה הישראלית, מנועי הצמיחה שלה שבריריים מכפי הנראה. "מתחת לשכבת ההייטק הנוצצת, גוף הכלכלה הישראלי הוא מעט בלוי", כותבים ב"אקונומיסט", ומציינים כי רמת ההשקעות בישראל היא הגבוהה בעולם, אך עיקרן מרוכזות בהייטק, כאשר ההשקעה בכלכלה המסורתית היא רק רבע ביחס למקובל בארה"ב.

 

עוד מזכירים את המשבר במערכת הלימודים וההשקעות המצומצמות יחסית במחקר אקדמי, כשני גורמים המסכנים את המשך פריחת הטכנולוגית של ישראל. בשבועון מציינים כי ישראל זקוקה לשיעור צמיחה של 4.5% לנפש ב-20 השנים הבאות כדי להגיע לתוצר לנפש המהווה שלושה רבעים מהתוצר לנפש בארה"ב. לשם כך צריך לבצע רפורמות, כותבים באקונומיסט, אך מוסיפים כי "אין מחסור ברעיונות ותוכניות. הבעיה היא מימושן".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אוניברסיטת תל אביב בזמן השביתה. השקעה מצומצמת במחקר אקדמי
צילום: ניב קלדרון
מומלצים